Тръмп подхвана и миграцията. САЩ – рай, но за янките

Страната занапред ще приема до 50 000 бежанци на година
Обновена: 3 авг 2017 10:33 | 3 авг 2017 10:23,
15
Тръмп подхвана и миграцията. САЩ – рай, но за янките
Снимка: Reuters, архив

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Според Тръмп предложението "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".

Инициативата, разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система, беше представена в момент, когато Сенатът се опитва да се възстанови след като не успя да приеме законопроект за здравеопазването и все още трябва да одобри законодателство за повишаване на тавана на дълга до края на следващия месец. Републиканците също така трябва да постигнат съгласие по бюджета и се надяват да реформират американския данъчен кодекс - цели, които оставят малко време за имиграцията преди кампанията за изборите през 2018 г., отбелязва изданието.

Законопроектът, предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю, предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години, като рязко се ограничи възможността на американските граждани и законните жители да довеждат свои роднини в страната, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Планът би довел до най-големите промени в системата на законната имиграция от десетилетия и представлява поредният опит на Тръмп да намали броя на пристигащите хора в САЩ.

С предложението за ограничаване на законната имиграция Тръмп засилва дебатите за националната идентичност, икономическия растеж, трудовата справедливост и американските ценности, които присъстваха в кампанията му миналата година. Според критиците законодателството би подкопало образа на САЩ като убежище за бедните и угнетени народни маси, а президентът и неговите съюзници настояват, че САЩ прекалено дълго време са приемали твърде много ниско квалифицирани имигранти, ощетявайки американските работници.

Законопроектът включва въвеждане на основаваща се на заслуги система за определяне на това кой да бъде приеман в САЩ и на кого да се предоставя зелена карта за законно пребиваване. При тази система се дава предимство на кандидатите въз основа на умения, образование и език, а не на роднински връзки с хора, които вече са в САЩ, изтъква американското издание.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва британският в. "Гардиън".

По оценка на канцеларията на Котън законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41 процента през първата година и с 50 процента за 10 години.

Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид.

Републиканците отдавна са обединени по въпроса за незаконната имиграция, но законната имиграция е тема, която предизвиква доста повече разделения. Мнозина подкрепящи бизнеса републиканци отдавна одобряват законната имиграция, а новото законодателство вероятно ще разпали разногласията между тях и по-популистките им съпартийци. Що се отнася до демократите, техният лидер в Сената Чък Шумър каза, че предложението за намаляване на законната имиграция "няма много смисъл" и че партията му няма да подкрепи плана, отбелязва изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"образа на САЩ като убежище за бедните и угнетени народни маси", я че кога Ленин е взел властта в САЩ?
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Глупости. Лигльовци и търтеи искат това. Ще си остави руснакът Сибир, Урал, Далечния изток, полята, горите, реките, запазената природа та да слугува в държава, отказала се от международните договори за опазване на природата. Ще иде да гълта мръсотията и ГМО-тата. Който иска - прав му път! За такива никой не жали.Народ, който с цената на живота, дома и икономиката си спаси света от чумата фашизъм, не пълзи на колене за краварски сандвич и бутилка уиски. А санкциите само помагат на Русия.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак пък "рай"?! Я се поразходете из Луизиана, Небраска, Уайоминг и др. САЩ на са Вашингтон, Маями, Лас Вегас, Лос Анджелис, Аспен... 15 % от населението живее под границата на бедността. Разбира се, границата им е несъпоставима с нашата.... Но щом официални държавни представители на САЩ ни убеждават пламенно, че ние българите сега живеем много добре, и някой насила ни правел песимисти, освен да се радваме, друго не ни остава. Е ... и да блеем...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Къде го чукаш,къде се пука;не го разбираш какво иска да ти каже.Той ти пише за бежанската криза,че иска и в Европа управниците да реагират като Тръмп.
5
4
 
2
 
! Отговори
111 преди 6 години
До Анонимен 4 ;Кой ги праща в Европа бе ***.к ? Мечтата на всеки европеец и Руснак е да живее в САЩ.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMA ZASCHTO V ES GI PRASCHTATE A VE?
3
6
 
9
 
! Отговори
Прав си е преди 6 години
На когото не му харесва, да го хване за тромпета.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак, това му бе обещанието. Нищо, че САЩ е изградена благодарение на мигрантити.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе, Тръмпи го е страх, че новите мигранти могат да вкарат "старите мигранти" в резервати - така, както предците на "старите мигранти" са се "оправили" с коренното население .