Джон Кели повежда Белия дом с военен ред – идва ли край на хаоса?

Бившият генерал пое ръководството на Белия дом, но какво го чака там?
4 авг 2017 21:52,
21
Джон Кели повежда Белия дом с военен ред – идва ли край на хаоса?
Снимка: архив Reuters

"Ню Йорк таймс" се спира в последния си брой на усилията на новия шеф на администрацията на Белия дом Джон Кели да въведе ред в обкръжението на президента.

Още преди да поеме новата си длъжност - която, впрочем, той приел след дълги увещания от Доналд Тръмп, през шестте си месеца като министър на вътрешната сигурност Кели описвал пред колеги Белия дом като една от най-зле функциониращите организации, които някога е виждал и в която всеки се бъркал там, където не му е работа, като гнездо на некомпетентност и безразсъдство, пише всекидневникът.

Още по темата

А сега, като шеф на кабинета на президента, бившият генерал от морската пехота веднага е "хванал бика за рогата" и с решителни действия въвежда ред и военна дисциплина, на които трябва да се подчиняват различните играчи в Белия дом, ако не и самият президент. Това е шокирало хората от Западното крило - там, където работи екипът на Тръмп.

Кели прекъсва празнословните съветници насред изречението. Той слуша разговорите между президента и министрите, гони закъснелите чиновници от срещи на високо равнище и дори заключва вратата на Овалния кабинет за онези, които обичат да се отлъчват. Той уволни Антъни Скарамучи - шефа за връзките с обществеността, останал на този пост само 10 дни, и настоява дори членовете на семейството на Тръмп, включително дъщеря му Иванка и зетят му Джаред Къшнър, да питат него, ако искат да влязат при президента.

В сряда Кели уведомил членовете на администрацията да спазват йерархичността.

Дали Кели ще успее да наложи военна дисциплина в разкъсвания между отделни вътрешни фракции Бял дом, е съмнително, отбелязва "Ню Йорк таймс". Знае се, че Тръмп никога не се е подчинявал на ничие ръководство - нито в Тръмп тауър (бизнес офиса му), нито в Белия дом. Но и президентът никога не е попадал на човек като Джон Кели - военен ветеран, чийто решителен управленски стил и остър темперамент приличат на стила и темперамента на президента, пише вестникът.

"Ню Йорк таймс" изброява някои от най-непосредствените предизвикателства пред Кели: да договори мир между враждуващите фракции в Западното крило, да запуши течовете на информация относно това какво става в Белия дом, да въведе ред в процеса на определяне на политиките по различните въпроси, и, разбира се, да намери начин да затапи "руските" разследвания, заключава вестникът.

В друг американски всекидневник - "Вашингтон пост", думата по същия въпрос взема бившият военен министър и бивш шеф на ЦРУ Лион Панета, служил и като шеф на администрацията на Белия дом при президента Бил Клинтън. Той отбелязва факта, че като висш военен Кели е оцелявал в много битки, но въпросът е дали ще успее да оцелее на сегашния си отговорен и взривоопасен пост в Белия дом.

Панета дава съвети на Джон Кели как да въведе ред в Белия дом. Според него ключът към успеха е в това какви лични отношения ще успее той да изгради със своя бос - президента на САЩ.

Според Панета подобряването на функционирането на Белия дом зависи от няколко базисни неща: доверие (между президента и шефа на кабинета); единоначалие, ясна верига на подчинение, добре регламентиран процес на изработване на политически решения, и способност да се казва истината на президента. Панета набляга на последното, като казва, че трябва да има поне един човек, който да умее да гледа президента в очите и да му казва истината, дори и болезнена.

Всичко зависи и от желанието на самия президент да се вслушва в съветите, които му се дават. Затова е много важно те да бъдат правилни, констатира "Вашингтон пост".

Любопитна е констатацията и в друга статия в същия вестник, че ако Тръмп е имигрант, той вероятно би бил депортиран от САЩ. До този извод стига авторката Кетрин Ремпъл, която оценява президента съгласно утвърдените от самия него нови правила за оценяване на кандидатите да станат американци. Оказва се, че по тази точкова система и въз основа на личните си качества Тръмп едва ли би събрал необходимите точки, за да получи право да остане в САЩ, ако дойде като имигрант.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено Путин може да въведе ред в Белия дом, ама не иска.
13
3
 
10
 
! Отговори
Тръмп форевър преди 6 години
До ФактТой както опитва, така и успява. Нищо, че CNN само глупости дрънка. Америка ВЕЧЕ е променена, скандалите са само за отклоняване на вниманието. Човека много сериозно си изпълнява обещанията. То при Обама Америка на съветски клозет бе заприличала...
12
0
 
26
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Америка не може вече да живее по стария начин-грабейки света.Той вече е друг.Обаче единственото,което измислиха е да накарат всички да работят за тях чрез груба сила.Не че не го правеха и преди,но в по-ограничени мащаби.Сега вече войните им се сливат в една-Походът за световно господство,тотален контрол или там каквото е.Виждали сме и други да опитват-краят е един и същ.Тръмп се опитва да направи друго-да оздрави САЩ,също като фалираща фирма!Обаче го бламират...Поне опита човека!
11
3
 
21
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Конгреса и Сената на САЩ отнеха правомощията на президента на САЩ Д. Тръмп да управлява и взема решения по външната политика на САЩ!!!!Това, на което сме свидетели е повече о "Блато"!Републиканци и Демократи са се слели в едно цяло, следвани от различните лобистки групи и националните медии на САЩ.Америка се управлява от транснационални корпорации, а зомбираните мозъци говороят за "демокрация" и несъзнателно подкрепят водената от транснационаните корпорации политика на глобална диктатура!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САМО ТАКА 10Хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи.....че той бардака там ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА!!!!!! зАПАСЯВАМЕ СЕ С ПУКАНКИ!!! Щом краварите, освен сополивите си санкции НИЩО ДРУГО НЕ МОЖАХА ДА ИЗМИСЛЯТ......явно мозъчно съвсем са се скапали! Или пък разчитат на една и съща формула! Мдааааааа....ама това не е Горбачовския СССР!!!! Пък и на говедарските лъжи вече почти никой нормален човек няма да се хване!!!
9
6
 
7
 
! Отговори
САМО ТАКА преди 6 години
МНОГО ДОБРЕ . НАЙ-ПОСЛЕ МАЛКО РЕД !
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идеш в англия да правиш луди пари и да се върнеш в местната кръчма да слушаш наи гадната музика е това е стандарт на бизнесмен
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименбе, да не ти сложат на теб фитила в г..за, че ...
6
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пет пари не давам за краварника след всички гнусотии които направиха на света най добре да си сложат фитила в г..за и да се гръмнат ще направят поне едно добро нещо и те веднъж
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дс ви имах заглавията.........(Изобщо не чета статията).Имам чувството че в бг медиите пишат индивиди с тежки психически отклонения.То не че цялата нация не е такава ама .........няма значение.
4
4
 
3
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Тръмп играе голф и командва,не се вързва.Горките американци.
3
5
 
19
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Изобщо не ме топли дали има ред в Белия дом или няма. Боли ме интимната област за това
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаси негодяите и не могат си сложат ред в кабинета..
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма оправия белия нужник...