След ада в Шарлотсвил: Оставки в бизнес съвета на Тръмп

Държавният глава предизвика критики, след като не осъди расизма
Обновена: 15 авг 2017 14:35 | 15 авг 2017 14:15,
20
След ада в Шарлотсвил: Оставки в бизнес съвета на Тръмп
Снимка: Reuters

Още двама главни изпълнителни директори обявиха, че напускат Американския съвет по предприемачество на президента Доналд Тръмп след критиките към държавния глава за това, че не е изтъкнал ролята на белите националисти и расизма в атаката във Вирджиния, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Още по темата

При събирането на стотици бели националисти в южния щат Вирджиния през уикенда избухна насилие и се стигна до жертви, след като автомобил се вряза в група контрапротестиращи, причинявайки смъртта на поне един човек.

Тръмп заяви, че са били въвлечени "много страни", с което предизвика критики от целия политически спектър, тъй като не осъди изрично крайната десница.

"Вече дадох да се разбере моето отвращение от неотдавнашното породено от омраза насилие в Шарлотсвил и по-рано днес призовах всички лидери да осъдят белите супремасисти и други подобни, които шестваха и извършиха насилие", написа в блог Брайън Кръзанич, оглавяващ компанията за производство на компютърни чипове Интел (Intel).

"Подадох оставка (от съвета - бел. р.), защото искам да постигна напредък, докато мнозина във Вашингтон изглеждат по-загрижени да атакуват всеки, който не е съгласен с тях", отбелязва Кръзанич, предаде БТА.

"Трябва да почитаме, а не да атакуваме онези, които отстояват равенството и други грижливо пазени американски ценности", допълва той.

Преди него и изпълнителният директор на компанията за производство на спортно облекло Ъндър армър (Under Armour) Кевин Планк съобщи, че се оттегля от съвета, публикувайки в Twitter следното послание: "Оставаме решителни в нашия потенциал и способност да подобряваме американското производство. Въпреки това Ъндър армър се занимава с иновации и спорт, а не с политика".

По-рано вчера главният изпълнителен директор на фармацевтичния концерн Мерк (Merck&Co) Кенет Фрейзиър също подаде оставка от съвета по предприемачество на Тръмп, заявявайки, че се противопоставя на нетолерантността и екстремизма.

Няколко ръководители на водещи компании вече напуснаха различни консултативни съвети към Белия дом в знак на несъгласие с политиката на Тръмп. Сред тях са главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск, шефът на Дисни (Disney) Робърт Айгър и бившият ръководител на Юбър (Uber) Травис Каланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До Психиатър"противниковата раса"? Ти си пълен к.ре.тен бе. Това не ти е мач или стражари и апаши. Това са хора които се налага да работят и живеят заедно и *** като тебе създават празни проблеми за нищо.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно всички тия предприемачи като са толкова големи антирасисти и защитници на черните що не се разходят сами някоя вечер със скъпите си костюми и часовници в Харлем или Бронкс?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корабът потъва и еврейските мишки първи взеха да го напускат.
13
3
 
6
 
! Отговори
мхм преди 6 години
Интересно колко народ смята, че цветът на кожата и няколко други физически белези определят, че даден човек е по-низш от гордите бългаски бели православни арийци. И това не се счита за идиотизъм.
12
5
 
9
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
Добре бе как може бял да осъди бял расизъм.Белите които са с черните и осъждат белоият расизъм са с явни психични отклонения!Трябва да си побъркан да си от една раса и да защитаваш противниковата раса!
11
1
 
5
 
! Отговори
DVOEN UJAS преди 6 години
TO SYSCHTOTO KATO V BG ROMITE MACHKET BYLGARITE I VLASTA GI PODKREPQ
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MNOGO E LOSCHO DA JIVEESCH V MALCINSTVO I DA SI BQL ROB DNES NAVRED PO SVETA
9
1
 
17
 
! Отговори
до 8 от славянин преди 6 години
Евреите с всички средства поощряват расизма на черните и *** над белите, въпросът е докога белите ще търпят!
8
1
 
21
 
! Отговори
Гадни негри преди 6 години
Хората са се надигнали срещу расизма, но расизмът на черните спрямо белите, тук е ънката разлика. Вече никой не може да търпи черните, дори самите те себе си.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аланкоолу, не се сещам президентът Обамарама да каза нещо по адрес на радикалните черни, които в последните месеци от мандата му избиваха бели полицаи по улиците на големи градове???? Тогава май нямаше расизъм, а само "противозаконни действия....
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес не е приятно да си американец и цял свят да ти се присмива заради президента!
5
4
 
15
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
тези двамата - Тръмбата и Вожда Гюм от Северна Корея имат баси изпращелите прически :)))
4
1
 
1
 
! Отговори
психиатър преди 6 години
До MidianНа кой говорите? Елате в кабинета ми веднага на преглед!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а премахването на паметника на генерал Лий, как да го наречем. Либералчетата са на принципа, който не е с нас, е против нас, ако не се бяха втурнали да се мотаят в краката на протестиращите нямаще да се стигне до там- та виновен най-много е този който разреши контра протеста
2
3
 
18
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Тоя от Интел защо не си гледа чипчетата? Или поне да излезе от уютното си офисче и да се поразходи пеша и сам за 5 минути
1
2
 
1
 
! Отговори
Midian преди 6 години
До АнонименПий си хапчетата, момче.