21 щата под хакерска атака по време на изборите в САЩ

Смята се, че хакерите са били свързани с Русия
23 сеп 2017 13:12, Красимир Ангелов
29
21 щата под хакерска атака по време на изборите в САЩ
Снимка: Reuters

Федералното правителство в САЩ предупреди служители по изборите от 21 щата, че миналата година избирателните им системи са били подложени на хакерски атаки, в повечето случаи неуспешни, предаде Асошиейтед прес.

Сред щатите, станали обект на хакерски атаки, са ключови места като Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин. Освен тях са били атакувани избирателните системи на Алабама, Аляска, Айова, Аризона, Вашингтон, Делауеър, Мериленд, Минесота, Колорадо, Кънектикът, Илинойс, Северна Дакота, Оклахома, Орегон и Тексас. В повечето случаи те не са знаели за атаките, докато не бяха уведомени от министерството на вътрешната сигурност.

Правителството на САЩ не съобщава кой стои зад нападението. Според пожелали анонимност служители на министерството се смята, че хакерите са били свързани с Русия.

Целта на кибератаките е била да се получи достъп до системата за регистриране на гласоподаватели. Те не са били насочени срещу системата за броене на гласовете. Само Илинойс съобщава, че хакерите са успели да проникнат в свързаните с изборите компютърни системи.

Хакерските нападения не означават, че данните на гласоподавателите са били манипулирани, нито че резултатите от гласуването са били променени. Въпреки това, големият обхват на атаките и дългото забавяне преди да бъдат предупредени представители на щатите, предизвика загриженост сред някои щатски служители и конгресмени, отбелязва БТА.

Сенатор Марк Уорнър от Вирджиния подчерта, че такава информация трябва да бъде предоставяна незабавно, за да може щатите да подобрят киберзащитата си.

Съобщението беше направено в момент, когато се води специално разследване дали по време на предизборната кампания миналата година е имало договаряне между Русия и сътрудници на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, който спечели изборите, отбелязва АП. Той определя съобщенията за възможна руска намеса като измислица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че руснаците стоят зад атаките и ще стоят.ЗАЩОТО СА ПИЧОВЕ!
22
3
 
0
 
! Отговори
Той беше прав преди 6 години
Руснаците стоят зад атаките, и на малките деца е ясно. Иначе онази Клинтън печелеше изборите, а тя е твърдо антиПутин настроена. Зетят на Тръмп, Джаред Къшнър, е заподозрян за осъществяване на връзка с руснаците. Точно той направи Доналд президент. А семейство Къшнър е свързано с Нетаняху. Те са едновременно еврейски и руски агенти. Американците нямат думата в собствената си политика. ;)
21
1
 
5
 
! Отговори
до Путин преди 6 години
Просто мачкай!От *
20
1
 
6
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Като дойдат руснаците, първо вас русофобите ще изгонят да си настаняват зелените човечета. Нас не ни притеснява това
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много лоши тия от САЩ бе, а в същото време както винаги Русия е света вода не напита за българското русофилство. Само не знам като дойдат зелените руски човечета и изгонят местното русофилско население от домовете им за да настанят там руските окупатори колонисти както направиха и правят в момента в Крим родните русофили на кого ще се оплакват? Най-вероятно на тов. Путин както правят кримчани без никакъв успех.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ай, стига лъгахте. смешни ставате вече
17
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
До Анонимника 16Ти си доказателство за паднали чукундури от Марс.
16
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
То не било компютри, ами лютеница. Едно заглавие - друго съдържание. А нали писахте преди време, че то не било хакерски атаки, а просто реклами. Идиотска работа ...
15
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В американските издания едва отскоро наричат русия враг, преди това дори не ги забелязваха.В русия обаче от десетилетия масово по тв и печат бълват омраза към ЕС и САЩ.Мислете бе хора, стига само сте се водили от емоции.
14
5
 
6
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Смята се, че хакерите са били свързани с Русия. Посредством синджир от суджуци, маде ин булгари.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е коментар на руски провокатор, нали не си мислиш, че не са отработили и тази стратегия.Много подценяваш руските фашисти - за измами, кражби и манипулации са много изкусни.Виж да съградят нещо обаче грам не ги бива.Не бъдете наивни.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен12:Злобната пропаганда е руски патент и неграмотните коментиращи тук единствено го доказват.Така ли? Нима?Верно ли?Я виж коментар на *** номер 5:"Чакайте отговор, руски гадове!!!"
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобната пропаганда е руски патент и неграмотните коментиращи тук единствено го доказват.Един непредубеден поглед от последните 10 години на съветските и американски издания би убедил и най-агресивния ***.
10
1
 
7
 
! Отговори
св. св Сорос и Туск преди 6 години
Ъъъъ, господа, ние тук от управлението се чудим, към коя линия да се придържаме - че Русия е изостанала, или че е високотехнологичен противник. До като не решим, какво е по-доброто за нашата пропаганда - всички наши сътрудници минават на намалени надници.Повтаряме, за да няма недоразумения: всички сътрудници с намалени дневни дажби, но пропагандната обработка да продължава!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Русия ще е виновна.За САЩ и Запада тя е най-удобната да си оправдаят некадърността и тъпизма.
8
2
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Тази болест се казва "параноя". Май не се лекува.-Да беше параноя пак добре - ами си е чиста американска пропаганда против Русия.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в САЩ, Саудитска Арабия, Европа и части от Азия е под непрекъсната атака. И въпреки, че атаките идват предимно от африка, и азия, практически се изпълняват от европа и Северна Америка. Процеса може да се наблюдава в реално време.
6
2
 
16
 
! Отговори
Вся власть Советом преди 6 години
Абе тоя Путин много могъщ бе - хаква избори, избира президенти, цели правителства.А пък герберашките зорошоиде постоянно пишат, че бил само едно ботоксово жуже.Ами той направо ще излезе Владетелят на Света.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са разбрали, че имало атаки докато не им казали - почти година след изборите. Не се посочват виновните, но анонимни лица твърдят, че са от Русия... авторите на твърдението, че всичко що не излиза като новина от САЩ е "фалшива новина", пуснаха поредната "истинска" "новина".От сигурни но анонимни източници знам, че хакерите на КНДР работят усилено да предоставят доказателства за връзката Тръмп - Русия, та на Лудия янки да му направят импийчмънт. Ще стане за рождения ден на Ким.
4
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина има избори в русия.Чакайте отговор, руски гадове!!!