САЩ: Не искаме промени в границите на Балканите!

Зам.-помощник държавният секретар с коментар за региона
19 яну 2018 17:30,
76

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници.

Вярваме, че и другите държави трябва да правят същото. Това каза Хойт Ий, зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Хойт Ий е категоричен, че държавите трябва да зачитат суверенитета на другите държави и не трябва да се опитват да променят границите.

Още по темата

"От 2014 насам, когато видяхме как Русия нахлу в Украйна и се опита да анексира Крим, мисля, че това беше аларма за събуждане за всички нас, че не бива да приемаме за даденост, че всички държави зачитат този основен международен принцип. Не искаме да виждаме промени в границите на Западните Балкани, не виждаме нужда от това", каза още той.

Американският държавник коментира и отношенията между Скопие и Атина.

"Македония и Гърция имат истинска възможност да постигнат договореност по т.нар. въпрос за името. Това може би ще е най-добрата възможност", каза той.

Хойт Ий е убеден, че има политическа воля, както в Атина, така и в Скопие, да се постигне споразумение и да се реши този въпрос веднъж завинаги".

"Ще се изисква усилена работа, защото въпросът не е просто разрешим. Иначе щеше да бъде решен преди 25 години, но ако двете държави продължат да работят, както работят сега, под ръководството на Матю Нимиц, специалният представител на ООН, като посредник, ние вярваме, че това определено е възможно", обясни още зам.-държавният секретар на САЩ.

Америка подкрепя силно споразумението за добросъседство между България и Македония.

"Вярваме, че това са много положителни стъпки, не само за двете държави, които са имали различия през годините, но и за целия регион. Още веднъж, това е пример как две държави, чиито лидери, чиито народни представители, са наистина ангажирани към помирение и към намиране на решения, които могат да включват компромис, които могат да включват отстъпки, когато две държави имат желание да го постигнат, имат политическата воля да го постигнат, тогава почти всичко е възможно", каза зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Не разбирам - а Косово как се пръкна на Балканите?! Или вече забравихте бомбандировките с убеднен уран в Сърбия!? Политическата ви риторика е израз на наглостта и арогантността ви.
68
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 6 години
Американците не са нация, защото са сбирщина от всякъде.
67
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Путин плете мрежите в Северна Корея, буни Западна България, предизвиква национализъм в Южна България, ама вече го няма добронамеленото отношение на Клинтън, а Тръмп видя какъв *** е.Нещо ми казва че в русия работите тръгват на зли щом искат да ангажират вниманието другаде.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ НАЛИ БЯХА В АМЕРИКА? ЩОТО ТОЗИ МИ МЯЗА НА АЗИАТЕЦ?
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не почнат македонците да горят и американското знаме.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви пита какво искате и не ви иска мнението.
63
1
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
САЩ не искат , ама Путин има мечти.
62
0
 
6
 
! Отговори
КарлМай преди 6 години
малкото останали индианците от резервата в континента северна америка отправили питане към арменският поп - каква е тази държава САЩ и къде се намира??? сетне запалили лулата на мира и казали все едно - всички ше си получат заслуженото!!!
61
0
 
3
 
! Отговори
* преди 6 години
До Анонимен 62Много добър въпрос!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки американец стои по-долуот европееца .А този е трябвало да бъде освиркан и замерянза глупостите и антиевропейскапропаганда .
59
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тогава САЩ създадоха държавата Косово?
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61 Такъв американец . За това са велика нация защото са събрали каймакът на земята
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къф тоя азиатец бе??? *** нацията от *** изтъкана и ше ми ги хвалите тея уса :)))
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,...не виждаме нужда..."А АКО ВИДЯТ НУЖДА ,КАКТО ПРЕЗ 90ТЕ?ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИНЕ ВИЖДАТ,А ЗА ИЗТОЧНИТЕ ИЛИ ЦЕНТРАЛНАТА ДЪРЖАВА?НИЩО !!!!!!!!!!
55
1
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Вие и Косово не искахте,пък какво излезе?
54
3
 
16
 
! Отговори
да бе, да преди 6 години
Знаем, знаем..... ..."обеднения" уран още облъчва....
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CHIST BIAL KRASIV AMERIKANEZ VIJDAM GORE NA VIDEOTO E.....................VARVIAT NAPRED AMERIKANZITE V KRAK S MODATA VSICHKU KIM-UR BRAVO BRAVO SKORO v USA BELITE SHE SA MALZINSTVO
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да живее Русия!балъците да слязат в Анадола и да видяк как щяха да живеят днес, ако я нямаше Освободителката..късопаметните да намятат фесовете..
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сдобрили са се , ти не знаеш ли че Виетнам вече е американско дете .
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не искат, но ще има. САЩ не е фактор, с който се съобразяват силните! Те са фактор за мизерни държави с продажен "елит".