Тръмп да иска: Ядрено разоръжаване на КНДР

Съветникът му Болтън иска да се следва либийския модел
24 мар 2018 11:15, Петя Славова
42
Тръмп да иска: Ядрено разоръжаване на КНДР
Снимка: БТА

Новият съветник на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, заяви, че Тръмп трябва да настоява всякаква среща със севернокорейския лидер да е с категоричен фокус върху възможно най-бързото премахване на ядрената програма на КНДР, предаде Ройтерс.

Болтън, ястреб, назначен от Тръмп в четвъртък да замени Хърбърт Макмастър, заяви пред радио "Свободна Азия", че обсъжданията на предложената среща на върха с Ким Чен-ун трбява да са подобни на тези, довели до извозването с кораби в САЩ на компонентите от ядрената програма на Либия през 2004 г., пише БТА

"Нека проведем този разговор до май, и дори и по-рано, и нека видим колко сериозна е Северна Корея", каза Болтън в откъс от интервюто, качен на сайта на радиото. Цялото ще бъде излъчено в понеделник. "Ако не са готови за такива сериозни дискусии, то тази среща може да се окаже доста кратка."

Болтън заяви, че Северна Корея в миналото е използвала преговорите, за да прикрива разработките си на оръжия, а той самият изрази скептицизъм за намеренията й. По думите му американският съюзник Южна Корея, която тази година възобнови преговорите със Северна Корея, трябва да проявава предпазливост, преди да се договаря за каквото и да било с Пхенян.

Още по темата

"Трябва да настояваме, ако тази среща наистина ще се провежда, тя да бъде подобна на обсъжданията с Либия преди 13-14 години; как да натоварим тяхната ядрена програма и да я закараме в Оук Ридж, Тенеси", каза той.
Болтън заяви, че за Тръмп е важно "да даде ясно да се разбере, че не е там, за да си губи времето, и че САЩ очакват истинско ядрено разоръжаване, а не само приказки за ядрено разоръжаване". "Трябва да разберем конкретно как възможно най-скоро ще премахнем програмата им", заяви той. Болтън смята и че САЩ не трябва да предлагат на КНДР икономическа помощ, нито мирен договор. "Те трябва да се радват, че изобщо ще се срещнат с президента на САЩ", каза той.

Болтън, хардлайнер, който се е обявявал за смяна на режима и употреба на военна сила срещу Северна Корея, заяви, че никой не иска военни действия, но че би било грешка КНДР да се остави с ядрено оръжие. Той предупреди, че има риск Пхенян да продаде технологии за ядрени оръжия на "Ислямска държава", Ал Каида или някоя държава с ядрени амбиции.

"Президентът Тръмп разполага с неатрактивни варианти, няма много време", каза Болтън.По-рано този месец южнокорейски представители се срещнаха с Ким и уведомиха Вашингтон, че севернокорейският лидер е готов да се откаже от ядрените си оръжия, ако бъде гарантирана сигурността на КНДР.

В отговор Тръмп изненадващо обяви, че е готов да се срещне с Ким преди края на май, за да се реши кризата около севернокорейските разработки на ракети с ядрени бойни глави, способни да ударят САЩ.
Северна Корея твърди, че се нуждае от програмата за отбраната си, схващане, което според анализатори е продиктувано и от съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи, след като той се отказа от ядрената си програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Типично по каубойски - Ва Банг! - или всичко или...Само че, Либия май не е много убедителен пример за Прасчо, защото какво стана с подхлъзналия се (по западната пързалка) Кадафи на финала?.....
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ НЕ МОГАТ НИЩО ДА ИСКАТ. ТРЪМП ОТИВА НА СРЕЩАТА, ЗА ДА ПОЛУЧИ ЛИЧНО ЗАПОВЕДИТЕ НА КИМ И ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВА, ЩОТО ИНАЧЕ...
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ЛИБИЙСКИ МОДЕЛ РЪЦЕТЕ НА САЩ СА ДОСТА КЪСИ.
35
0
 
3
 
! Отговори
Иван Тодоров преди 6 години
Тръмп може и да иска няма само Бойко да иска и да нарежда!
34
1
 
11
 
! Отговори
цирк преди 6 години
Що не иска закриване на ядрената програма на Израел.
33
2
 
13
 
! Отговори
M преди 6 години
Този Болтън дали си взима редовно хапчетата??? Що за глупости!
32
2
 
12
 
! Отговори
Унуфрий преди 6 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво де, що не се разоръжат всички?Не съм привърженик на комун.режим, ама досега кндр да са нападнали някой? Да са обявили търговска война на някой, с мита и данъци?Според мен те са като отшелници. Вярно, щефа им е малък умопобъркан конплексар, но ако ще има революция-ще е от поданиците му.Няма нужда други да умиротворяват!
30
2
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Абе и я сакам да опнем Джоли,ама нема да ми се получи ! И те така,Тръмпи...
29
2
 
26
 
! Отговори
Хо-хо-хо преди 6 години
САЩ да духат супата.Хо-хо-хо.
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ искат от Северна Корея да се разоръжи. Срещу това са обещали на Ким да намажат въжето с восък, когато го бесят. Как мислите, дали Ким е съгласен?
27
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24"Ким иска: Ядрено разоръжаване на САЩ. Как звучи?"Звучи логично.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Северна Корея иска същото от Щатите.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либералите нека си лягат .Това е работната им поза .
24
2
 
25
 
! Отговори
man преди 6 години
Либийския сценарий не завърши добре за Кадафи (а и за региона, вкл Европа). Ким е наясно, и няма да го допусне. Никой не смее да нападне С Корея , иначе ще има непропорционално силен отпор (ядрен)
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким иска: Ядрено разоръжаване на САЩ.Как звучи?
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай го конкурира икономически, Русия и КНДР - военно! Сън не може да спи Тръмп при тази обстановка и търси провокации постоянно. Егото му е в повече и му е лош съветник..
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преведено на нормален български език болният казваЮжна Корея, която тази година възобнови преговорите със Северна Корея, трябва да проявава предпазливост и да пита нас може или не, преди да се договаря за каквото и да било с Пхенян.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баба Ванда -лекувай се ненормален ***-ч*фут.
19
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В денят, в който другарят Владимил Владимирович легне до Владимир Илич, Светът ще си отдъхне!