Стъпва ли международното право накриво заради Тръмп?

Дипломатът Любомир Кючуков пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 22 май 2018 20:35 | 22 май 2018 20:30, Екип на Bloomberg
12
Стъпва ли международното право накриво заради Тръмп?
Снимка: Reuters, архив

Ерозията на международните отношения, на международните институции, на международното право. Това е един от най-важните резултати, които се случват вследствие на управлението на Доналд Тръмп. Това каза Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Институт за икономика и международни отношения (ИИМО), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Същевременно Съединените щати все повече и по-успешно се самоизолират от останалия свят".

"Логично е да се твърди, че САЩ вече не диктуват световния ред, тъй като светът вече е по-различен. След двуполюсния свят, в който живяхме, след кратката илюзия за еднополюсен свят, която продължи по-малко от две десетилетия, очевидно светът става все по-полицентричен и това само по себе си е отрицание на самата доктрина на американската доминация. Това е цяло течение в американската политология - твърди се, че от тук нататък сигурността на света ще зависи от това как САЩ ще менажират собствения си преход от единствена, водеща, доминираща нация в една от многото, може би една от многото, но не единствена в световен мащаб".

Напускането на търговски споразумения, на Парижкото споразумение за климата, на Иранското ядрено споразумение, преместването на посолството в Йерусалим - всичко това са елементи, които изолират САЩ и освен всичко друго дълбаят сериозна пукнатина с Европа, вътре в т.нар. евроатлантически свят, подчерта събеседникът. "Това, което наблюдаваме, е, че въпреки че по много други теми в Европа процесите са центробежни, по темата за Иранското споразумение цари пълно единодушни. То се отчита като най-крупния дипломатически успех на ЕС през последните десетилетия.

"ЕС започва да търси своето самостоятелно място като играч в глобалния свят. Това не значи антиамерикански, но значи самостоятелен играч".

Имат ли почва твърденията, че излизането на Тръмп от общи международни търговски и други споразумения, е "акт на вандализъм на САЩ спрямо многостранната дипломация"? Може ли изолацията, която Тръмп постига да настрои Китай, Русия и ЕС срещу САЩ? Обедини ли ислямския свят срещу себе си Доналд Тръмп?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Може би е време нашите пишман-реформатори (доколкото ги има още) да се ориентират повече към Германия, отколкото към САЩ. А се чу и че щели да стават патриотична формация - няма лошо.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО Е ДОБРЕ, ЧЕ САЩ И ЕС ЗАПОЧНАХА ДА СЕ РИТАТ.И ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ЗАПОЧНА ДА РАСТЕ.МАЙ ЧЕ ТАНДЕМЪТ ПУТИН - ТРЪМП ВЗЕ ДА СРАБОТВА.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международното право не може да ходи заради САЩ, ЕС и Англия. Лицемеренето им е толкова присъщо, че даже се усмихват, когато говорят за международно птраво и се самоспоменават там...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви търсят роднините по кариерите. Е, такава ви е съдбата.
5
3
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Ким ще му го намести на правото. Не му берете грижа. Стягайте се за Белене, но само ако ви пропусне Народният съд. Ха дано!
4
12
 
7
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Дреме им на САЩ за мнението на Европа!Ако не бяха САЩ Европа отдавна да е история подобно на Рим.Три пъти вече САЩ спасяват Европа - 2 световни войни и Студената война.Байгън вече!Европа да се оправя сама - както е видно ще се оправи, но вече рашко-мюслимска. Най-накрая Църквата и левичарството успяха да унищожат Европа. 2000 години я мъчат тази работа.Да им е честито ;-) обрязването.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международно право има само на хартия...............кога ще го разберете???
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не! Тръмп стъпва накриво спрямо международното право!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Началник Ким ще го вкара в пътя. Иначе ще играе термоядрената тояга.