След срещата в Сингапур: Не Тръмп, Ким печели битката за сърцата

Руски издания: Ким Чен Ун спечели играта срещу Тръмп!
13 юни 2018 09:30, Елка Василева
45
След срещата в Сингапур: Не Тръмп, Ким печели битката за сърцата
Снимка: Reuters

Вашингтон и Пхенян започнаха нормален диалог и изглежда са останали доволни един от друг, коментира "Росийская газета" вчерашните преговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур.

Двамата подписаха документ, договореностите в който според експерти са доста неопределени. Но Ким Чен Ун явно печели "битката за сърцата" - показа се пред световните медии и като умен преговарящ, и като общителен човек. Съдейки по думите на Тръмп, той също е останал възхитен от севернокорейския вожд, посочва московският официоз.

Обещаният пробив не се случи - не бе сключена "сделка на века" и Ким не се отказа от ракетните и ядрените си арсенали. Пхенян всъщност не каза и не обеща нищо ново, като впрочем и САЩ. В общата декларация дори не бе спомената формулировката "пълен, проверяем и необратим отказ от ядрените оръжия" от страна на Северна Корея.

От друга страна КНДР направи доста големи отстъпки още преди срещата - заяви, че спира ракетните и ядрените си опити, взриви ядрения си полигон и не възрази срещу маневрите на САЩ и Южна Корея. Всичко сочи, че Доналд Тръмп е склонил да решава севернокорейския проблем постепенно, какъвто бе и стремежът на Пхенян.

Още по темата

При всяко положение срещата на върха бе солидна пиар победа за Ким Чен Ун. Той показа на целия свят и на своята нация, че КНДР преговаря на равни начала с най-мощната икономическа и военна сила, че като лидер на тази страна не отстъпва пред натиск и знае как успешно да отстоява своите интереси, заключава "Росийская газета".

"Комерсант" също нарича "основен триумфатор" в Сингапур Ким Чен Ун, "съумял за половин година да извади страната-парий от изолацията и да постигне онова, което не успяха да сторят нито баща му, нито дядо му - признание за равенство от страна на САЩ".

"Знамето на КНДР стои до знамето на САЩ, сякаш КНДР е нормална страна, символично равна с най-мощната съвременна държава, а не заградена със санкции диктатура", констатира ориенталистът Александър Габуев.

Според експерта Ким е постигнал най-важното - сключването на споразумение със САЩ премахва поне временно заплахата от война на Корейския полуостров, станала през зимата съвсем реална.

Докато бе в Сингапур, Ким Чен Ун се повози с външния министър на тази страна из нощния град, поздравяваше жителите му и си правеше селфита, отбелязва вестникът. Според "Комерсант" по този начин севернокорейският лидер е скъсал "не само с дипломатическата изолация, но и с имиджа на хората от династията Ким, управляваща в Пхенян, като патологични социопати и отшелници".

Същевременно според "Новая газета" президентът на САЩ е претърпял в Сингапур "генерално външнополитическо поражение".

Той не успя да издейства от Ким Чен Ун нищо, освен мъгляви изявления, че КНДР "се ангажира да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Срещу това обещание - минало-заминало, Тръмп склони на доста сериозни отстъпки - отмени общото американско-южнокорейско военно учение и де факто призна режима в Северна Корея.

Ким Чен Ун спечели играта срещу Тръмп - получи нещо срещу нищо. Само по себе си това не е нещо чудно. Страните-парии отдавна са майстори на такива игри. Точно така бе сключена сделката на президента Обама с Иран, точно така се държеше със Запада Муамар Кадафи.

Страните-парии губят в друг аспект, защото безкрайно изостават от почтения, демократичен, затънал в хартийки свободен свят. Но колкото до зла воля и безкрайна свобода да дават обещания, които не се канят да изпълнят - тук нямат конкуренция, добавя руското опозиционно издание.

Събития от рода на сингапурската среща на върха и едностранните стъпки, поднасяни като "успехи" от обкръжението на Тръмп, укрепват неговата самоувереност, прекалено високата му самооценка като умел преговарящ, нежеланието му да слуша професионалистите, заявява пред политологът Владимир Фролов пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Същевременно това повишава риска президентът на САЩ да бъде манипулиран от преговорните си партньори - с малко ласкателства те може да получат споразумения, в които положителният ефект за САЩ да се изчерпва с хубави думи, а реалният резултат да е в полза на неговите опоненти, добавя експертът.

От дискусиите за резултата от вчерашните разговори ще зависят и евентуалната лична среща на Тръмп с руския президент Владимир Путин, и нормализирането на отношенията между Русия и САЩ. Нищо чудно Тръмп да си внуши, че в Сингапур е постигнал триумф, и да се опита да го повтори с още един "труден човек". Самата вероятност от такива преговори и подготовката за тях ще се използват от руската пропаганда, за да демонстрира външнополитическите успехи на Русия и разцеплението на Запад, изтъква наблюдателят.

От сближаването между САЩ и Северна Корея може да спечелят регионалните играчи, включително Русия, пише "Взгляд", цитиран от БТА.

Експертът по корейските проблеми Константин Асмолов констатира, че основното съдържание на договорките все още остава зад кадър, защото никой не е поел конкретни ангажименти. Според него по-нататъшните действия ще изискват усилия и още време, което се очаква да съдейства за "затопляне в региона".

"Съдейки по доволния вид на Тръмп и Ким, те са си поговорили плодотворно. Тръмп не си тръгна по средата на проявата, страните не строшиха масата, нито пък започнаха да си мерят червените бутони. Това вече е доста важно", преценява Асмолов.

Кореистът от Института за Далечния изток към Руската академия на науките Ким Йон Ун изтъква, че Северна Корея остава самостоятелна държава и американците гарантират сигурността й. "Може да изчезне най-дълго съществувалият край руските граници международен проблем, нерешен от 70 години. Ще е по-малка опасността от военен конфликт там", казва той.

При истинско нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея според него ще започнат да укрепват връзките между Пхенян и Сеул, местните железници да се превърнат в единна мрежа и да се свържат с Транссибирската магистрала. И вече няма да има пречки пред проектирания руски газопровод за Южна Корея. Руското синьо гориво ще бъде с почти 40 на сто по-евтино от втечнения газ, който Сеул купува сега.

"Обединяването на жп линиите и строежът на газопровода обещават печалби от десетки милиарди долари (. . .) Подобряването на междукорейските отношения ще разшири нашите тристранни контакти. Това ще позволи на Русия по-силно икономическо присъствие в Южна и Северна Корея", прогнозира ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Закъсняла руска миризлива партенка.След избора на републиканеца ТРЪМП за президент на САЩ, руснаците ги очаква втора серия на "Доктрината Рейгън". Всички набори помним как завърши първата.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ira преди 5 години
До hTosi narod ne e jalak, nechto ste se obarkali.
26
1
 
15
 
! Отговори
Чухче преди 5 години
До h - шефе ти кога за последно ходи до С,Корея че знаеш че умирали от глад......Има филми в тубата на журналисти ходили там и правили снимки - само да не останеш изнендан от резултата. Целия Запад ни натяква как всички били в лагери и едва ли не умират по улиците. Страната има стабилен икон.ръст всяка година и нарастване на населението. Пхенян изглежда доста по добре от София. И всичко това е след десетки години на санции.
25
14
 
1
 
! Отговори
h преди 5 години
Дебелодупестия може да спечели единствено от трите най дългото, санкциите са си факт, а най лошото е че жалкия му народ ще изпука от глад.
24
0
 
9
 
! Отговори
изумен преди 5 години
До 35 АнонименИзвинете, да не сте се надрусал по никое време ?
23
4
 
20
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Всеки ден някой по света печели нещо. Само бай *** никога нищо не печели, той само "лае по месечината" и винаги губи! От 1300 години уж история 1000 години в робство на собствената си глупост! Доказателства?? Живота днес в България .....
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда от всичките титански усилия на САЩ ще спечели Русия - ще паднат пречките пред износа на газ за Южна Корея. А щом руския газ е 40 % по-евтин от втечнения газ, който Корея внася в момента, това означава, че Русия на практика ще превземе корейския пазар.
21
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Хахах на крака отишал ми то същото може да се каже и за Ким бе? :))) Ей това безродните ни русофили никога не падате по гръб а :))) Тъжното в цялата работа е, че на никой не му пука какво мисли Русия по темата :)
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво да пишат руските издания друго :)))) те пак че споменават Тръмп е цяло чудо след като никой не пита другаря им Путин по темата :)))
19
1
 
3
 
! Отговори
Образован ром преди 5 години
И двамата избиват хора и комплекси, к'во ми ги представлявате?
18
5
 
13
 
! Отговори
кой е победителя? преди 5 години
САЩ заплашваха и обиждаха СК,а сега клекнаха пред Ким и правят поредното си гротесково шоу,но помнете Ким не е глупав.
17
2
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 27 Изследвания на Масачузетския университет доказват, че е по добре да си здрав и богат , от колкото болен и беден.Голяма откритие.
16
13
 
11
 
! Отговори
USA преди 5 години
Тръмп отново прави Америка велика.
15
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До САЩПродължителността на живота в САЩ намалява САМО за тия,които са от средна класа надолу.Това,че броят(и процентът от населението) им се увеличава е само малка подробност.
14
1
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Има една приказка:"Обещаното не е като даденото".Та и тука.Американците доказаха,че без всякакви задръжки потъпкват всякакви споразумения и договори,така че каквото и да се подпише с тях-няма гаранции че ще бъде спазено.От друга страна и Ким не се е юрнал да прави нещо съществено.Той не е ***,а и поуките от Садам и Кадафи му са пред очите.Имаш ли си ядрено оръжие-друго си е!
13
15
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Както по елегантен начин Борисов отстрани Манолова он НС , така и Тръмп елегантно ще отсрани диктаторския режим в СК. Со кротце , со благо и со малко кютек.
12
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ким печели нещо много важно-време!Глобалното влияние на САЩ намалява и след 3 до 5 г те няма да са в състояние да контролират ВСИЧКО!Впрочем,те много добре го знаят и затова напират да решат всичките си проблеми сега,когато са все още (все)силни.Така че времето работи против САЩ.А малкия Ким има големи планове за страната си,смята да тръгне по китайския път и коренно да я реформира.За това обаче му трябва време и външна сигурност.За демократизация от ю.корейски тип обаче дума да не става!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18 - требе и тука, некой като путин, да издаде указ та да се оправат нещата!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това ще позволи на Русия по-силно икономическо присъствие в Южна и Северна Корея", прогнозира ученият." каква икономика - руска??? руските учени, мили боже - икономическо присъствие в ЮЖНА КОРЕЯ! ти да видиш!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворен лагер с комунистическа система. Здравната система- "безплатно" лечение. Хората болни, слепи с *** от 60 см. Каква огромна разлика между северна и южна Корея ! Това малко ми напомня източна и западна Германия. Едните живееха във висок стандарт, а другите робуваха безплатно на комунистите и се ликуваха "безплатно".