САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН

Това е лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси!
20 юни 2018 07:40, Елка Василева
99
САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

САЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли.

"САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си".

"Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли.

"Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът.

Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права.

Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират.

Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Бе създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича по принцип през 2019 година. Съветът има 47 членове, пише БТА.

Ако Съветът се реформира, "САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят" към него, допълни Хейли, цитирана от Асошиейтед прес.

Решението на САЩ да се излязат от Съвета за човешките права (СЧП) към ООН носи риск да подкопае международната роля на Вашингтон, заяви ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

САЩ винаги са били на предната линия в защитата на човешките права по света и от много години са силен партньор на ЕС в СЧП, посочва говорителка на Могерини.

Днешното решение подкопава ролята а САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена, допълва тя.

Решението на Вашингтон да напусне СЧП е достойно за съжаление, посочи в Туитър британският министър на външните работи Борис Джонсън. "Не пазим в тайна факта, че Великобритания иска реформи на СЧП, но ние сме решени да работим за засилване на Съвета отвътре", отбелязва той.

Австралийските власти са разочаровани от решението, посочва австралийския външен министър Джули Бишоп, цитирана от ТАСС.
Бихме предпочели САЩ да останат в СЧП и съобщих позицията ни на високопоставени представители на администрацията на Тръмп, заявява тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Павката преди 5 години
ООН и мисията му от края на втората световна война са тотално подменени в полза на определени държави и личности
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ме човешко - правния фар.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава, която прилага изтезания и човешки права.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един и същи *** написал страници с едно и също съдържание. Смехотворно.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешките права никога не са интересували сащ т.е. пиндосия .Те са били винаги параван запостигане на целите от скритатаагенда .
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха ! Циркът с човешкитеправа вече не носи приходина пиндоските мошенници ите се изтеглят .
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми трябват повече идеи за щатите .Тези които имам са достатъчни -- трябва да бъдат задушавани и постепенноунищожени или трябва да се откажат да крадат ,да лъжат , да се стремят да доминират военнои да налагат техни си интереси на независими държави . Но мисля че второто е невъзможнозатова ги чака първото -- механизмите вече са сезадействали .
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси "-- на амероиндианката не й харесва че не обслужва вечеамериканските интереси .
63
1
 
7
 
! Отговори
изненада,Уотсън! преди 5 години
Съветът за човешки права към ООН,както и почти всички организации които гръмко тръбят за човешките права са лицемерни,лъжливи и продажни организации.Всички те са създадени не за да защитават човешките права,а да защитават политически каузи на големите западни държави и преди всичко на САЩ.Интересно е какво на американците не се харесва в този съвет та го напускат-та той досега им беше маша!?...Какво ще стане сега с *** от Бълг.хелзинкски комитет-може да им спрат хранилката !?
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
81 написал си пълни глупости и грам идея си нямаш за Щатите
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и човешки права...не ставайте смешни. Точно държавата заради която са загинали най-много хора в последните 30 и повече години.
60
7
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
74 Веднага ти отговарям : Защото производителността ти на труда е по малка от тази в пстаналите страни от ЕС. Иначе ти имал права като всеки европейски гражданин да се договаряш за размера на РЗ .
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41 Демокрацията наистина е измислица, красива измислица, но не на комунистите, а на античните общества- Древна Гърция после и Рим. И още тогава е имало изборни манипулации.
58
1
 
2
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е преди 5 години
ДА ГО МАХНАТ .АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНО А ВЗИМАТ БОЛ ПАРА
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ООН нищо не парви - излазат САщ с декларация - Русия налага вето. Излиза Русия с декларация - САЩ налага вето!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ООН - да се закрие! Събират се на чаша кафе, да получават заплати.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана интересно. досега Тръмп изтегли САЩ от ЮНЕСКО, сега -и от съвета за човешките права на ООН. леле, леле, ООН-то осиротяха.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
68 Това кой те излъга. Ако там няма къде има в Русия ли или в Китай или може би в КНДР
53
6
 
14
 
! Отговори
Роналмеси преди 5 години
Нормално в САЩ човека няма права.
52
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
65 По скоро светът чудесно ще си живее без теб и без това си само една фабрика за знаеш какво