Войната за... Космоса започва: САЩ създават космически сили!

Вицепрезидентът обяви създаването на новото военно крило
10 авг 2018 21:30,
102
Войната за... Космоса започва: САЩ създават космически сили!
Снимка: архив Reuters

Американският вицепрезидент Майк Пенс обяви създаването на космически сили на САЩ, в съответствие с плановете на президента Доналд Тръмп, пише френският в. "Паризиен".

В речта си Пенс заяви, че някога космосът е бил мирна и неоспорвана територия, но в момента е пренаселен и пълен с конфликти, отбелязва британският в. "Гардиън". Вицепрезидентът на САЩ обвини администрацията на предишния президент Барак Обама, че практически е пренебрегнала нарастващите космически заплахи за сигурността. Той освен това каза, че противниците на Съединените щати вече са превърнали космоса в бойно поле.

Ако предложението за създаване на шести клон на въоръжените сили на САЩ бъде изпълнено, космически войски ще станат първия нов клон от 1947 година. Всяко подобно предложение обаче ще изисква решение на Конгреса и вероятно ще бъде подложено на сериозна проверка, особено от представителите на опозиционната Демократическа партия, отбелязва в. "Гардиън".

Пенс заяви, че Белият дом вече разговаря с лидери на Конгреса за одобряване на новите въоръжени сили. Той добави, че САЩ винаги ще се стремят към мир, както на Земята, така и в космоса, но подчерта, че "историята ни учи, че мирът е възможен само чрез сила".

Космическите мечти на Тръмп трябва да преминат през един разделен Конгрес, но първоначално проявилите неохота представители на Пентагона подкрепиха предложението и обещават да направят всичко възможно за неговото приемане, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Поддръжниците на идеята твърдят, че военновъздушните сили не обръщат достатъчно внимание на космоса, а Русия и Китай разработват оръжия за борба със сателити. До три години те ще могат да свалят американски спътници, предупреждава оценка на заплахите, публикувана през февруари от разузнаването на САЩ.

"За секунди можем да останем слепи, глухи и неми", подчерта през февруари на кръгла маса на Центъра за стратегически и международни изследвания конгресменът от Демократическата партия Джим Купър, който също поддържа идеята. "Рядко една велика страна е била толкова уязвима", добавя демократът от Тенеси, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Оръжията за борба със сателитите могат да засегнат американската система за глобално позициониране, която насочва самолетоносачи в Персийския залив, безпилотни летателни апарати над Йемен, изтребители над Сирия, патрулиращи в Афганистан пехотинци. Представители на американското разузнаване от своя страна използват шпионски спътници, за да събират информация за противниците си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЩО ЗА РЕАКЦИЯ БЕ ПРИАТЕЛИ /НЕ СТЕ ПРАВИ/- КОСМИЧЕСКИТЕ РЕЙНДЖЪРИ ЩЕ НИ ЗАЩИТАВАТ ОТ ВСЯКА ИНВАЗИЯ НА ИЗВЪНЗЕМНИ ПАЯЦИ , КОСТЕНУРКИ И АГРЕСИВНИ СПЕЙС БАНКЕР-ИСТИ !!!!!!!! ЗЕМЯТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ ГОСПОД -"НАШ НАСУЩНИЙ" !!! КАК ТАКА ЩЕ МУ ПРЕЧИМ ДА НИ КОНТРОЛИРА, УЧИ, ВЪЗПИТАВА ПО БОЖИЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ!?!? " ***-ТОДИ ПОМИЛУЙ-***-Т-УДИ ПОЛМИЛУЙ-НАС !!!!"
84
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Не ,руски ракети не се ползват от никой ,неук каскет.
83
3
 
0
 
! Отговори
Най-вероятно... преди 5 години
Бах мама му холовут ще е добре ангажиран следващите десетилетия. 1) да ни убедят как кацаме на Марс 2) Как кацаме на слънцето 3) Сега как САЩ имат стартрек кораби... Дръжте се за да не паднете...
82
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
С руски ракети ли ще ги изстрелват в космоса?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости... ако някой го интересува наистина всъщност какво се случва с тези програми и ВЕЧЕ до къде са стигнали нека да гледа "Unacknowledged".
80
2
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Виж сега когато китайците си създадат изтребител без руски двигатели...тогава може да дрънкаш глупости
79
6
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
Абе ***....Миг31 е създаден още преди 30г. точно с такава цел да сваля сателити...дори има видео с демострация направена за хамериканците...руснаците си свалят неработещ сателит...
78
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има космически оръжия... но Анимационни :)))
77
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братушките отпаднаха от "А" група отдавна. Сега Китай са пред тях в тази област.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пояснение: Космически сили имат от 1972г, но до сега са били подразделение на ВВС, а сега - самостоятелна единица.
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредните рядко неадекватни коментари. статията е за космически военни сили, те взели да сравняват...танкове??? както е тръгнало, скоро ще разминем бангладеш по оглупяване.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 2 дена, ако може пак същата новина. Че то това вече е новина на няколко месеца, не знам защо чак сега я "списват".
73
9
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До До Факт!боби баце, дреме им на картонените макети за съотношението мощност/тегло. хората говорят за космически технологии, а не за батута на рогозин и макетите за девети май. освен ако не мислят да ги изстрелват от батута.
72
14
 
5
 
! Отговори
До Факт! преди 5 години
Защо се правиш на знаяч, като нямаш хал-хабер представа от танкове. Т-14 е най-добрият Main Battle Tank, признават го всички! Двигателят му (Х-образен дизел) му осигурява 20-25% по-голяма "тяговооруженность", от който и да е западен танк и при тегло 20 тона по-ниско да развива 90 км/ч при невероятна маневреност. Но го намират скъп и ще постъпва в армията по-малко. Танковете им непрекъснато се модернизират и се купуват като топъл хляб. Даже южнокорейците купиха доста Т-90, а имат чудесен свой.
71
8
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен77те за тва булсат си дигнаха сателита с спейс екс, що руснаците са на среща.Рейгън обяви Инициативата за стратегическа отбрана, и сив и варшавския договор, че и сссре банкрутираха. сега пак им играят същия финт , а ВКС са на среща. време е японците да си вземат курилите, явно.
70
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблем те си имат Hollywood, и космически сили ще имат и света ще спасят за 125 път абе Hollywood.Само където реално ако трябва нещо да се прати в космоса Руснаците са насреща.
69
12
 
17
 
! Отговори
Бачо Пачо преди 5 години
Краварите не могат една космическа тоалетна да направят ( купуват руски ), космически сили ще ми правят! Ами ви излезе зад луната някой обект в гащите ли ?
68
8
 
11
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Един път СССР им се върза на глупостите. Сега надали някой ще го направи. Най-много да пренаселят орбитата на земята със космически *** и да направят излитанията и кацанията по-рискови. А който и каквото и да ви говори - става дума за пари - за много пари.
67
7
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Пенс: Някога космоса е бил неприкосновена територия но сега е пълен с конфликти! Явно ще почнат да се свалят спътници !Но свален Руски космически апарат не е ли равно на обявяване на война и на земята?!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В човечествтоо има потенциал, но се страхувам, че никога няма да разкрем дълбините на този потенциал, защото няколко откачалника с прът на спусъка ще ни избият, заради някакво си неразбирателство или просто от скука.