От САЩ: Да загубим Турция ще е огромна геополитическа грешка!

Затваряне на базата Инджирлик би могло да струва скъпо на Анкара
17 авг 2018 20:23, Елка Василева
194
От САЩ: Да загубим Турция ще е огромна геополитическа грешка!
Снимка: архив, Reuters

Затваряне за американски самолети на Инджирлик - основната въздушна база на НАТО в Турция и важна опора на операциите на антиджихадистката коалиция в Сирия, би могло да се окаже скъпо за Анкара, според много анализатори, пише АФП.

След като отношенията между САЩ и Турция - съюзници в Северноатлантическия алианс, достигнаха най-ниската си точка от десетилетия през последните седмици, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Вашингтон, че той може да бъде тласнат да "намери нови приятели и нови съюзници".

Ердоган имаше по-специално телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, с когото обсъди икономически и търговски въпроси, както и кризата в Сирия.

И според документи, публикувани миналата седмица от американски медии, група адвокати, близки до правителството, са се обърнали към съд в Адана - града, разположен най-близо до базата Инджирлик, за да поискат арестуването на американски офицери, обвинени, че са участвали в осуетения опит за преврат от юли 2016 г. срещу Ердоган.

Адвокатите посочват по-специално генерал Джоузеф Вотъл, командващ американските сили в Близкия изток, сред американските отговорни представители, за които искат арест.

"Ние не сме установили никаква промяна в отношенията ни с нашите турски съюзници", увери обаче във вторник британският генерал Феликс Гедни, заместник-командващ коалиционните сили в Сирия и Ирак.

Но според бившия командващ на силите на НАТО ген.Джеймс Ставридис положението е обезпокояващо. "Да загубим Турция би било огромна геополитическа грешка", заяви той в понеделник по телевизия MSNBC. "Би трябвало да може да се предотврати това, но Турция трябва да направи първата крачка на този етап".

Мнение, споделено от Джошуа Ландис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, според когото "Турция ще страда най-много" от напреженията с Вашингтон.

"Силно подозирам, че Инджирлик ще остане", уточни той пред АФП. "За Турция да изгони САЩ би било голям обрат и аз не мисля, че Ердоган го иска".

Базата Инджирлик в Южна Турция бе построена от САЩ през 1951 г. в разгара на Студената война. Тя е служила като тилова база за американските операции в целия район и в нея се съхраняват 50 ядрени глави на силите за сдържане на НАТО, които осигуряват от десетилетия безопасността на Турция.

От 11 септември насам базата предоставя основната част от логистичната подкрепа за операциите на НАТО в Афганистан и е широко използвана от 2015 г. за операциите на международната коалиция в Ирак и Сирия.

Но днес с една Турция, която изглежда все по-нестабилна, някои експерти предлагат да се намалят разходите на американските военновъздушни сили в базата Инджирлик.

"Не искам да кажа, че би трябвало да скъсаме отношенията си с Турция, но това, което турците имат тенденция да издигат като заплаха най-лесно - достъпа до базата Инджирлик - става все по-малко важно", заяви наскоро Стивън Кук от Съвета за международни отношения.

И изследователският център "Байпартизън полиси сентър", който насърчава постигането на компромиси между републиканците и демократите, публикува на сайта си карта на района с всички възможни алтернативи на Инджирлик за американските операции в Близкия изток, специално въздушни бази в Йордания и Кувейт.

Освен това напреженията със САЩ крият риск да струват скъпо на Турция от гледна точка на военни програми.

Американският Конгрес забрани на Пентагона да достави на Турция най-малкия боен самолет F-35, докато Анкара не се ангажира да не финализира преговорите си с Русия за покупка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, от които този невидим за радарите самолет се предполага, че може да се изплъзне.

И Анкара - партньор от 2002 г. на международния консорциум, финансирал F-35, рискува да загуби един изгоден договор за 1,5 милиарда долара с Пакистан за продажбата на 30 бойни хеликоптера турско производство Т-129 АТАК.

Според специализираното издание Дифенс нюз, което цитира турски отговорни военни представители, летателният апарат включва части, произведени в САЩ. Вашингтон би могъл да реши да блокира износа им, ако отношенията се влошат допълнително.

Знак, че въпреки словесната ескалация турските лидери изглеждат загрижени да не усложняват ситуацията е, че Белият дом обяви в понеделник, че посланикът на Турция във Вашингтон Сердар Кълъч се е срещнал със съветника на президента за националната сигурност Джон Болтън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен, а ти какво очакваш да получиш за тъпите си коментари които са областта на простотията.
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До qw, ти сериозно ли? Кой кого. Всеки може да се обърка, но тук много я сгафи. Въпроса е как, да го издухат без да мирише много. Не кой кого.
143
0
 
5
 
! Отговори
пЕШО ТАНКИСТА преди 5 години
От кой точно радар щял да се изплъзне Ф-35 че не разбрах?На С-400 ли? Туй е най-краткия виц.СТЕЛТ няма!И никога е нямало.Ф-117 и В2 са свалени от въоръжение отдавна.Ф-22 и 35 се водят с намален радарен силует,каквото и да значи туй.
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZAGUBIXTE GI VIE TURCITE ZAVINAGI BETI SEBQ JOB
141
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Анонимен 149 Само да вметна нещо.Заглавието на статията е пълна безмислица.Тук в САЩ го наричаме "Fake News".Първо бивш ген.Ставракис(стафридис) и второ по MSNBC,която определено е най-долната Фейк Медиа.Само CNN са им конкуренция.Така.че да извинява *** Василева,но това не е новина от САЩ,А от хора мразещи САЩ и нашият президент Д.Трамп.
140
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Време е и други държави да последват Турция! Да изгоним Америка от Европа! И сами можем да се опазим!
139
5
 
9
 
! Отговори
до 144 преди 5 години
Преди няколко години по телевизия Евронюз показаха репортаж от който останах шокиран.На 8-ми март 20-на жени стояха неподвижно и държаха някакви плакати.Изведнъж дойдоха полицаи и жестоко започнаха да ги бият.Не знам защо .Надписите на плакатите бяха на турски не знам какво пишеше на тях.Това в никоя нормална страна не би се случило!Никога не бих отишъл на екскурзия в Турция!
138
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако САЩ спечелят на своя страна Украйна няма и да се сетят повече за Турция!И май нататъка вървят нещата!Няма вечно да угаждат на Ердоганя,я.
137
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска да дружи с руснаците.Тръмп се опита, ама не се получи.
136
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
А бяха времена когато имаше Тръмп общества в България и Русия.Вижте колко елементарни са *** в България и Русия.
135
3
 
4
 
! Отговори
страшно преди 5 години
Проблема с е появи когато власта в Слънчевата ни империя бе окупирана от така наречените НЕДОНАУЧЕНИ негодници/.учени мед мафиоти финансофо счетоводни мафиоти и други коити наредили да се въведе задължително образования.Дотогава се обезпечаваше охрана съгласно наредбите на БОГ САВАОТ за несъзнателно справяне с невероятно трудни проблеми нерешими по друг начин..Заради тия некадърници окупирали власта през март 1847 година сега с е чудят как да ликвидират цялото човечество.
134
8
 
6
 
! Отговори
Язък преди 5 години
НАй голямата грешка на Османската империя че към 1878 година не даде всички владения без Одрин в Европа..на невероятно почтенните работливи БЪлгари .Имаха над 45 000 000 овце които охраняваха огромни региони..Щяха да пазят Османската империя от ЕВропейските проблеми и досега.Тогава имеприята на Осман бе до Индия и Испания..щСветия дух 1847 година нареди Българите да се оформят в Империя която да пази Целия свят с БЪлгарски литературен език и Черковно славяснки песнопения.
133
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите нямат и нормална литература. В основата на Българската литература има омраза към Османското, Турция и Турците. Тази омраза бе втълпена най-вече от БКП. До къде с тази омраза?
132
9
 
20
 
! Отговори
кръпел преди 5 години
караврия .. ке падне Вечна дружба България, Русия и Турция
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ГЕРБ: да разкараме Цецка от властта не смеем!
130
3
 
19
 
! Отговори
ccCCcc преди 5 години
"Да загубим Турция ще е огромна геополитическа грешка!" - Много малко българи могат да преосмислят заглавието.
129
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее ПКК
128
0
 
4
 
! Отговори
Do 111 преди 5 години
Bravo!!!!!
127
9
 
16
 
! Отговори
Ха Ха преди 5 години
Значи Ванга е била права че ще има руско- турска империя!Не че руснаци и турци не си приличат по манталитет
126
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция ще падне.............................Ердоган е луд диктатор!!