Вот-тест: Променили ли Тръмп трайно Америка?

Западни медии: Ще връхлети ли синя вълна в САЩ?
6 ное 2018 10:30, Елка Василева
32
Вот-тест: Променили ли Тръмп трайно Америка?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи американските президентски избори. На междинните избори обаче не се гледа като на глобално събитие. Само че този път нещата са различни. По цял свят резултатите от тазгодишните междинни избори в САЩ ще се разглеждат като ключов тест дали Доналд Тръмп е променил трайно Америка. Залозите не са били по-големи от десетилетия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" в навечерието на вота.

Ако републиканците се справят добре, мнозина ще заключат, че "тръмпизмът" е тук задълго. Останалият свят ще трябва да се настрои дългосрочно за една Америка, силно протекционистка и по принцип подозрителна към споразуменията, независимо дали те се отнасят за климатичните промени, оръжейния контрол, бежанците или миграцията. Ако тази нощ обаче успеят демократите, чуждестранните критици на американския президент ще се вкопчат в надеждата, че годините на Тръмп може да се окажат просто аномалия и предишна Америка ще се върне.

На днешните междинни избори президентът на САЩ използва разделението в страната, за да запази надмощието си, посочва френският в. "Фигаро". Две години след изненадващото му избиране Доналд Тръмп отново залага всичко на урните. Междинните избори ще дефинират следващите му две години в Белия дом, а може би и повече.

Още по темата

Президентът напълно осъзнава какъв е залогът и вложи цялата си енергия в кампанията, играейки дръзко с картата, че изборите са референдум за собственото му управление. Изоставяйки на втори план повечето от президентските си задължения, Тръмп прекара цялата изминала седмица на път, участвайки в по две-три публични прояви дневно, за да мобилизира привържениците си. Въпреки масовото убийство в синагога в Питсбърг в края на октомври той бързо захвърли имиджа на обединител и се върна на любимата си тема: имигрантската заплаха, олицетворена от "керван" от хора, които се движат пеш и са на 1500 км от границата. Макар да изтъкна положителните икономически показатели, той не се фокусира твърде върху тях, убеден, че добрите новини "приспиват" избирателите, допълва вестникът.

Доналд Тръмп е оптимист, докато допитванията предричат "синя вълна" на междинните избори, пише в. "Ню Йорк пост". Синята вълна ще връхлети с пълна сила на днешните избори според агенциите за социологически проучвания, според които демократите ще спечелят безпроблемно 23-те места, които са им нужни, за да получат контрол в Камарата на представителите в Конгреса. Оптимистично настроеният Тръмп обаче прогнозира победа в Сената (където, пак според сондажите, републиканците имат добри изгледи да запазят или увеличат мнозинството си), а дори и в Камарата. Какъвто и да е изходът, Тръмп ясно даде да се разбере, че тези междинни избори всъщност са вот за него. В определен смисъл се гласува и за мен, заяви той на митинг.

Доналд Тръмп завърши една предизборна кампания, основаваща се на страха, гнева и разделението, гласи заглавие във в. "Ню Йорк таймс". Президентът Тръмп приключи кампания в стил "ние срещу тях", изградена върху мрачни теми като страха, национализма и расовата неприязън, опитвайки се да спаси контрола на републиканците върху Конгреса през следващите две години от мандата си.

В резултат на подстрекателската, изпълнена с нападки кампания на Тръмп сме свидетели на вероятно най-поляризираните междинни избори в новата ни история. Тръмп се заигра с разривите в американското общество, както никой друг президент, откакто настъпи епохата на гражданските права. Противоречията, извадени на бял свят и задълбочили се в последните седмици, изглежда ще се запазят доста след изборния ден, прогнозира вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Тръмп инкасира възмущението на американците от щетите които нанесе на Америка семейство Клинтън. Може да не е добър президент, но по-добре Тръмп отколкото Клинтън.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, Германия е политическо и военно джудже. Движеща сила е само в Източна Европа, където командори нищо и никакви бедни джуджета като България. На Запад, Франция и Велико0ритания не я бръснат за слива, дори една Полша си прави каквото иска. Германия е верен васал на САЩ, там са концентрирани половината им военни бази в странство. Няма от какво да се дразнят САЩ, ако нещо не им изнася от Германия е достатъчно да им наложат мита вълху всички стоки и немската икономика ще се срути за един месец.
20
6
 
2
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Само Бръмп може да бъде другата половина на Мутин за да има баланс...
19
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимендо 18 Много забавен пост!
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евро-жендер"Тръмп не просто промени Америка трайна, а промени Света трайно - за какво мислите Изперкел падна!? "Меркел никога не е падала. Търсят заместник на Меркел, след като логично е била 4 пъти на власт с желязно добра политика, от която са недоволни само отpeпките. Германия в движеща сила в Европа, нещо което не се харесва както на французите, така и на САЩ, така и на Русия. Или някой от вас се мисли за по-умен от Меркел? Хахахаха!!!Редовно виждам квартални лузъри да плюят Меркел.
17
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е фашист и разединител. Той създава проблеми, не ги решава. Излизането от Парижкото споразумение за климата е престъпление срещу света защото Америка е втория най-голям замърсител след Китай. Тръмп причинява корозия на американската демокрация. Тръмп проповядва омраза между расите. Тръмп е президент само на белите. Тръмп се скара с европейците, а се държи добре с Путин и Ким Чен Ун. ТАКОВА НЕЩО НИКОГА НЕ Е БИЛО. Империята на злото Русия нанесе ужасяващ удар на САЩ чрез Тръмп.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след втория мандат на Тръм, а той е сигурен, предлагам да си го поканим за министър-председател, че и ние малко да живнем!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи американските президентски избори."Светът спи като къпан и 5 пари не дава за смoтaните ви американски избори. На сутринта от новините така или иначе го съобщават.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагласите са ясни - белите срещу всички останали.
13
2
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
До АнонименЩо,ти да не си от боята,та си се загрижил за американските "шведи"??
12
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Това не са избори,а преброяване на населението!Днес ще разберем дали белите са вече малцинство в САЩ или още има надежда.Впрочем по-вярно е въпросната синя вълна(на демократите) да бъде наречена кафява до черна....
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кфо мъ були за амерка ? Аесектирр
10
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако реднеците пак масово гласуват за американското "Атака" (т.н. Републиканска партия), Америка стремглаво ще поеме по пътя на Русия. Към фашизъм. Не може дори да си представите до какви сътресения ще доведе това в едно толкова разнородно общество като американското. Ако Тръмп отново спечели, Америка няма да бъде същата никога повече. Русжфилията пали свещи, всички *** и хакери са впрегнат на макс.
9
6
 
19
 
! Отговори
евро-жендер преди 5 години
Тръмп не просто промени Америка трайна, а промени Света трайно - за какво мислите Изперкел падна!?
8
1
 
5
 
! Отговори
#9 преди 5 години
MAGA 2020!!!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо ми изтрихте мнението ми, че сте пристрастна и явно спонсорирано демократична медия. И, че журналистиката на авторката е обида за журналистиката и е явно пристрастна. И си сменете клишетата, източниците и цитатите, че се повтарят и омръзват. Едно и също - Тръмп е плашило, анти човек и т.н. Зорлем го правите приемлив след толкова грозна и арогантна пропаганда против него.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука за мизерията в саш ?? Там вече ги залива "синята вълна" от латиноси - очакват се скоро гладни бунтуве !
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към кой ****? Смех.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как не написахте една статия в която не описвате Тръмп като сатана? Кой си мислите, че впечатлявате с помията която изливате по Тръмп и консерваторите? На хората им писна от вашите либерастки простотии, както тук, така и по света, взимайте си любимите се имигранти, гейове, феминистки, търтеи, престъпници и въобще всички *** на обществото и се пръждосвайте някъде далече от нормалните хора с морал и традиционни ценности.
3
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tръмп направи САЩ за посмешище. Няма интелигентен човек, който да го харесва. Само глyпаци и проcтаци го харесват.