Бившият адвокат на Тръмп влиза за 3 г. в затвора

Давал пари на жени в предизборната кампания на президента
12 дек 2018 22:36, Петя Славова
10
Бившият адвокат на Тръмп влиза за 3 г. в затвора
Снимка: БТА

Майкъл Коен, бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, бе осъден днес на три години затвор за незаконно даване на пари на две жени, за да мълчат, по време на предизборната кампания на неговия клиент през 2016 г., както и заради това, че излъгал пред Конгреса за проект за построяване на Тръмп тауър в Москва, предадоха Ройтерс и Франс прес. Тръмп имал извънбрачни връзки с двете жени.

Още по темата

Окръжният съдия в Манхатън Уилям Поли осъди Коен на три години затвор за плащанията, които били в нарушение на финансовото законодателство на САЩ. Той отделно постанови два месеца затвор за бившия адвокат на Тръмп за фалшивите му показания пред Конгреса.

Коен ще изтърпи двете наказания едновременно, което означава, че ще лежи три години в затвора, отбелязва Ройтерс.

През август бившият адвокат на американския президент призна за плащанията, а през ноември - и за фалшивите изявления.

"Много пъти имах усещането, че е мое задължение да прикривам мръсни номера" на (Тръмп), каза днес Коен пред съдията. "Моята собствена слабост и сляпа лоялност към този човек ме накараха да избера пътя на тъмнината пред този на светлината", добави бившият адвокат на американския президент.

Гай Петрило, адвокат на Коен, напомни на съда, че клиентът му "е предложил доказателства срещу най-влиятелния човек в страната". Коен е сътрудничил, знаейки, че президентът на САЩ може да спре разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

"Макар че Коен обещава да помогне при бъдещи разследвания, това не е нещо, което съдът може да вземе под внимание в момента", заяви съдия Поли.

Федерални прокурори в Ню Йорк обвиниха Коен за това, че точно преди изборите през ноември 2016 г. платил на порноактрисата Сторми Даниълс 130 000 долара и уредил плащането на 150 000 долара на бившия модел на Плейбой Карен Макдугъл, за да си мълчат за връзките си с Тръмп, който е женен. Самият президент отрича да е имал такива връзки.

Според прокуратурата плащанията са нарушавали правилата за финансиране на предизборни кампании. Твърдението на Коен, че плащанията са били наредени от Тръмп, замесва президента във възможно нарушение на законите за финансиране на предизборни кампании.

Според законите на САЩ всички средства, внасяни в помощ на предизборни кампании, трябва да бъдат декларирани и отделните вноски не могат да надхвърлят 2700 долара. Вчера Тръмп отхвърли твърденията, че платените на жените суми са вноски за предизборна кампания.

Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани заяви, че сумите, платени на жените да си мълчат, не могат да бъдат смятани за нарушение на правилата за финансиране на кампании. Парите са били платени, за да защитят репутацията на бизнесмена, и са щели да бъдат дадени, дори ако той не се беше кандидатирал за президент на САЩ, подчерта юристът.

Признавайки вината си, Коен заяви също, че е излъгал пред Конгреса кога е бил обсъждан проектът за строеж на небостъргач в Москва. Адвокатът е заявил в писмени показания до две комисии на Конгреса, че преговорите са приключили през януари 2016 г., а реално те са продължили до юни 2016 г., след като Тръмп спечели кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абе...И тука има един кашелот за панделата,ама...
7
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Айде сега импийчмънт на *** Тръмп, че ако остане ще направи някоя беля!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Моята собствена слабост и сляпа лоялност към този човек ме накараха да избера пътя на тъмнината пред този на светлината-----------То не бе адвокат, то бе цял поет!
5
1
 
5
 
! Отговори
Обяснитор преди 5 години
Да обясня пак: Какво си мислят, казват, твърдят прокурорите НЕ Е ПРИСЪДА. Присъди издава само Съд! А в съда се изслушват и равноправно и адвокатите на Тръмп.Защо да не е причината, да не се нарани Мелания, запазване на семейството и спокойствие от медиите. 130 000 долара за Тръмп са нищо.Няма да излезе заек от това храстче. Само медийна пушилка, както от две години насам.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШерлокТръмп има много адвокати и всеки е с определена насоченост. Тръмп не може да е постоянна всъзка с тях. Те си вършат работата, а по-късно Тръмп им осребрява разходите, след като му представят за какво са ги извършили.. Осребрява им ги от собствени пари. А на Коен работа му е била да се грижи за реномето на Тръмп. Какво не ти е ясно?
3
1
 
4
 
! Отговори
Шерлок преди 5 години
Значи, какво излиза - този на своя глава вади от джоба си пари да прикрие шефа си. Американците съвсем ги взеха за мезе. Нашите зулуси, (известни още като съдии) има много още да учат...
2
4
 
16
 
! Отговори
Вярната Гледна Точка преди 5 години
До#1Не ги ли повтаряте тези мокри сънища вжедневно' от първия ден, след избирането на Тръмп? И сега пак ???За смях станахте.:)След като Мюлър не може да изрови руска връзка(за което бе назначен противозаконно) ви подхвърля некви порно илюзии само. Лапайте!:)
1
12
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Trump скоро ще го последва!