Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ

Израел ги модернизирал без американско съгласие
11 яну 2019 08:20, Елка Василева
165
Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.

Според хърватски представители САЩ са се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени.

Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам, пише БТА.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задачата на България, освен еър полисинг, е и заедно със съюзниците от НАТО да мачка руснаците, ако последните докарат нещата до война. С Турция ние проблеми нямаме и няма да воюваме. България и Турция са естествени съюзници.
116
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
с кого ще се бием, с Турция ли, която има 500, или с Русия? А каква е задачата на нашата авиация в натоНедей дрънка глупости, торлак! След като вече има възможност да се вземе много по-добър самолет за същите пари като Грипен, ще се вземе. И на никой не му пука, че ще се изкриви комкурса или че Радев, или шведите, или Нинова били обидени. Това е оръжие и се взима най-доброто, на обидените - майната им!
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стрела не е свалила, но Игла е свалила.Сега вече има и Верба (върба).Тези оръжия имат обсег по височина не повече от 4-5 хил метра, изтребителите летят на 15 хил метра.
114
3
 
3
 
! Отговори
Алекс! преди 5 години
Стрелата и стингъра отдавна вече не са реална заплаха за бойните самолети и хеликоптери! Макар, че в Сирия едното СУ го свалиха именно със стрела!
113
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Абе за 1,5 млрд можем да си построим завод за самолети, но нямаме достатъчно кадърни инженери да го направят. Пук и пари за гориво нямаме.
112
7
 
3
 
! Отговори
За 125 преди 5 години
Има една наука статистикаСтрела М още не свалила нищо в бойни условия А стингетоте свалиха десетки рушки таралясници в Афганистан
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произвежда се по руски патент по късно модернизиран от нас
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравих да уточня за троловете стрела е българския вариант на стингар и игла ама все забравям че стингар е номер 1
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е даже да вземат да модернизират стрела няма да е лошо ама лапането на тея им е навик
108
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен120 Бих добавил-и катири и малки кораби-също е престъпление да се купуват, може да се купи двигател, въоръжение, електроника, а все още има хора, които не са си купували дипломите някога, дето могат да проектират и произведат.Но-няма да стане-няма кой да дава комисионни после, по веригата...
107
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 комплекта c400 от Русия за по ниска цена. Свалят стотици бройки самолети и нямат претенции натовски ли са, стелтове ли са, всичко приземяват. А два коммплекса ще покривт цялата ни територия. Разходите за поддръжка са в пъти по малки
106
3
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Сата НАТО Даж и да купим 8 броя ф16 , с кого ще се бием, с Турция ли, която има 500, или с Русия? А каква е задачата на нашата авиация в нато? От нас се иска да сме въздушна полиция само.А в такъмв случай, ако нощем влязат крадци в двора ти, дали ще се разлае пинчера, или овчарката, ефекта ще е един и същ, ти ще се събудиш от лаенето, и ще излезеш да видиш какво става. Важното е тогава да имаш нещо в ръката си, за да можеш да спреш крадеца така, че да не помисли втори път да влиза.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
самолети и хеликоптери трудно ще направим но за БМП и танкове е престъпление да се купуват
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ремонт и модернизация и стават супер ама ние пари на други държави и там ще наливаме Даже някакъв *** пискаше и за АК47 Видяхме как гори и супер танка ембрамс от РПГ 7
103
4
 
8
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
ама за чий са ни 8 самолета пък били те и най-модерните? Все едно да изляза с пистолет с един пълнител срещу група, въоръжена с автомати и да се надявам да ги натръшкам всичките...е да, ама само в холивудски филм.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и пародията за нова боина машина на пехотата е ужасна работа
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ншите тъпaци военни нали се тупат в гърдите, че всичко можели да си направят. Ами да си направят ракети и самолети тогава!
100
11
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Хайде стига писахте глупости.Бойко и Радев играят театър, за да нямаме модерен самолет колкото може по-дълго време. Ако стане нещо с руснаците в Черно море, да стоим настрана. А иначе ако след 3 години ни произведат чисто нови Ф-16 - берекет версин! В тактико-технически план Грипен пред Ф-16 блок 70 е като пинчер пред немска овчарка.
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А израел се отказва от сделката защото чакат подарък ф15 от сащ за броя не съм сигурен 24 май бяха
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше намерение за модернизация на миг 29 програма sniper но поради малкия брои налични миг 29 се отказаха и след като полша купи немските