Позволени пороци: Ще надвие ли канабисът алкохола в САЩ?

Анкета: Две трети, ако имат избор, биха предпочели марихуаната пред алкохола
18 яну 2019 21:35, Елка Василева
124
Позволени пороци: Ще надвие ли канабисът алкохола в САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Преди 100 години в Америка бе въведена забрана на алкохола. Тя обаче не постигна целта си: да ограничи употребата на алкохол в САЩ. Дали легализирането на канабиса сега няма да свърши тази работа?

Добре дошли в "страната на неограничените възможности": "Нашата американска система, да я наречем американизъм или капитализъм, или както и да е, дава на всеки от нас голяма възможност да направим най-доброто от това, с което се захванем здраво с две ръце!"

Тези думи не са изречени от американския президент Доналд Тръмп или от Джеф Безос. А от Ал Капоне. Човек само трябва да разпознае възможностите, пише Дойче веле.

Преди 100 години с допълнение №18 на американската конституция беше гласувана забрана на алкохола. Година по-късно влезе в сила забраната за производство, транспорт и употреба на алкохол. Ал Капоне открива възможността, която предлага забраната, и с нечувана бруталност натрупва огромно състояние чрез контрабанда на алкохол. По-късно той заявява, че продава само бира и уиски на почтени граждани.

Навремето това е борба за морала и човешкото здраве, защото поддръжниците на алкохолната забрана, преди всичко пуританите, смятат, че алкохолът е причината за моралния упадък на нацията. Според тях е трябвало да бъде спряно разрушителното въздействие на алкохола върху обществото. Успехът обаче е доста скромен. През декември 1933 забраната е отменена. Политиците разбират, че е по-добре да наложат данъци върху печалбите от продажбата на алкохол, отколкото да оставят този бизнес в ръцете на мафията. Оттогава насам всеки, който пие, допринася за санирането на държавния бюджет.

Как стоят нещата с канабиса?

Борбата срещу наркотиците и до днес занимава американската нация. В Северна Америка през последните месеци настъпи раздвижване по този въпрос. През октомври 2018 Канада официално разреши консумирането на марихуана. В САЩ човек може да се снабди легално с марихуана в Калифорния. Също и в редица други американски щати консумацията на марихуана е разрешена.

Експертите изчисляват, че до 2020 година свободната употреба на канабис ще бъде разрешена в общо 18 американски щата. Изследователите на пазара съзират в това сериозен потенциал. Според изчисленията световните разходи за легална марихуана ще достигнат през 2022 година до 32 милиарда долара. През 2017 година те са били в размер на 9,5 милиарда. А това са все добри новини за бранша. Легализирането на марихуаната е радост и за обикновените консуматори. Те вече няма да бъдат принудени да се снабдяват с дрогата по тъмните ъгли от нелегални дилъри, близки до организираната престъпност. Вече няма да рискуват и да бъдат арестувани.

Който пуши, пие по-малко?

Дългогодишната забрана на канабиса имаше преимущества за концерните-производители на алкохол, тъй като конкурентният продукт по отношение на опиянението беше трудно достъпен и преди всичко мразен от обществото. Сега легализирането на марихуаната представлява сериозно предизвикателство за алкохолната индустрия. Наскоро публикувано изследване стига до заключението, че легализирането на марихуаната може да доведе до загуби за алкохолната индустрия, тъй като е възможно много хора да се откажат от алкохола и да преминат на канабис.

Резултати от допитване на консултантската фирма New Frontier Data, проведено сред 3000 консуматори на марихуана, сочат следното: две трети от анкетираните казват, че ако имат избор, биха предпочели марихуаната пред алкохола. 45 процента от тях твърдят, че вероятно в бъдеще ще заместват по-често алкохола с марихуана. Авторите на проучването смятат, че става дума за дълготрайна тенденция. Остава да се види дали тези прогнози ще се сбъднат.

Алкохол с вкус на марихуана?

Понастоящем много американски производители на алкохол искат да си сътрудничат с фирмите-производители на марихуана. Когато противникът не може да бъде победен, братската прегръдка представлява разумна алтернатива.

Пивоварните и производителите на спиртни напитки естествено не искат да изпуснат многообещаващата пазарна ниша. Така например "Constellаtion Brands", производителят на бирата "Corona", възнамерява да въведе марихуаната във вкусовата характеристика на своите алкохолни напитки. Канадският производител на марихуана "Tirlay" пък ще разработва в бъдеще технологии за напитки с опияняващи субстанции - съвместно с производителя на бирата "Budweiser". Така че скоро почтените граждани ще имат значително по-голям избор от легални стимуланти и опияняващи средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолканабиссащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Наскоро публикувано изследване стига до заключението, че легализирането на марихуаната може да доведе до загуби за алкохолната индустрия, тъй като е възможно много хора да се откажат от алкохола и да преминат на канабис. - "НАСКОРО" Е ПРЕДИ 50 ГОДИНИ....ОТ КАНАБИС СЕ ПРАВЯТ :КОРАБНИ ВЪЖЕТА(В ДРЕВНОСТТА), ДРЕХИ(ДО 30-ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК), СИНТЕЗИРАТ СЕ ГОРИВА, ПРИЛАГА СЕ В МЕДИЦИНАТА И .....НАРКОРТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ МИЛИАРДИ ЗА ДА Е НЕЛЕГАЛЕН
83
2
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
легални стимуланти и опияняващи средства - КАНАБИСА НЕ Е "СТИМУЛАНТ"; КАНАБИСА НЕ Е "ОПИЯНЯВАЩО" СРЕДСТВО.....ЖУРНАЛЯГИ КАНАБИСА Е НАЙ-ПОЛЕЗНОТО РАСТЕНИЕ НА ПЛАНЕТАТА. КАНБИСА НЕ СА ДОБРЕ ПОЗНАТИТЕ НА ДЪР Т И ТЕ КОМУНИСТИ ДЖИБРИ
82
0
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Позволени пороци: - ??? КВИ ПОРОЦИ БЕ ??? КАНАБИСА НЕ Е ПОРОКПАРТИЯ ГЕРБ Е ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА АМА ОБИТАВА СГРАДА НАРЕЧЕНА ПАРЛАМЕНТ.ЩЕ НАДВИЕ ЛИ НЯКОЙ "ПОРОЧНОТО" КРАДЕНЕ НА ГЕРБ
81
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Какво можеше да направи Сталин,като цялата му война се финансираше от Америка и 90% от суровините за оръжие ги получаваше от там? А какво да кажем за технологиите,които ползваше страната му- почти всички бяха немски и американски!
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам на американците да им се разреши да използват марихуаната легално. Да се тъпчат с опиати до козирката. Да се скапе шантавата им нация. Може пък да започнат да се стрелят и по-начесто.
79
5
 
5
 
! Отговори
Мар. Жуков преди 5 години
За всичко е виновен Сталин тои не позволи да преказим тая зган още на Елба.
78
6
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
В САЩ едни са на наркотици, други на алкохол, а трети на антидепресанти... Защо ли, като живота там уж е много хубав ...?
77
1
 
6
 
! Отговори
Санди преди 5 години
Ауаа алкухола и цигарити ни съ наркотици, уе *** *** такива. Виий си инжикитирати трива със спринцовки.Бесипйето и Герп слава богу приследвът тези наркомани плантатори из пиринска македония. Освен туй в Горна Оряховица хванаха в спец акция в панелен блок една свивка трева от този опасен наркотик, по сигнал на партийния секретар и домоуправител в блока.Долу наркотиците, да живее здравословния алкохол и цигари БТ
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нина, на половина ***, на половина бот(понеже е ограничен умствено + това че е комплексиран за да използва услугите на системи) е тоя слънчака. Пълен ***.
75
1
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#77Да,ще върже на баба си хвърчилото.Слънчака е ***.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Муахахахаа...наркоманчето слънчака бей стояло до 4 сутринта за да му се навие някоя като нинчето, щото в ония другите сайтове за запознанства никоя не го отразява, понеже е толкова прооост , че даже вдлъбнат от толкова трева. Изпържил му се е мозъка на горкия.)
73
2
 
7
 
! Отговори
PafkaTor преди 5 години
Хаха помня средата на 90-те години Cypress Hill на своите концерти приканяха публиката да не пие будвайзер, защото пивоварната има кампания против канабиса. Как за две десетилетия нещата се променят. Сигурно сега ще видим Би-Риъл с будвайзер в ръка на следващият концерт.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 104 от 101,Слънчак, ако поне малко имаше мисловна дейност щеше да знаеш как се проверяват IP адресите на отделните постове и да разбереш, че аз не пиша под ник "Нина". Тя/той ти се смее в момента заради това.Но то наркоманизиран мозък като теб как да знае да извърши проверката.)))
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 102 Слънчак, тя Нина вече те отряза...я по-добре кажи наркотика докога ще те държи тази сутрин? Започваш съвсем да забиваш!
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до нинаСлънчака може да е подпийнал малко, както съм и аз впрочем в момента, но никога няма да кажа на жена..." Пуутката ти""Само този израз го прави веднага слаб, колкото и конструктивен и аргументиран диалог да води с теб. Това проваля всичко. Това обръщение....всичко се обезсмисля- целият му опит за интелектуална мисловна дейност.Все едно да направиш една вкусна торта и накрая да се изхрачиш върху нея и да я поднесеш на клиента.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По това време само наркомани ли пишат тук?Господ да пази България!
68
1
 
0
 
! Отговори
от 93 преди 5 години
92 Брачед, не си ли одъртял за тия глупости- сайтове за запознанства, УА?
67
1
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#911.Ти си бот.2.Ако не си бот,лошо.Пожелавам ти да намериш това,което търсиш.Със здраве.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинче, другарят Слънчака Бей искаше да ти каже, че една елементарна душица като теб, може да скочи с Кон, а той с пешка и пак да те бие. Кое не разбра? Гари Каспаров все едно да има само пешки, а ти само коне и пак да те матира. Муаахахахахаха....
65
2
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#88"Пациент от Дъблин може да получи съвсем спокойно да се бори за награда за най-добра алтернативна медицина. Човекът е решил по нестандартен начин да лекува своя кръст. Той е използвал собствената си семенна течност."Като чета,и вие,Слънчака, май сте се лекували така,но явно главоболие..:))