Венецуела къса дипломатически отношения със САЩ

Причината - Тръмп призна опозиционера Гуайдо за временен президент
Обновена: 24 яну 2019 08:09 | 24 яну 2019 08:00, Петя Славова
59
Венецуела къса дипломатически отношения със САЩ
Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава, предаде Франс прес.

"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.

Още по темата

В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват "да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство".

По-рано днес председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела пред десетки хиляди свои поддръжници, които протестираха в Каракас срещу втория мандат на Мадуро, който е оспорван от опозицията и не е признат от САЩ, ЕС и голяма част от международната общност, предаде БТА.

Николас Мадуро поиска от държавните институции "да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията" и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си.

"Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили, към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!", заяви Мадуро.

Хуан Гуайдо пък заяви в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.
В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.

До момента подкрепа на Гуайдо като временен президент на Венецуела освен САЩ са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Мексико и Боливия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Граф преди 5 години
Тук *** или демократ няма значение америка иска вярно куче само да слуша
40
0
 
3
 
! Отговори
Съгласие преди 5 години
Браво! Колкото по далеч са агентите на демократизаторите, толкова по-добре. Обявяване на военно положение и вън! Иначе ще майданът му е сигурен.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е комунистически и САЩ имат прекрасни отношения. Не могат да си позволят да имат лоши отношения с Китай. Кучето и тоягата.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ще е временно президент, докато избяга при господарите си.
37
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 години
Венецуела ? няма отърване от САЩ! Те управляват до Украйна , та с тебе ли няма да се справят!Светавният жандар ще погуби човечеството!
36
7
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 30 И нас ни чака същото , ако БСП вземат властта.
35
7
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Браво 23 Горд народ , ама слаба и много бедна държава. Без САЩ умират.
34
1
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Няма да е лесно. Наскоро май там кацнаха два ТУ 160. Едва ли е било случайно. И ето - някой се е изнервил.
33
7
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 5 години
Шофьора на камион временно изпълняващ ролята президент на Венецуела седи върху най-големите ДОКАЗАНИ петролни резерви а ходи да се моли на Путин за 5 милиарда заем. Хахахаха.
32
16
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!Какво "мъжество и държавническо мислене" е да докараш народа си до просешка тояга?
31
14
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Чавес взе властта през 1992 и от тогава една цветуща икономика с изключително богат природен ресурс се докара дотук - мизерия, гладни бунтове, масова емиграция, протести, евентуална гражданска война...Социалисти!
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там цари глад и мизерия от години защото управляват социалисти. И у нас е така когато БСП е на власт.
29
17
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Чавес национализира всички предприятия в страната и както обикновено се случва, когато социалист национализира бизнеса на хората, те фалираха скоропостижно. Остана им само петрола, който е в изобилие. Тия червени некадърници обаче, дори и с такъв огромен ресурс, успяха да докарат Венецуела до просешка тояга. И естествено, когато си некадърен социалист и във всичко се проваляш, САЩ ти е виновен.Социалисти, милорд!
28
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после някои чукундури се обясняват, че Русия се месила във вътрешните работи на суверенни държави.... САЩ са божи кравички, невинни херувимчета разбираш ли...
27
4
 
26
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Оф,това си чист ПРЕВРАТ организиран от САЩ и тяхното протеже Гуайдо.Защо не се пише ,че е преврат по медиите -таквиз са инструкциите от ул Козяк в нашата демократична страна със свободни медии.)
26
6
 
26
 
! Отговори
До Диктаторът преди 5 години
Кой ще е президент го решава, не народа, а САЩ и броенето на бюлетините.Пример: Плевенлиев - депутати носят чувалчета, грубо нарушение...номерата за "американската демокрация" - ги продавай в САЩ.Ако имаш пълна черепна кутия ще помислиш защо цяла Ю. Америка, Азия, Африка - и голяма част от народите в ЕС ненавиждат САЩ.Последен пример ф16 открито САЩ изнудиха БГ политиците, ама не си чел за икономическата битка м/у Франция и САЩ - самолети Еърбъс и Боинг.Ф-я и Г-я подписаха един Договор
25
17
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АКО НЕ ИЗБЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ В БКП РУСИЯ С МАДУРО Е СВЪРШЕНО!ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН И ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗБОРНИ ИЗМАМИ А МОЖЕ И ДА ГО ПРАТЯТ ПРЕДЗ ТРИБУНАЛА В ХАГА АКО Е ИЗБИВАЛ ХОРАТА СИ ЗА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ КАТО БАШАР АСАД КАДАФИ И САДАМ!
24
26
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ДИКТАТОР МАДУРО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ БЕЗ ДА СЕ ОБЯВЯТ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!!!! 0 КОНТРОЛ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ НИКАКВИ НАБЛЮДАТЕЛИ !!!ТАКА И БАБА ЗНАЕ!! ОБЯВЯВА КАКВИТО СИ ТОЙ ИСКА РЕЗУЛТАТИ!МАДУРО ОТКАЗА ЗА ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ С НАБЛЮДАТЕЛИ ИЛИ ДА СЕ ОБЯВЯВАТ ПРОТОКОЛИТЕ!!!МАДУРО Е СЪЩИЯ БАШАР АСАД !КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА В ЕДНА ДЪРЖАВА ГО РЕШАВА НАРОДА А НЕ ПОРЕДНИЯ ЗАВЗЕЛ ВЛАСТТА И НЕ Я ПУСКАЩ СЪС ТОТАЛНО НЕЗАЧИТАНЕ НА ВОЛЯТА НА НАРОДА!
23
10
 
33
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Достоен народ, браво на Николас, браво на Чавес.Чавес успя да върне на хората Петролиос де Венецуела от лешоядите, построи болници, училища, социални, аграрни програми, противопоставя се на МВФ и СБ.САЩ му спретнаха преврат (имаше и стрелби по цивилни, както в Украйна, за да го набедят, но не успяха) велик политик.Малко знаят, че се интересуваше от Дзен будизъм.Дори при Николас, при жестоките икономически санкции от САЩ, преврати, Венецуела запазва достойнство.Горд народ!
22
23
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАДУРО НЯМА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ И НЕГОВАТА ГЛАВА ЩЕ ПАДНЕ КАТО САДАМ И КАДАФИ!!!!САЩ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НА БКП РУСИЯ ДА ПРИПАРИ В АМЕРИКА А БЕЗ БКП РУСИЯ МАДУРО Е ЖИВ ТРУП!!!!ЖИВОТА НА МАДУРО ОФИЦИАЛНО ПРИКЛЮЧИ ДОРИ И ДА ИЗБЯГА В БКП РУСИЯ ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ!