На 94 г. Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ

Той надхвърли с 1 ден рекорда на Джордж Буш
23 мар 2019 09:52, Елка Василева
47
На 94 г. Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ
Джими Картър. Снимка: Reuters

Близо четири десетилетия, след като американските гласоподаватели отхвърлиха безцеремонно кандидатурата на Джими Картър за втори президентски мандат, 39-ият президент на САЩ отбеляза историческо постижение. На 22 март Джими Картър стана най-възрастният бивш американски президент, предаде Асошиейтед прес.

22 март е 172-ият ден след 94-ия рожден ден на Картър. Така той надхвърли с един ден рекорда, поставен от Джордж Буш, който почина на 30 ноември на 94 години и 171 дни, което към онзи момент го правеше най-възрастният бивш американски президент. И Картър, и Буш са родени през 1924 г. - Буш на 12 юни, а Картър на 1 октомври.

С това си постижение за Картър опровергава медицинските прогнози. Преди повече от три години той бе диагностициран с меланом с разсейки в мозъка и черния дроб, премина през лечение и накрая лекарите казаха, че е оздравял.

"Не е планирано никакво специално честване", каза по повод рекорда Дийна Конджилео, говорителката на Центъра "Картър", основан от Джими Картър и съпругата му Розалин в Атланта през 1982 г.

Центърът в продължение на десетилетия води кампании в областта на общественото здравеопазване, наблюдава избори, следи за спазването на човешките права и участва в намирането на решения на конфликти по света. Едно от постиженията на центъра са дългогодишните усилия за елиминиране на болестта дракункулоза - паразитна инфекция, свързана със замърсена питейна вода. През 1986 г., когато Центърът "Картър" започна програмата за изкореняване на това заболяване, от него боледуваха 3,5 милиона души в 21 страни. Миналата година в света имаше само 28 болни. Преди три години в телевизионно интервю Картър каза, че се надява да живее по-дълго от паразита, предизвикващ заболяването.

Въпреки четирите години на президентския пост, въпреки че изигра роля в подготовката на историческата близкоизточна сделка от Кемп Дейвид, Картър предпочита да изтъква повече дейността на центъра, вместо да говори за политическата си кариера. Той споделя, че в младостта си никога не е планирал да стане президент, пише БТА.

Когато питат Картър кое е било най-важното решение в живота му, той казва: "Когато предложих на Розалин да се омъжи за мен".

Джими Картър и Розалин, която е на 91 години, са женени от 73 години. Те живеят в Плейнс, в щата Джорджия - градче с около 750 жители, където са се родили, израснали и оженили. Картър редовно преподава в неделното училище на местна баптистка църква. Заради него в църквата идват стотици хора.

Картър до известна степен участва и в политическия живот на американските демократи. До Плейнс за срещи с него пристигат кандидати за президентската номинация на Демократическата партия. Двама настоящи кандидати - сенаторът Кори Букър от Ню Джърси и Ейми Клоубъчар от Минесота посетиха Плейнс за среща с Картър. Бърни Сандърс, кандидат за демократическата президентска номинация през 2016 г. и за изборите през 2020 г., пък беше участник в дискусионна среща в Центъра "Картър". Тогава именно Картър сподели, че е гласувал за Сандърс срещу Хилари Клинтън на първичните избори на американските демократи преди три години. Картър подкрепи и демократката Стейси Ейбрамс на изборите за губернатор на Джорджия миналата година, които тя изгуби с малко. Демократи от Джорджия смятат, че още кандидати за президентската номинация на американските демократи, ще изминат пътя до Плейнс за срещи с Картър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: рекордДжими Картър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готин е - носи индиански амулет на врата си - браво!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен според историците и радио Ереван, споровете се въртят най-вече около цените на агнешката дроб-сърма за Великден.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау, колко интересно! Утре, на голф-игрището ще отпразнуваме тази велика новина, ама ако не вали.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според историците Картър и Обама си оспорват мястото за най-слаб президент в историята на САЩ.
34
2
 
6
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
Джими Картър също е много откровен и като човек(за разлика от неговите колеги). Във интервю преди няколко години без капка смущение заяви:..."САЩ са най-големият подпалвач на войни!".
33
0
 
6
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
С малко изключения,много точни и верни коментари!Джимито наистина беше голяма хава.Лошите езици го наричаха "фастъченият магнат".Но, Джими Картър влиза в Белият дом с амбициите на отговорен политик.Също наричаха го "твърде мек" президент,но неговите принципи бяха за глобален мир.Натискът върху него беше неимоверен от страна на "ястребите",но Джимито майсторски ги отсвирваше.Беше можеби най-независимият президент.Малко известно е също, че е зет на фамилията Рокфелер.
32
5
 
9
 
! Отговори
Ейбрахам Линкълн преди 5 години
Последният нормален президент на САЩ,след него всички само клоуни или ***
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американска държава,лежи върху невинна кръв
30
1
 
11
 
! Отговори
Смаян преди 5 години
Сериозно ? Още е жив. За него не бях чувал нищо едно десетина години. Браво. Значи е най-дълго живелият президент в историята на САЩ.
29
2
 
7
 
! Отговори
Орлин преди 5 години
До 28Така е. Един смелчага. Браво. Според вас имаше ли шанс Джордж Буш-старши да беше все още жив. Да живя 94 години и никак не са малко. Картър явно като го надживя ще се опита да изкара и след мандата на Тръмп. Може и до 100 или до 105. Определено ще види през живота си още един президент.
28
2
 
9
 
! Отговори
Миро преди 5 години
До 26Съгласен съм с казаното. Но Картър беше прекалено твърдоглав инат, който не изпълняваше стриктно указанията на началниците си. Той на своя глава се затвори в себе си за да решава въпроса за заложниците в Иран и така и не проведе преди близо 40 години активна кампания за преизбиране и така и не реши въпроса. Простака Линдън Джонсън, който наричам Тексаския Митьо Пищова беше по-добър от него. А Ричард Никсън беше велик лидер, който всички мразеха, защото му завиждаха. Да живее цял век.
27
2
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 12Понеже се питаш как са тъй дълголетни, ще ти отговоря. От всички АГ болници и отделения се събират плацентите с млада кръв на новородени бебета и от тях предполагам се екстрахира всичко полезно: имуноглобулини, растежни хормони, стволови клетки и т.н. Така избраните се поддържат в кондиция по -дълго време. Обаче не е панацея и не помага на всички, Джон Маккейн напр. Явно и делата имат значение.
26
2
 
8
 
! Отговори
Чавдар Василев преди 5 години
До всички писали за историческото постижение на бившия президент на САЩ Джими КартърПо негово време стана революцията в Иран (1979г) когато беше свален шаха. Тогава стана и военния преврат в Панама (1979г). Тогава Саддам Хюсеин взе властта насила в Ирак. Да продължавам ли ? Този беше опасен както за страната си така и за целия свят. Ще му пожелая да бъде жив и здрав и дотам.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук гъмжи от някакви пияници, които повтарят заучени фрази чути в селската кръчма как еди кой си президент бил разсипал СССР.Особени заслуги се приписват на алцхаймера Рейгън, който според сина му по време на втория мандат вече е имал трудности да запомня имената на най-близките си роднини.СССР бе разбит от собствената си управляваща олигархия, които решиха, че трябва да ограбят съветския народ и да живеят богато като западната олигархия.Останалото са фантазии.
24
1
 
11
 
! Отговори
Милко Кличкото преди 5 години
За Картър съм чувал много, но знам малко. Той всъщност е тотален аутсайдер през 1976г и никой не е очаквал да стане президент и въобще кандидат на демократите. Всички са смятали, че кандидата ще е или Тед Кенеди (сенатор от Масачузетс, брат на президента Джон Кенеди и на Робърт Кенеди- главен прокурор на САЩ и сенатор от Ню Йорк) или Джери Браун- губернатора на Калифорния. Бил е човек, който е много уверен в себе си и е бил добряк.
23
1
 
8
 
! Отговори
Тургай преди 5 години
Джими Картър е едва вторият президент, който едновременно е бил най-дълго живеещ след оттеглянето си и най-дълго живелият президент в историята. Другият е бил Джон Адамс. Картър вече 38 години е бивш президент и е на 94 години и 173 дни. На 1 октомври 2019г ще навърши 95 години.
22
5
 
7
 
! Отговори
Миро преди 5 години
До 22Този беше тотално неуспешен президент. Има късмета да живее вече почти 40 години откакто напусна поста. Мнозина го определят за най-неуспешният президент след Втората световна война. След него са Обама, Труман, Буш-младши, Джонсън и Форд. Най-успешният беше Рейгън.
21
3
 
9
 
! Отговори
Иван Щерев-Бика преди 5 години
Колко години чакаше да стане най-дълго живелият президент в цялата им история ? Сега вече може да е спокоен. Изпълни и тази си задача. Да е жив и здрав и дано стане първият американски президент столетник.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 20,мен пък ме интересува, защо не. Човека е доживял до 94 години, жив и здрав да е.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни интересува някакъв си бивш американски президент.Американците да не се интересуват от нашата история.Сранал на 94, а те знаят ли нашата Стоянка Мутафова може би най-старата играеща артистка коя е.Не ми трябва американската мечта.