Докладът на Мълър: Триумф за Тръмп, поражение за демократите

Сега името на US президентът е изчистено от обвиненията
25 мар 2019 18:36,
30
Докладът на Мълър: Триумф за Тръмп, поражение за демократите
Снимка: Reuters

Разследване, продължило 675 дни, участвали 19 прокурори, 40 агенти на ФБР, 500 свидетели, над 2800 конфискации на документи и докладът на специалния прокурор Робърт Мълър е готов. Така американският президент Доналд Тръмп се оказа навинен по обвинението, че е сътрудничил с Русия по време на изборите през 2016 г. Триумф за Белия дом и поражение за демократическата партия.

Досега над Тръмп висеше подозрението, че е марионетка на Москва, което би го превърнало в заподозрян в държавна измяна. Сега името му е изчистено от обвиненията и се потвърждават неговите изявления, че е бил обект на "лов на вещици" - давайки му политическо оръжие за масово поразяване, което той без съмнение ще използва срещу опозицията от Демократическата партия.

Още по темата

Тръмп вече беше убедил 50 на сто от американците, че е жертва на "постановка, целяща да го свали". С резултатите от разследването, той ще може да използва този аргумент и през 2020 година, подчертава френския "Фигаро", цитира БТА.

Писмото на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар до Конгреса цитира директно изводите на самия доклад, заявявайки, че резултатите от разследването не потвърждават пряко, че президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но не го и оневиняват. При това положение Бар и неговият заместник Род Розенстайн, които са назначени от Тръмп, трябваше да решат дали да повдигнат обвинения, отбелязва британският в. "Гардиън". В резултат Бар определи доказателствата по обвинението като "недостатъчни, за да се докаже, че президентът е извършил възпрепятстване на правосъдието" и подчерта в писмото си, че решението не се базира на ограниченията, свързани с повдигането на обвинения срещу действащ президент.

За президента Тръмп това може да е най-добрият ден от мандата му, пише "Ню Йорк таймс". Най-мрачният и заплашителен облак, висящ над неговия президентски мандат, на практика се разсея. Заключенията на специалния прокурор намалиха заплахата от импийчмънт и дадоха на Тръмп силен тласък за оставащите 22 месеца от мандата му.

Все още има надвиснали заплахи в други области - и никой извън министерството на правосъдието не е чел самия доклад на Мълър, който може да съдържа вредна за Тръмп информация, ако бъде публикуван. Но приключването на разследването без да бъдат открити доказателства за сговор с Русия подсилиха позициите на президента, включително по време на предизборната му кампания за втори мандат, отбелязва изданието.

Екипът на Мълър потвърди, че Русия е опитала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, но заключението, че той не е сътрудничил на тези опити може да помогне на президента на САЩ да преориентира американската външна политика към Москва и нейния лидер Владимир Путин, без толкова притеснения от последици във вътрешнополитически план.

Резултатите от разследването може да дадат на Тръмп и нова увереност при разговорите със световните лидери. Президентът се е оплаквал, че несигурността дали ще запази поста си след публикуването на резултатите му пречи при контактите с тях.

Според Конституцията на САЩ контролираната от демократите Камара на представителите е упълномощена да реши дали действията на президента Тръмп представляват достатъчно тежки престъпления, които да оправдават импийчмънта му. След като се запознаят с тях, те може да интерпретират доказателствата, събрани от Мълър, по различен начин. Така че следващият етап от тази сага ще бъде борбата на демократите в Камарата на представителите да принудят министъра на правосъдието да предаде пълния текст на доклада и придружаващите го доказателства - конституционна борба, която може в крайна сметка да бъде решена от съдилищата. Докато не го прочетат сами, демократите едва ли ще се съгласят, че президентът наистина е оневинен, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", но припомня, че председателката на Камарата Нанси Пелоси вече заяви, че не подкрепя импийчмънт, ако няма убедителни и безспорни доказателства: критерий, чието достигане изглежда още по-малко вероятно в момента.

Заключението на министерството на правосъдието за липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение превърна предизвикателната мантра на Тръмп "Никакъв сговор!", в лозунг на преизбирането му догодина, пише в. "Вашингтон пост".

Резултатите от разследването са безспорна политическа победа за Тръмп. Те подкрепят отдавнашните му позиции за разследването, както и идеята, че вашингтонският елит се опитва да го свали - и вероятно ще затруднят бъдещи разследвания, позволявайки му да ги определя като опити за "лов на вещици". Но резултатите от победата му може да бъдат ограничени, ако демократите успеят да постигнат публикуването на пълния доклад на Мълър и се окаже, че той разкрива, че поведението на Тръмп повдига въпроси. Въпреки това вчера Белият дом беше обхванат от еуфория, съобщава изданието, цитирайки анонимни източници.

"Демократите току-що поднесоха на Тръмп най-голямата предизборна тема в съвременната история, и то на сребърен поднос", казва бивш служител на Белия дом, цитиран от в. "Вашингтон пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
руски новички преди 5 години
То цялата работа си беше една руска партенка.Първо пущат парнетка, после опровергават, и така стоят по новините, а новина няма.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уговорката е спазена -ти на нас възвишения - ние на теб доклад.Фалшифициран,разбирасе,каквато е практика на еувреи за всичко-и за своята история и за своята религия,за всичко. Те дори нямат в речника думата "съвест".Но имат думата "Хуцпа"- лъжи всички и за всичко,особено които не са от техните.
15
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Какви висини на Демокрацията - ГЕРБ и БСП могат само да завиждат. Че ако се крясне пред строя на Демократите - евреи и комунисти две крачки напред, - всички ще се направят че не чуват, и ще продължи да се говори за други работи, за Венецуела.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Ми виж ся.. слушай ***! Ми те хакнали кату у филма Хакери и влзели и то пищело Подебител - Хилъриту, ама хакерти нали ханкали и изтирили хиларито и станало наПодебител - Роналд Тръмп и те така ...Ко ни му разбра?
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пък хамериканци може ли да са толкова зле да пускат сенатски комисии, прокурори, изслушвания в Конгреса. Да бяха попитали някой бг панелен форумен всезнайко да им обясни как Путин е избрал Тръмп, а руските хакери са раздавали бира и кюфтета в Тексас.
12
6
 
16
 
! Отговори
Един преди 5 години
Мачкай, бай Тръме!
11
18
 
7
 
! Отговори
Не разбрал преди 5 години
Брех, и каква стана тя- след толкова напъни, и уволнения, и хора от обкръжението му влязоха в панделата, само той е сух??? Голям фокусник ще излезне тоя ***, ама да видим кога ще му се обърне късмета?
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До12скоро и гнусния юдо-масонски кибук наречен ЕС ще се разпадне също--абе руски ***, като искаш с раССия, защо бг не тръгне по стъпките на короната, т.е. сама да излезе, а се ослушва и "чака" ес сам да си се разпаднел!нали си за раССия, ами имай топки - излез САМ от "гнусния" ес ... ама неее, нема топки в действителност, а има една голяма двойна дуп.ка, поемаща и от ляво и от дясно!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12дните на юдо-масонския глобализъм и толерастията са преброени !!!-е да де, дните на масонския глобализъм "свършиха", започват дните юдо-масонския фашизъм!
8
7
 
9
 
! Отговори
още един Скрипал преди 5 години
се гръмнадните на юдо-масонския глобализъм и толерастията са преброени !!!скоро и гнусния юдо-масонски кибук наречен ЕС ще се разпадне също
7
2
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
За изготвяне на доклада са участвали политици демократи.
6
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че кой вярва на "доклад", правен от друг зависим от раССия ?все едно цацата да направи доклад срещу пеефски или срещу #кой!дайте на независим орган да направи доклад, дайте на хилъри, на демократите...
5
3
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
До 7Бойко не можа да убеди нито един арабин да инвестира в Балкански газов хъб, и понеже газта през Украйна спира догодина, и за да не фалира държавата Бойко се замисли да пуснат Турски поток. Този път даже не трябваше да идват и сенатори за да бъдат категорични.
4
1
 
28
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Много хора са забравили, но Мюлер беше директор на ФБР когато обяви, че са сигурни за наличието на Оръжия за Масово Поразяване в Ирак, и че има опасност Садам да снабдява терористи. Точно този същия лъга тогава конгреса, а сега 2 години медиите поддържаха една откровена измама. Да не си помислите, че само нашите политици са за смях, навсякъде хората губят доверие в политиците и това никак не е случайно.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Тръмп да съди fake news медиите!
2
5
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
От цялата работа страда международната политика. Има съмнения, че точно поради тези обвинения Тръмп назначи такива стари неокон лешояди, да поддържат агресивна реторика спрямо Русия и така да покаже, че не е зависим от тях. А всички помним, че в предизбопрната си кампания спомена, че би работил с Русия за подобряване на отношенията. Сега обаче виждаме зараждане на нова студена война, въоражаване до ушите, от което печели единствено военно-промишления комплекс. Тъжна картинка...
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотук с вашингтонските съчинения за руска намеса.