Асандж няма да бъде екстрадиран в страна със смъртно наказание

Такава е договорката между Великобритания и Еквадор
16 юли 2019 11:29,
16
Асандж няма да бъде екстрадиран в страна със смъртно наказание
Снимка: Reuters

Основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Той добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

"Уикилийкс" публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на САЩ. Асандж поиска през 2012 г. убежище в посолството на Еквадор в Лондон и прекара там почти 7 години.

Още по темата

През април Еквадор отказа да му предоставя повече убежище, след което Асандж бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 г.

Лондонски съд го осъди на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция.

Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.

Днешното съобщение на Лондон обаче хвърля сериозно съмнения относно възможността за екстрадиция там. САЩ е една от страните, в които смъртното наказание е все още в сила. Не всеки щат го прилага, но когато срещу обвинения има преследване на федерално ниво, какъвто е случаят с Асандж, федералният съд може да поиска смъртно наказание, ако сметне, че престъплението е углавно.

В този случай, ако Лондон спази своето обещание, то очакванията са, че Джулиан Асандж няма да бъде предаден на американските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"Асандж няма да бъде екстрадиран в страна със смъртно наказание" - Англосакско лицемерие! САЩ, разбира се, ще обещаят, че няма да го осъждат на смърт - ще му дадат само 200-300 години затвор.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
задържането на Асанж, незаконното лишаване на свобода на Томи Робинсън са доказателството, че Справедливостта отдавна си е заминала от обединеното кралство и няма намерение да се завърне в близко бъдеще
14
1
 
8
 
! Отговори
Пожелание преди 4 години
Дано да е жив и здрав човекът и да преживее целия тормоз на който е подложен заради това, че говори истината. За съжаление в тоя свят истината има само нещастни привърженици. Ако въобще оживеят.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно ще го свитнат. Много е неудобен.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо ще го наказват със смърт?! Щото е изкарал на показ престъпленията вършени от правителствата ли?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя убостник Асандж е един от приятелчетата на хакерите, които са хакнали НАП, искали в писмото неговото освобождаване. Това го прави съучастник в това мероприятие.
10
2
 
7
 
! Отговори
демокрадски запад преди 4 години
А си се усъмнил в холокоста,а си заминал за 3 години в кафеза!После пак се усъмнявай, ако ти стиска!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха хаПо-лошо от война с нагло-саксите е договорка с тях.
8
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смъртното наказание е нещо съвсем обикновено нещо за руските предатели. Ние си ги трепем без съд и присъда, просто с Новичок, Полоний, Зельонка, Куршум за Немцов. Предателите трябва да се чистят, защото са предатели.Да живее Путин и всички путеновци!
7
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До аз-ът"А Швеция понеже няма никаква договорка с Еквадор, ще си го екстрадира по-живо по здраво в САЩ където ще му набият отровата у вените."Понеже в Шеция има малко или много истинска демокрация - една шепа народ са и живеят много екстремални природни условия ако управляващите си позволят това ще означава не край на политическата кариера а политическа СМЪРТ и толкова сериозна че няма да се различава от истинската.
6
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Хитрите ингилизки лисици пак са намислили как да излязат чисти. Светци...
5
1
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Свобода на словото по западняшки ,разкриваш военнопрестъпленя и те арестуват и държат ,като терорист!
4
1
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Великобритания няма да екстрадира Асанж в страна със смъртно наказание. Тя ще го екстрадира в Швеция, която няма смъртно наказание. А Швеция понеже няма никаква договорка с Еквадор, ще си го екстрадира по-живо по здраво в САЩ където ще му набият отровата у вените. ЗАПАДНО ЛИЦЕМЕРИЕ В ДЕЙСТВИЕ !
3
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЕГАШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ЕКВАДОР НЕ ДАВА ПЕТ ПАРИ ЗА АСАНДЖ ТЕ ГО ПРОДАДОХА ЗА ДА СИ УРЕДЯТ ЗАЕМ ОТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ОТ МВФ! ЗАЩОТО ЕКВАДОР НЯМА ВАЛУТА ТЯ ПОЛЗВА АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ И ТРЯБВА ОДОБРЕНИЕ И ОТ ФАЩ ЗА ЗАЕМИНИКАКВА ДОГОВОРКА НЯМА МЕЖДУ ЕКВАДОР И БРИТАНИЯ!!ПРОСТО БРИТАНИЯ Е ЗАТЪНАЛА И ОПОЗОРЕНА ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ И ВЕЧЕ НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА АКО ЕС Я БЕШЕ МАХНАЛО ПРЕЗ МАРТ КАКТО СИ БЕШЕ РЕДНО!
2
5
 
6
 
! Отговори
Каквото преди 4 години
И да си говорим Европа си е Европа - цивилизация!
1
3
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ОТ АСАНДЖ!!!БРИТАНИЯ Е АБСОЛЮТНА *** НА ФАЩ И ДАДЕ НА АГЕНТИТЕ НА ФАЩ ДА ГО РАЗПИТВАТ А ТЕ СА ГО СЪСИПАЛИ И ИЗТОРМОЗИЛИ!!!БРИТАНИЯ Е СРАМ ЗА СВЕТА И СИ ГО ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ!!!