Стомана, сърце и ръце... Блянът на Тръмп застрашен от самия него

Митата му вместо да помогнат на секторите, които той подпомага, всъщност пречат
21 юли 2019 23:00,
52
Стомана, сърце и ръце... Блянът на Тръмп застрашен от самия него
Снимка: БТА

На срещи и предизборни агитационни обиколки за втори мандат в Белия дом президентът Доналд Тръмп призовава за възраждане на американската промишленост, за да бъде възстановена страната с "американска стомана, "американско сърце" и "американски ръце".

При все това въпреки неумолимото използване на наказателни мита, за да наклони везните в полза на американските компании, секторите, на които той се опитва да помогне, станаха най-слабите звена в иначе стабилната икономика.

Малко повече от година преди новите избори Тръмп си приписва заслугите за най-силната икономика в развития свят. Растежът на американската икономика навлиза в 11-та си поредна година, а безработицата е на исторически минимум.

Още по темата

Макар работните места в сектор на услугите и администрацията да доминират в американската икономика, Тръмп продължава да подкрепя работните места в заводите и мините, които бяха източникът на живителни сили за икономиката миналия век.

Американските стоманодобивни заводи ръмжат, завръщайки се към живот, заяви той миналия месец във Флорида. Същия ден американската стоманодобивна компания US Steel обяви, че заводите й в Мичиган и Индиана ще спрат работа, докато не се подобри ситуацията на пазара.

В Западна Вирджиния той заяви: "Въглищната индустрия се завръща".

Всъщност обаче секторите, които Тръмп защитава - въгледобив, производство на стомана, алуминий и автомобили - бяха засегнати от съчетанието на пазарни сили и променящите се технологии, фактор извън неговия контрол, или пострадаха точно от нещата, които той направи, за да ги защити, казват икономисти и анализатори.

Миналия месец национално проучване за активността в промишлеността отчете най-ниското равнище на този показател от близо три години, като едва избегна свиване. Същевременно регионални проучвания също отчитат рекордни спадове.

През март броят на работниците в американския промишлен сектор се сви за първи път от близо две години, като сега расте по-бавно, отколкото останалата работна сила в САЩ.

"Очевидно има доста значителен елемент на хипербола в това, което казва президентът," отбеляза Скот Пол, който е президент на обединението Alliance for American Manufacturing, което подкрепи митата, които Тръмп наложи върху стоманата, алуминия и китайския внос.

Той обаче добавя: "Мисля, че е честно да отбележим, че много американци искаха да видят президент, който се бори за американската индустрия."

Тръмп наложи вносни мита за стотици милиарди долари, предоговори търговски споразумения и развява заплахи към Китай, ЕС и Мексико, като същевременно заплаши публично компании, които затварят фабрики в САЩ или изнасят производството си от страната.

Слабото търсене от чужбина, силният щатски долар и продължилото десетилетия развитие далеч от местното производство доведе до прогресивно свиване на американския промишлен сектор, каза Грегъри Дако, главен икономист за САЩ към Oxford Economics. Световната търговска война на Тръмп също не помага.

"Най-голямата заплаха" за автомобилопроизводителите?

Мерките, които се прилагат под формата на протекционизъм, засегнаха самите сектори, които трябваше да защитят. Това не може да се избегне, каза пред АФП Дако.

За да подкрепи въглищната промишленост, президентът ограничи разпоредби, свързани с климата и замърсяването. Миналия месец разпореди енергийното министерство да налее милиони в проучване за това как да се повиши ефективността на въглищните топлоелектрически централи.

Въглищата обаче са в криза


Тъй като повечето електроцентрали преминават към по-евтините ресурси - вятър, слънце и природен газ - потреблението на въглища рязко е спаднало до най-ниското си равнище от 40 години според министерството на енергетиката, а фалитите зачестиха, като бяха затворени десетки мини, бяха свити мощностите, а заетостта на стотици работници намаля.

Макар американското производство на първичен алуминий да нарасна благодарение на 10-процентовите мита, които наложи Тръмп миналата година, броят на работещите в американските алуминиеви заводи всъщност спадна с 1%, откакто Тръмп стана президент според министерството на труда.

На Уолстрийт цените на акциите на най-големите американски производители Century Aluminum и Alcoa Corp спаднаха с над 50% през последната година.

Цените потъват от миналата година главно заради свръхпредлагането от Китай, каза Том Лиъри, вицепрезидент на Harbor Aluminum в Тексас, като допълни, че надбавките на вътрешния пазар са нараснали заради митата, което означава, че произведените в САЩ продукти често не са по-евтини от вноса.

Не са достатъчни митата от 10 процента, допълни Лиъри.

Автомобилните производители наливат милиарди в разработването на нови технологии за автономни и електрически автомобили, като закриват заводи, произвеждащи седани и компактни автомобили, които американците вече не желаят да купуват.

В резултат на това секторът освобождава работници с най-бързия темп след Голямата рецесия според компанията Challenger, Gray & Christmas, която работи в сектора по заетостта.

Чарлс Чийсбъро, старши икономист в Cox Automotive, каза, че помпозния език на Тръмп в Twitter накара автомобилопроизводители добре да обмислят изнасянето на производството си.

При един от изблиците си в Twitter в петък Тръмп отново възпя митата като "страхотен инструмент за преговаряне, страхотен източник на приходи и най-важното - мощен начин да се накарат компаниите да дойдат в САЩ, а тези, които са ни напуснали, да се завърнат".

Заплахата му обаче да наложи мита от 25 % върху вноса на автомобили и автомобилни части ще доведе до сериозни сътресения в автомобилното производство на САЩ по начин, който е трудно да бъде измерен количествено.
Бих казал, че президентът все още остава най-голямата заплаха за сектора, каза пред АФП Чийсбъро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
super i poradi tazi prichina dai nie da si kupim tehnite brakmi!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хмм интересно обикновено руските трооове са по-ранобудни, но днес са американските.Май са ми изпълнили съвета и са се разбрали с руските си колеги да работят на смени, че да не се засичат едни.А Тръмп, като го гледам, все едно виждам Костов хем десен, хем бивш комунистически агент от тотслитарен режим, хем твърдо решен да говори как спасява страната и търговията и, докато ги унищожава яко.Дано успее, ще превърне Америка в България на Запада, тоест в тотална дупка и ше отърве света от крадците.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 45Остави човека на мира. Само се попитай защо енергията от който е да е чист източник е в пъти по скъпа и ще имаш отговора. Не се иска много интелигентност но на теб очевидно не ти и трябва.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отблъсква ли те чистотата и прогреса? - Не отблъсква ме простотата и невежеството.По какво се различаваш от тези във Флорида. Заровили си главата в пясъка и не искат и да чуят как се произвеждат "чистите" им технологии. Да не говорим че и сметката я плаща някой друг. Че и имат наглостта да се наричат "прогресивни".
26
2
 
16
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Тръмп може да е всякакъв, но откакто е на власт последователно преследва предизборното си обещание Америка първо.. Особено ми харесва забраната му за "изнасяне на производства и технологии от държавата.Какво спечелиха европейците от това, че гиганти, като VW... BMW.. MERCEDES... изнесоха стотици работни места в Китай.. Мексико... Турция... Адидас... Пума... Найк... Бангладеш... Виетнам... Индия.. Какво спечелиха европейците?
25
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Защо ли"Само в Германия има японски имигранти" -- дали?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 27Защо е "теоретично невъзможно"? Да не си мислиш, че ако колата, жилището, пенсионния ти фонд, малкото ти инвестиции, парите в банката за черни дни, обзавеждането, всичките ти технолофични джаджи, всичките ти дрехи и причие, като станат общо 1 млн, ще караш бентли и ще мяташ салфетки в чалготеката, докато си викаш, какви балами са другите, че се налага да работят? Не пич, просто ще си малко по-добре облечен, спокоен и посещаващ по-често ресторанти човек.
23
6
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
До До фактМилионери в каква валута са германците, може в рубли, но не и в евро. Няма такава статистика никъде по света - 1 милионер на всеки 40 души е дори теоретично невъзможно.
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерастките лъжи нямат край. Кой вярва, че ТЕЦ-вете произвеждат по-скъпа енергия от фотоволтаици и ветрогенератори? Компаниите се изнасяна ли от САЩ, защото Тръмп им предоставя защита от външни конкуренти? Според вас това има ли логика?
21
9
 
14
 
! Отговори
anonim преди 4 години
Луд незнам,но е нормален в сравнение с наш Бойко. А предишните им президенти..нормални ли бяха? Буш и Клинтън? Обама? И как ли щеше да изглежда днес света,ако беше спечелила Клинтън?!
20
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До До факт (27)Рекорд - трънки! У нас - САЩ - са 1 на 20.
19
12
 
14
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Икономиката може да расте от 11 години, ама за две години при Тръмп израстна 2 пъти повече отколкото в предишните 9 на хилав растеж.Либерастите по света и у нас се опитват да омаловажат постиженията му и предричат крах на икономиката при всеки негов ход, а то все не се сбъдва а напротив.Тръмп със сигурност ще спечели още един мандат, особено с комуноподобните които биват избутвани от опозицията, да са живи и здрави, че работят в негова полза!
18
4
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Англия навремето като се отказа от въглищата и мина на атомна енергия направи огромен икономически растеж .Броя на атомните централи е важен за индустриализацията на всяка страна .Сега червените точки се местят към Китай ,а японците направиха най смотаните централи и сега се чудят как да ги заменят. Въглища означава назадък .Факт неоспорим.Не е вярно че важно само членството в ЕС ,а не управлението.Точно обратното е.Англичаните добре си направиха сметките .А ние се мислим за по умни ,а изчезваме
17
0
 
10
 
! Отговори
Ха преди 4 години
До Анонимен...ТРУДНИТЕ ВРЕМЕНАраждат силни хораА Чингиз Хан казал ли е какви времена раждат корумпитраните хора на власт...а подлите... а алчните за влияние и пари..а измамниците..а националните предатели ....щото точно такива хора ни управляват в момента ,а народа не реагира по никакъв начин освен с някакви 2-3 реда в интернет за да залъже "патриотичните" си чувства. Трудните времена означават - неграмотни хора , подчинени хора, слабоволеви хора... от ТЯХ ли ще се родят СИЛНИТЕ ? НАДАЛИ.
16
6
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
До Анонимен 2 Трамп е бил най-успешният президент ...????Този кратун е най-големият мошеник в историята на САЩ! Буквално!! Само безмозъчни същества могат да му вярват на дрънканиците на този буннак, но ... но планетата ни гъмжи с безмозъчни същества! Дори малойумният тексаски селянджър Жоро Храста започна да изглежда като интелектуален колос в сравнение с този оранжев орангутан бе майна! Спри каквото кадиш или цоцаш там! Или си смени дилъра!
15
1
 
9
 
! Отговори
Донълд Дък преди 4 години
Конгресменките гоооуу хоуумм!Мюслемитата на джумерки! Амеурика фърст! Някой още да не ме познава...?
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вярвам в американската демокрация щом и лудите стават президенти ;-)
13
0
 
14
 
! Отговори
ДеФакто... преди 4 години
До Факт....Има и друго-всички тия неща едва ли са измислени от самия Тръмп.Еврейското лоби,което го сложи на поста знае какво прави и не би позволило да се случи нещо,което ще им навреди.Разбира се, че Тръмп говори под диктовка . А това което ти определяш като цел на еврейското лоби лесно би могло да се опише като - Хаос в целия свят за да не се забелязва хаоса в собствената им страна .
12
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тия мерки със сигурност щяха да спасят САЩ,ако бяха взети 10+ години по-рано.Но нещата са твърде изтървани и сега вероятността за успех е под 1/3.Все пак не може да не се отбелеи волята и желанието на Тръмп да направи нещо.Щото ако беше Хилърито....Има и друго-всички тия неща едва ли са измислени от самия Тръмп.Еврейското лоби,което го сложи на поста знае какво прави и не би позволило да се случи нещо,което ще им навреди.
11
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Въглищата са мъртви .А Америка е известна с това че няма боксит. Как тогава ще произвежда алуминии ??? Бъдещето е в титана .Шестия най разпространен метал в земната ***. Въглищата като ги изкопаш и изгориш нищо не ти остава ,а титана е вечен .Има начин да се чисти евтино и в огромни количества ,а това ще промени света .Държави които не са много задлъжнели ще направят свръх конкурентна система Така че за задлъжнелите ще е по добре да се затворят в черупките си .Но няма да е лесно .