Компании от САЩ със заявка за рекордни инвестиции за $10 млрд. в Румъния

Вашингтон: Букурещ е един от най-верните демократични съюзници на Америка!
23 авг 2019 11:39, Елка Василева
192
Компании от САЩ със заявка за рекордни инвестиции за $10 млрд. в Румъния
Клаус Йоханис и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Румънският вестник "Евениментул зилей" пише за "бомбастично съобщение" след срещата между президентите на САЩ и Румъния тази седмица в Белия дом. В края на срещата между Доналд Тръмп и Клаус Йоханис Американо-румънският бизнес съвет съобщи, че се анализират инвестиции за над 10 млрд. долара в нови проекти в Румъния от страна на американски компании.

Организацията препоръчва на американския президент да подкрепи кандидатурата на Румъния за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и за присъединяване към програмата Виза уейвър, която позволява на граждани на други страни да пребивават в САЩ за период до 90 дниу без да имат нужда от виза, пише вестникът.

"Евениментул зилей" цитира думите на Ерик Стюърт, председател на Американо-румънския бизнес съвет, който заяви: "Румъния е един от най-верните демократични съюзници на Америка в света. Президентът Тръмп има отличната възможност да укрепи търговските връзки и сътрудничеството, които свързват двете страни, потвърждавайки желанието на Румъния да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подкрепяйки предложенията за разширяване на програмата Виза уейвър, за да включи заслужили държави, като Румъния".

Още по темата

Според Ерик Стюърт подкрепата на САЩ по тези два въпроса ще има директен положителен ефект върху американската икономика, при положение че американски компании имат над 10 млрд. долара в потенциални нови проекти в Румъния.

"Евениментул зилей" припомня, че Американо-румънският бизнес съвет е организация с идеална цел със седалище във Вашингтон и представлява компании от класацията на бизнес списанието "Форчън" на 500-те най-големи фирми в света. Основната задача на съвета е да работи за подобряване на търговските контакти между САЩ и Румъния и да насърчава партньорството между двете страни.

В. "Адевърул" пише, че Тръмп е сърдит на страните от НАТО, които не са заделили два процента от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. В публикация в страницата си във Facebook, озаглавена "НАТО - много несправедлива за САЩ", Доналд Тръмп отправи нова нападка към държавите, които не отпускат два процента от БВП за отбрана, пише "Адевърул".

Публикацията е придружена с графика, от която става ясно, че само няколко държави от Алианса са достигнали прага от два процента от БВП за военни разходи. На първо място очаквано са САЩ, които са отделили 3,42 процента, пише румънското издание и допълва, че Гърция и Естония също са в класацията съответно с 2,24 процента и 2,13 на сто. Следват Великобритания и Румъния, съответно с 2,13 процента и 2,04 на сто. След Румъния е Полша с 2,01 процента, както и Латвия и Литва. Останалите 20 държави от НАТО не са достигнали този праг за военни разходи. Между тях са и нашите съседи - България, която отпуска 1,61 процента от БВП за отбрана, и Унгария, която е заделила само 1,21 процента. На последните места са Люксембург, Испания и Белгия, съответно с 0,55 процента от БВП, 0,92 процента и 0,93 процента, пише "Адевърул".

Вестникът припомня изявление на представители на министерството на отбраната на Румъния, че страната ще заделя два процента от БВП за отбрана до 2026 г. Това ниво на финансиране позволи до момента осъществяването на програми за закупуване на изтребители Ф-16 и ракети Пейтриът и ХАЙМАРС. В бъдеще ще бъдат инвестирани средства за многофункционални корвети, блиндирани машини, танкове, ракетни батареи, бойни и транспортни хеликоптери, тежки камиони. Военновъздушният флот ще бъде попълнен с още самолети Ф-16 и вероятно с някои свръхмодерни от пето поколение, от типа Ф-35 Лайтнинг 2, пише "Адевърул", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: румънияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороПитам те и отговор не искам!
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално Румъния дръпна яко напред, икономиката и се развива с мощни темпове, а у нас- гъ золи зци само, и на боко и на *** нелия електората е само от задръстени комунисти!Надежда за БГ почти НЯМА!
154
2
 
3
 
! Отговори
Общи приказки преди 4 години
И в какво ще инвестират САЩ 10млрд. $ в Румъния ?! Нещо по-конкретно ? По-скоро звучи като необвързващо пожелание .........
153
1
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
До Фъпросителната?? Пич ти въобще имаш ли връзка с главния мозък, банкерите окрали 30 милиарда лева, за Костов от приватизацията е трябвало да влезнат 30 милиарда , а в бюджета са влезнали 3 милиарда, значи 30 плюс 27 плюс мутри и червени ***, плюс сини рентиери и селски приватозатори на ТКЗС - ами станаха над 80 милиарда лева откраднати, простото уравнение е че ако дъжавата имаше ТОЛКОВА МНОГО пари през 1989 година Луканов нямаше да обяви мораториум по плащанията на външния дълг, мисли.
152
6
 
7
 
! Отговори
Инж Илич преди 4 години
А ние чакаме Русия да ни строи АЕЦ Белене и тока да стане 2лв киловат часа
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ДОКАТО НЕ СЕ ИЗБЕСЯТ ДВУПОЛОВИТЕ ,ДЖЕНДЪРИТЕ ,ТУРКУМАНИТЕ ОТ ,,ВЛАДИЧЕСТВОТО И СЪЖИТЕЛСТВОТО ,,ЕВРОПИ.ДАЛИТЕ ...НЯМА УПРАВИЯ ...
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАР ЗАЩОТО ДИКТАТОРА ,НЕ ОСТАВИ НИКАКВИ ДЪЛГОВЕ,ЗАТОВА СА ДОБРЕ И ЗАТОВА ГО УБИХА .
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозо Мани ги руските пияндури !ДРУГО СИ Е ,ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДВУПОЛОВИ АЛКОХОЛИЦИ ,НАРКОМАНИ ,*** . ДЕМОКРАТИТЕ .ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ -ЕВРО И ДЕМОКРАТИЧНА ЦЕННОСТ .БЛАГО ЗВУЧИ .
148
0
 
8
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Със закупуването на Ф 16 тази година минахме 2 % за отбрана. Явно Тръмп не е добре информиран..
147
7
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До ГабиераАбе не са по - калпави от руските пияндури.
146
9
 
15
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
Защо Румъния е пред България ????? Защото убиха диктатора чаушеско и изгониха комунистите от власт .А ние какво направихме още ни управляват комунисти крадци !!!!!
145
6
 
17
 
! Отговори
Габиера преди 4 години
България са я обещали на някой друг народ, по читав. Българите се оказват калпав материал и не я заслужават.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аааа това е ясен сигнал че ракетите ще ги инсталират у нас.
143
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се избесят руските шпиони и не се бие шута на полурусначетата да си ходят в Родината, България няма да я бъде.След това, евентуално...
142
8
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Така де, да слагат ракетите на Шабла и 10 милиарда инвестиции. Пък русняците искат ние да дадем толкова за Белене?!? Няма как да стане тая работа :))))))))))))))) Умря Марко : ))))))))))))))))))))))))Глад и лабут за ***-руски атакисти!!!
141
2
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 155 В България не останаха достатъчно количество умни хора,за да обърнат нещата.Така че,колкото и да си прав-то това твоето е 'глас в пустиня'.На летище'София' и на всеки граничен пункт ТРЯБВА да има надпис-"Надежда всяка тука оставете". Забелязвам и друго.Пост-соц.в.Днес вече няма статии за щастливите заселници от Англия,Германия и дори от Русия.Никой нр иска също да инвестира в България.За какъв *** някой ще се върне да живее в тази територия?
140
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и на нас ни обещаха мед и масло, обаче маслото се оказа машинно при това отработено, мед изобщо нямаше, а царевицата се оказа заразена. Та толкова инвестират задокеанските ни "партньори и приятели".
139
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас руснаците като ни построят АЕЦ ще станем милионери в рубли и ще се целим един друг с пачки пари. Румънците много ще ни завиждат.
138
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се избесят руските шпиони и не се бие шута на полурусначетата да си ходят в Родината, България няма да я бъде. След това, евентуално...
137
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие си чакайте инвестиции от колхозниците с гърмящите Буревестници.