Близначките от къщата на ужасите в САЩ: Мръсни, боси, жадни, гладни

Съседка срещнала едната на пътя с белези по ръцете и кървящи крака
Обновена: 26 авг 2019 11:17 | 26 авг 2019 10:17, Камелия Цветанова
48
Близначките от къщата на ужасите в САЩ: Мръсни, боси, жадни, гладни
Снимка: BG-VOICE

До средата на септември трябва да се реши съдбата на двете осиновени в САЩ българчета, които са отглеждани в къщата на ужасите в градчето Съмървил.

Случаят е прецедент за българските институции, съобщава БНР.

"Беше мръсна, не беше добре облечена, нямаше обувки. Изяде набързо два сандвича с  фъстъчено масло и няколко пакета с чипс и продължаваше да иска още храна". Разказът е на Шериф Дарин Браули от окръг Шенън в щата Мисури за първата му среща с една от двете близначки.

Още по темата

Открива я съседка на черен път недалеч от къщата на семейство Макгрегър, с мазна коса, белези по ръцете и кървящи крака, жадна и гладна.

Момичето и сестра му живеят заедно с 8-те деца на 56-годишния Марк Магрегър и 40-годишната му съпруга Мелиса.

Двете българчета са държани в тъмна стая с часове, позволява им се да ползват възглавници само при добро поведение, ядат предимно сурови зеленчуци, удряни са с кухненски прибори пред биологичните деца, трябвало е да искат разрешение да се изкъпят и да се облекат.

Подобно отношение към биологичните деца няма.

Две обвинения са повдигнати срещу Марк и Мелиса Макгрегър, които водят до присъда от 5 до 15 години затвор.

В момента двойката е пусната под гаранция от 100 хиляди долара. А българските момичета на възраст 14 години с инициали Р. и К. са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа.

"Самите деца имат, назначен попечител от щата Мисури, т.е. - човек, който се грижи пряко за техните права и интереси", каза консулът ни в Чикаго Иван Анчев. Той се срещна с тях и каза, че децата са спокойни и се чувстват добре:

"Разговорът беше изцяло на английски език. От самото начало ги попитах как искат да разговаряме - на български или на английски и те предпочетоха английски, така че това свидетелства за нивото на адаптация на децата в местната среда".

Близначките са осиновени през 2012-та година на 7-годишна възраст. Имат двойно гражданство. Консулът поясни: "Един много специфичен момент, тъй като бидейки чужди граждани ние няма как да предявяваме тези искания, които бихме отправили към един човек, който има само българско гражданство. В същото време те запазват своето българско гражданство, така че ние имаме интерес към тези деца. Но вие знаете, че Америка е държава създадена от имигранти, там всеки един е от ирландски произход… и т.н. Така, че всеки който - нямахме затруднение с местните и щатските власти в Мисури".

Консулската ни служба в Чикаго следи двете дела по случая - криминалното срещу семейство Макгрегър и гражданското, което касае съдбата на близначките. Първото заседание дело за съдбата на децата е на 6-и септември.

"Едната възможност е да отидат в приемно семейство, което е лицензирано от щата да приема деца с подобни проблеми. Другият вариант е да останат в този дом за деца, лишени от родителски грижи до навършване на 18 или 21 години".

Международните осиновявания в България започват още през 86-та година. Осъществяват се от лицензирани  от Министерство на правосъдието организации. И България, и Съединените щати са подписали Хагската конвенция, която предвижда признаване на чуждестранни публични актове и целият процес по осиновяване се основава на доверие между институциите на двете държави. При международно осиновяване българската страна, разчита на информацията, предоставена от американските институции, казват Нели Ганчева и Милена Кузева - адвокатки, специализирани по международно осиновяване и председатели на организациите Веста и Анидо.

Милена Кузева обясни, че от наша  страна не се правят проверки, а просто  документите трябва да бъдат преведени и заверени и се внасят в Министерство на правосъдието.

"Т.е. проверката се прави от държавата по пребиваване. Семейството подготвя цялото си досие, социалните служби ги проверяват, конкретно в САЩ се прави проверка на цялата територия от ФБР на базата на пръстови отпечатъци и досието се праща в България готово", допълни тя.

Решението за осиновяване се взема от Съвет към Министерство на правосъдието, а следосиновителният период за наблюдение е 2 години.

Нели Ганчева посочи, че специално в САЩ се осъществяват не 4 посещения в рамките на 2 години на всеки 6 месеца, а пет  - първото е две седмици след пристигането и после на 6 месеца. След проверките се изготвя и подробен доклад.

При тези проверки двете близначки от Мисури показват, че са привързани към семейство Макгрегър и се чувстват добре.

Според Милена Кузева това е напълно нормална детска реакция.

"За отношенията между тези деца и осиновителите е потенциално може да бъде проблем във всяко едно семейство, независимо дали са осиновители и биологични деца. Има случаи на малтретиране, но за тези деца те остават най-добрите родители, това са единствените родители", призна тя.

В хода на разследването става ясно още, че срещу двойката Макрегър има разследване в друг щат по подозрения за насилие срещу биологичните им деца. Адвокат Нели Ганчева обяснява, че американската страна няма задължение да уведоми българските власти, че е имало подобно разследване.

"Основната идея на осиновяването е да приравним децата с биологичните, след като вече те са там и са американски граждани - американската страна имат пълните права и задължения да се справи с този казус", каза тя.

В този момент българските институции нямат инструмент за намеса в съдбата на двете близначки от Мисури. Не може да се говори и за прекратяване на осиновяването.

Милена Кузева обясни, че прекратяване на осиновяването може да стане, ако Министерството на правосъдието е инициатор, ако детето не е получило легален статут, ако решението за осиновяване не е признато и всичко това си случва в страна, която не е страна по Хагската конвенция.

България за първи път се сблъсква с подобен казус, а правосъдното министерство като превантивна мярка поиска от акредитираните организации за международни осиновявания да представят доклади за проблемна адаптация на деца, осиновени след 2017-та година. Поставени и са нови изисквания в социалния доклад за бъдещи осиновявания да бъде представен план за действие при кризи при отглеждането на дете. За първи път с подобен казус се сблъсква и консулството ни в Чикаго.

Съединените щати са изключително важни като държава - осиновител за България. За разлика от европейците, американците не търсят масово да осиновят само, защото не могат да имат собствено дете, а го правят от хуманитарна гледна точка. А в регистъра за международно осиновяване влизат предимно деца в по-зряла възраст или такива със специални нужди, казва адвокат Нели Ганчева.

"В практиката имаме случаи, когато в САЩ заминават деца с цел спасяване на живота. Партньорски организации с линейка закарват детето до самолета, медицинска сестра го придружава през целия полет, за да се направи животоспасяваща операция. Така, че когато говорим за международни осиновявания е хубаво да обърнем внимание и на другата страна, която всъщност е типичната", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
12
 
! Отговори
. преди 4 години
Тя и оная Ирен Кривошиева се влачи по Америка по някакви черкви, та я побъркаха и нея и сина й.А децата ги осиновяват единствено за пари. Ако пък е инвалид детето, това означава още повече пари.
35
4
 
8
 
! Отговори
Руския преди 4 години
Американци!
34
4
 
11
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Само като прочетеш отначалото че са имали други 6 деца ....дори това ти стига да ти се изясни историята ...и тогава са осиновили други трябва да ти стане съвсем ясно ,че ще завърши зле . Там е пълно с християнски фанатици особено мормоните и такива случеи са толкова чести колкото все едно някой да бие жена си -тоест ежедневие
33
14
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Мръсни, боси, жадни, гладни като всички от Велика Б-я
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя българска институция - няма да даде български близначки за осиновяване!Мислете преди да пишете.Близначките щяха вече да берат.... око бяха останали у нас.
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако осиновителите на българчетата не получат смъртни присъди за садизъм,България да спре осиновяване на деца в САЩ.Тия садисти са се отнасяли с българчетата като с животни и вероятно са щели да ги използват за донори.Поради намаляване на българското население да престане даването на български деца на осиновители от чужбина със закон.И който го наруши доживотна присъда.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пари е направено това осиновяване!Там, където живея,доста време сем. британци гледаха 5,6 проблемни деца от Англия с аутизъм.Говореха че правителството им плаща доста за такава дейност,но мъжът който е професор,получи инсулт и вече прекратиха приемната програма.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спестяват ви истината - а тя е, че близначките, ако бяха в България - щяха да получат по 20лв помощи. за химикалки и тетрадки
28
2
 
3
 
! Отговори
ffff преди 4 години
Според Милена Кузева това е напълно нормална детска реакция."За отношенията между тези деца и осиновителите е потенциално може да бъде проблем във всяко едно семейство, независимо дали са осиновители и биологични деца. Има случаи на малтретиране, но за тези деца те остават най-добрите родители, това са единствените родители", призна тя.Прочети още на: https://dnes.bg/usa/2019/08/26/bliznachkite-ot-kyshtata-na-ujasite-v-sasht-mrysni-bosi-jadni-gladni.420829
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АХ ТЕЗИ ГАДНИ ЖИДОВСКИ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ МАСОНСКИ ИЗВРАТЕНИ ХАМЕРИКАНЦИ! НЕ СА ДОБРИ КАТО БРАТЯТА ОСВОБОДИТЕЛИ - РУСНАЦИТЕ!ХАХАХАХХААЕЛЕМЕНТАРИ СТЕ КАТ АМЕБИ, ЕЙ!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на колко години са техните 8 биологични деца,за отглеждането на които само за тях е им било нужно гледачки на които трябвало да им се плаща за положени грижи,а можели и по линия социални грижи да им назначат щом са били с досие и социалните им служби ги проверяват и не могли да не забележат,че те двамата не се справят с грижите им за техните деца,че взели още две деца в случая сестри близначки за две бавачки и гледачки за които нищо не оставало дори как храна и облекло за труда.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 21Основяване на 20 годишни? Какво?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам, да омаловажавам ситуацията на момичетата. Вярвам, че трябва, да се помогне, по какъвто и да е начин, но се страхувам, че има и подобни случаи в България ... а на тях, особено внимание не се обръща.
23
6
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
ами русия що не забрани осиновяването на 20г рускини от западни дядовци? В сайтовете е пълно с такива предложения - перфектна снимка на млада рускиня, готова да стане булка на запад? Рускините са номер 1 на този световен пазар..
22
6
 
3
 
! Отговори
днес, преди 4 години
а защо не дадохте видоматериала по световния видеообмен, пуснат и по Канал 3 в четвъртък, в който пиян руснак се опитва да изхвърли бебето си през терасата?!
21
2
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
ужаст! Това да са ти най добрите родители "но за тези деца те остават най-добрите родители, това са единствените родители"
20
6
 
19
 
! Отговори
хаха преди 4 години
"Съединените щати са изключително важни като държава - осиновител за България. За разлика от европейците, американците не търсят масово да осиновят само, защото не могат да имат собствено дете, а го правят от хуманитарна гледна точка." така де да си правят садо-мазо със 7 годишни момичета.еббати и хуманитарната точка.Русия забрани осиновяване на изоставени руски деца от граждани на САЩ.Защо ли?
19
5
 
20
 
! Отговори
той преди 4 години
това е едно от истинските лица на САЩ, моделът за подръжание е един гнил, морално западнал свят. Тези "родители" нека е око за око, зъб за зъб!
18
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРБер 2 преди 4 години
... Важното сега е да спечелим почти без проблем предстоящите избори ..... Всичко е точно ! .... Така сме се "увъртели" в кинти и далавери , че наистина не виждам КОЙ или КОИ ще ни изместят от власт в следващите години !!! .....
17
0
 
15
 
! Отговори
ГЕРБер преди 4 години
... То затова ... няма проблеми ! Американците да му мислят ! То положението с голяма част Български баби и дядовци по селцата и малките градчета е същото , като с тези осиновени дечица ... Но на някой да го е еня за това ?!?! ... Като "бонуса" е редовно крадене , побой , изнасилвания от "високо интелектуалното" Ромско население .. !!! Някой да му пука? Някой да му е еня ?!?! ... Важното е да пускаме "лайфове" из социалните мрежи как Б. Б. обикаля страната с джипчето и приказва празни приказки!