Тръмп разреши отпускане на петрол от Стратегическия резерв

До мярката се стигна след нападение с дрон срещу нефтена платформа
16 сеп 2019 09:56,
6
Тръмп разреши отпускане на петрол от Стратегическия резерв
Снимка: Reuters, архив

Доналд Тръмп е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на Съединените американски щати.

До мярката би се стигнало, ако е нужно стабилизиране на пазарите след ксто в събота саудитски нефтени съоръжения бяха атакувани, съобщи Reuters.

Още по темата

Американският президент обяви в Twitter, че атаката може да повлияе на цените на петрола на борсата.

"Разреших отпускането на петрол от Стратегическия резерв, ако е нужно, в такова количество, което би било достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени", написа Тръмп в социалната мрежа.

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света.

Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

Атаката срещу най-голямата в света инсталация за преработка на петрол, извършена с дронове, доведе до нарушаване на производството и износа на петрол на кралството и засегна пет процента от световното производство на черното злато. Цените на петрола скочиха с 10% в първите часове на борсовата търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
34
 
! Отговори
шмоко преди 4 години
Поредният цирк на американците.......пак ще налагат " демокрация " в Персийския залив !!! Те тия без да се трепят едни-други всекидневно или да водят война с някого , сън не могат да спят . ...
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво лекомислие да оставиш най-голямата в света инсталация за преработка на петрол без надеждна ПВО защита. СА да не се офлянква, а срочно да купува С-400 от Русия.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките тези войни, глобални конфликти и други мизерии се извършват в името на националната и религиозната кауза на една малка страна... ...наречена Израел...
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орнжевия чoвек скоро ще пълзи нa кoлене пред Мaдуро и Ирaн дa ги моли зa eднa тубa бензин персите кaто подпукaт всички клaденци нa СA.
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно. На Жужо сметките пак не излязоха верни.
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ пуснаха дроновете, за да обвинят Иран и да им наложат още санкции! Напомнят ми за 11. 09. 2001 г.