В Близкия изток: САЩ са със заредено оръжие, но срещу кого?

Хвърлена ръкавица в краката на Тръмп
18 сеп 2019 21:39,
51
В Близкия изток: САЩ са със заредено оръжие, но срещу кого?
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля ответни мерки след нападението срещу саудитски петролни съоръжения. Той обаче има само няколко варианта за действие и още по-малко съюзници, пише в редакционна статия The New York Times.

Независимо дали са извършени от бунтовниците хуси в Йемен, шиитските бунтовници в Ирак или от самия Иран, нападенията с дронове срещу саудитски петролни съоръжения рано в събота представляват остра провокация срещу Съединените щати. И в този опасен момент президентът Тръмп разполага само с няколко варианта, с малцина съюзници, намален екип по националната сигурност и с малък рейтинг на доверие.

За момента остана неясно защо Иран или някое от неговите протежета очевидно се е стремял към толкова голяма ескалация на регионалното напрежение в този момент. Имаше някакви спекулации, че хардлайнерите в Иран може да се опитват да торпилират всяка възможност за среща между Тръмп и президента Хасан Рохани. Който и да е бил непосредственият причинител, атаката срещу основен енергиен източник в глобален мащаб е най-опасният развой на нещата, откакто миналата година Тръмп се отрече от ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и започна да възстановява икономическите санкции срещу Иран.

Въпреки че мишената беше Саудитска Арабия, ръкавицата беше хвърлена в краката на Тръмп и непосредственият въпрос беше как ще отговори той. До нападението президентът на САЩ изглеждаше заинтригуван от възможността да се срещне с Рохани на Общото събрание на ООН - този вид срещи на четири очи с противник като севернокорееца Ким Чен Ун предизвикват обилното медийно внимание, което носи удоволствие на Тръмп.

Тръмп запази мълчание през по-голямата част от уикенда след атаката, а отговорът му в неделя вечерта беше забележителен туит, че оръжието на Съединените щати "е заредено и готово за стрелба", но че той изчаквал да разбере от Саудитска Арабия как да постъпи. Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо сочеше обвинително с пръст направо към Иран заради "безпрецедентното нападение срещу световните енергийни доставки", а Техеран отричаше неговите "непонятни и безсмислени" обвинения.
Това че Тръмп ще обуслови отговора си според предпочитанията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман - същият властелин, който въвлече кралството си и САЩ в изключително разрушителната гражданска война в Йемен и нареди убийството и разчленяването на журналист дисидент - е доста тревожно, когато на карта са поставени възможността за избухване на война и световните доставки на петрол.

Президентът обаче си остави само няколко други заслужаващи доверие съветници. Той редовно отхвърляше докладите на разузнавателните служби; уволни третия си съветник по националната сигурност Джон Болтън и още не е назначил нов; министърът на отбраната Марк Еспър е на поста само от месец; успешно отчужди големите си съюзници - макар че някои, включително Великобритания и Германия, осъдиха съботните нападения; изчерпа почти всички възможности за допълнителен финансов натиск върху Иран; а подкрепата му за саудитската война с бомбардировки в Йемен беше критикувана дори от конгресмени републиканци.

Когато трябва да реши сам как да действа, Тръмп обикновено предпочита да избягва конфликт. След като през юни Иран свали американски дрон, той отхвърли доводите на Болтън за ответен военен удар. В понеделник изрази същата неохота, посочвайки, че дипломацията "никога не е изчерпана до последните 12 секунди".

Това е разумно и Тръмп трябва наистина да проучи всяка възможност за дипломатическа развръзка, преди да заповяда военни действия или да остави Саудитска Арабия да реагира. САЩ в момента са изправени пред сериозна криза, за която нямаше друга действителна причина, освен непреодолимото желание на Тръмп да заличи наследството на президента Барак Обама, изоставяйки ядрената сделка, която има широка международна подкрепа.

Оттеглянето не беше придружено от нова стратегия, с изключение на "работа с нашите съюзници", сведени главно до Саудитска Арабия и Израел, и надежда, че иранското правителство ще бъде тласнато към нова сделка под натиска на възобновените санкции. В същото време Тръмп устоя на натиска на Конгреса да прекрати напълно американската подкрепа за катастрофалната саудитска кампания в Йемен.

Окончателният резултат е, че Иран сега очевидно увеличи залога, предизвиквайки Белия дом с нагла атака срещу съюзник, който е един от най-важните световни производители на петрол. Дойде моментът Тръмп да се консултира с Конгреса, с водещи индустриални държави, които зависят от близкоизточния петрол, и с военните и разузнавателните анализатори извън вътрешния си кръг.

/БTA/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Колко пъти нападаха руската база в Сирия с дронове, един не успя да пробие.
42
0
 
1
 
! Отговори
Помп-идур преди 4 години
Cиcтeмитe зa прoтивoвъздушнa oтбрaнa пoнякoгa дaвaт прoтивoрeчиви рeзултaти. Тoвa ce cлучвa нa вcякъдe. Дoри нaй-дoбритe нe винaги прихвaщaт цeлтa. Ниe щe рaбoтим, зa дa гaрaнтирaмe, чe пoдoбни aтaки нямa дa ca уcпeшни, зaяви Пoмпeo.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп може и да заплашва, но по всичко личи че не смята да жертва нито един американски войник. Действа чрез икономически санкции, вчера наложи по-строги на Иран. Но задържането на оня танкер изглежда не беше добра идея и май няма да се повтори.Над 70% от износа на петрол на Арамко е за Китай и др страни в Азия. Ударът върху инсталациите за подготовка (процесинг) на нефта е бил добре премислен и изпълнен, защото така се блокира целият износ.
40
3
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
САЩ няма да воюват сами, СА ще се включи със сигурност, възможно е Израел да нанася въздушни удари, UK също ще се включат, какво мисли в случая Германия на никой не му дреме. Съюза между Япония и САЩ е непоклатим, заради КНДР и Русия. Единствения проблем пред Тръмп е както ти правилно си написал, последствията от тази война, а те със сигурност ще се отразят много негативно икономически, а ще има нова вълна радикализация този път на шиитите.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези дронове са американски ноо изтреляни от иранска територия-конспирация какво толкова-сащ имат нужда от война иначе на кого ще продават оръжията си а те друго качествено нямат-всичко друго го прави китай
38
0
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Защото г-н ***, ако отвориш съветския Атлас, ще видиш, че географското положение на Иран е такова, че при война около 50% от доставките на петрол в световен мащаб спират.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30тези са локални играчи, истинските съюзници са големите икономики потребители на петрол. Китай, Япония, Германия и ЕС като цяло. От тях никой не иска война и проблем с доставките на петрол. Хем трябва да финансираш война, хем ще плащаш висока цена на петрола. На този фрон САЩ са сами, и за това си мълчат. Европа няма да понесе още една бежанска криза като сирийската, каквато войната със сигурност ще създаде. Ирак няма да се повтори. САЩ сами няма да воюват.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Martin BormannСателите е Omid и номинално е телекомуникационен, какъв е реално не се знае, но Иран изтрелва и други сателити.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално от една евентуална война между САЩ, СА и съюзниците им от една страна и Иран от друга, най-големия печеливш ще е кремълския гном, който разчита изцяло на продажбата на енергоносители и суровини на световните пазари, а техните цени ще се вдигнат значително.
34
2
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Въпроса ми остава: защо янките не са ги ударили ако никой не стои зад Иран, това не отговаряш а бягаш от темата, но все пак ние искаме да знаем :)) Говори ;)
33
2
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
До 33)За военен или комерсиален сателит става въпрос? До колкото знам Иран няма платформа за изстрелване на сателити и нз кой би поел отговорност да им предостави своя платформа за изстрелване на военен сателит при напеченото положение?
32
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Кой стой зад Иран? Путин ли? Не ставай смешен, той е няма да рискува да ги подкрепи, още повече че реално Сирия и въобще Близкия изток персите са му съперник, а не съюзник. Изобщо не си наясно със ситуацията, но нищо вярвай си, колко си просветен.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Martin BormannИран извежда успешно първия си сателит в околоземна орбита на 02.02.2009. Подобно на КНДР, режима в Техеран е наясно, че ако не влагат много във въоражение бързо ще отидат в историята.
30
1
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Ах невежество...... ако зад Иран не стоеше абсолютно никой както говориш, не мислиш ли, че янките нямаше да ги ударят до сега заедно с верните си куччета?
29
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тоя пумпал Помпео, да спре американските филми, че ще направи някоя глупост, за която ще съжалява цял свят.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп нямал съюзници в Близкия Изток!? Израел, СА, ОАЕ, Йордания, Ирак, Кувейт и кюрдите какви са? От толкова плюене по Тръмп, не можете да напишете една обиктивна статия, дори за нещо толкова сериозно, късаещо практически целия свят. Въпроса не е в съюзниците на Тръмп, а че една война с Иран, ще доведе до глобална петролна криза, тоест икономическа такава. Военната мощ на САЩ и съюзниците му надхвърля в много пъти възможностите на Иран, зад който практически не стой никой.
27
3
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Добре де, военни дронове не се ли контролират от военни сателити? От куга диваците в Йемен, Ирак или Иран имат военни сателити? Май само янките, раша и жълтурите имат такива неща А? ;)
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом има петрол ще има и демокрация. Айде на демокрацията.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сами създават конфликти, после пак те ги решават и накрая печелят ГОЛЕМИ пари.
24
5
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
Колкото повече време минава толкова повече хамериканците изпростяват... как нямат друга работа ами от сутрин до вечер да мислят, че останалия свят е по-*** от тях!!!