Тръмп увери: САЩ не са изоставили кюрдите!

Ние оказваме финансова помощ, заяви президентът
8 окт 2019 21:55,
24
Тръмп увери: САЩ не са изоставили кюрдите!
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати не са изоставили кюрдите. Той каза това два дни след като обяви изтегляне на американските войски от зоната в Северна Сирия до границата с Турция, предаде Франс прес.

"Ние се изтегляме от Сирия, но в никакъв случай не сме изоставили кюрдите, които са прекрасни хора и чудесни бойци. Ние оказваме финансова помощ на кюрдите и им доставяме оръжия", написа президентът в Тwitter.

Кюрдските формирования, включени в коалицията Сирийски демократични сили (СДС), обявиха днес мобилизация; започнаха да копаят противотанкови ровове и да градят отбранителни укрепления, които да послужат при нахлуване на турски войски.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по телевизията за подготвяна операция в Североизточна Сирия. Той допусна, че военните действия срещу кюрдските формирования, смятани от Анкара за терористични, може да започнат в близките дни.

Днес САЩ, съюзници на СДС в борбата срещу групировката "Ислямска държава", внезапно започнаха да изтеглят войски и техника от базата си в Рас ал Айн. Кюрдите съзряха тук неизпълнение на споразуменията и предупредиха, че след изтеглянето на САЩ и съюзниците им в западната коалиция от Сирия заплахата от страна на ИД може да се засили.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: кюрдиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.