Американският Сенат призна арменския геноцид

Правителството на Турция осъди резолюцията
13 дек 2019 07:54, Елка Василева
58
Американският Сенат призна арменския геноцид
Снимка: архив, Reuters

Американският Сенат одобри резолюция, която признава масовите убийства на арменци в Османската империя преди век за геноцид, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията бе блокирана три пъти по искане на Белия дом, но вчера бе одобрена единодушно от сенаторите. Тя бе внесена за гласуване в Сената от демократа Робърт Менендес от щата Ню Джърси и републиканеца Тед Крус от щата Тексас. Текстът й гласи, че геноцид на арменци е имало и че за него е отговорна Турция.

"Казвам на моите приятели и колеги, че геноцидът си е геноцид". Сенаторите трябва да имат смелостта да го заявят ясно и точно без колебание, заяви Менендес.

Менендес и Крус три пъти се опитаха да прокарат резолюцията в Сената с помощта на процедурни маневри, с които да избегнат дълги обсъждания, но всеки път някой от сенаторите републиканци заявяваше, че Белият дом не одобрява инициативата.

Камарата на представителите одобри през октомври идентична резолюция, която бе възприета от мнозина като начин да се изрази недоволството на САЩ от турската инвазия в Северна Сирия. Турция в продължение на години лобираше САЩ да не признават убийствата на арменци за геноцид, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да признае приетата от Конгреса резолюция.

Неправителствени организации приветстваха приетата резолюция и заявиха, че тя е трябвало да бъде приета много по-рано. "Президентът не успя да намери хора, с които да наложи ветото на Ердоган", заяви Арам Хампарян, изпълнителен директор на Националния комитет на арменците в Америка.

Дългогодишното противопоставяне на Турция срещу резолюцията бе "най-дългото вето над американско" политическо решение от чужда страна, изтъкна Хампарян.

Арменският геноцид е признат от около 30 страни по света и от общността на историците. Предполага се, че между 1,2 и 1,5 милиона арменци са били убити по времето на Първата световна война от войските на Османската империя, която тогава е съюзник на Германия и Австро-Унгария, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Турция обаче отказва тогавашните събития да бъдат определяни като геноцид. Турското правителство осъди приетата от Сената в САЩ  резолюция за арменския геноцид. Приетата от Сената на САЩ резолюция за признаване на геноцид срещу арменците в Османската империя застрашава бъдещите двустранни отношения между Анкара и Вашингтон. Това заяви ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун, предаде ТАСС.

"Поведението на някои членове на Конгреса на САЩ вреди на турско-американските отношения. Одобреният от комисията по външни работи към Сената пакет от санкции и приетата в Сената арменска резолюция застрашават бъдещето на нашите двустранни отношения", написа той в Twitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Жан Люк Пикар преди 4 години
Крайно време беше. Трябва зверствата извършени от турците да станат достояние на целият свят!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aрменският геноцид е много срамна страница за Турция.Но тя трябва да го признае и да се извини официално на Арменците и на цял свят.Ердоган продължава да го отрича-т.е. продължава да лъже.Истината е че Турция и ,,великия" им Ататюрк,са избили и прогонили всички християни от Турция.Това са милиони арменци,гърци,българи.Защо никой не казва това?Докато ние не само сме оставили турците тук живи и здрави,не сме ги гонили,ами сега и голяма вина ни се вменява че Живков им сменял имената!Айде стига
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган, като е "ербап" да признае "индинаския геноцид"
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а геноцида на 90-те милиона идианци когазначи щом си мой човек всичко ти е простено щом не си мой човек всичко ти е забранено демокрация баджанак- жалко за ония дето се търкаляха по площадите 90-те години жалко и за децата им защото това което надробиха ще го сърбат и внуците им-живее банкянското комунистчее и ако има господ да раздаде правосъдие
41
2
 
3
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
А за краварския геноцид във Виетнам ,Сърбия ,Япония ,Арабската пролет и мигранския поток нещо не казват ли?Краварите са най-голямото зло на Света. Над 115 военни конфликта в последните 75 години!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е много да не се произнасяме по въпроса , защото по време на тези събития/1915г./ сме съююзници с Турция през Първата световна война / 1914-1918/
39
0
 
3
 
! Отговори
Имаммногокинти преди 4 години
А защо никой не напише,че въпреки всичко казано,това устройва нашите интереси. Евреите това,американците онова.. руснаците,германците. В крайна сметка от създадената ситуация могат да се извадят ползи за България и Армения. Колелото се върти..!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава и Турция да признае индианския геноцид от страна на краварите.
37
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Цялата задкулисна работа на евреите, чрез Сената на САЩ е да разпарчетосат териториално Турция, за да си вземат от турците земите обещани на Авраам...
36
0
 
10
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Малкото арменско освобождение 1894-1896г е предизвикано от борбата на арменците за граждански права. И за голямото основните причини са подобни.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не напише, че действията на турците срещу арменския народ, което днес наричаме геноцид, е било замислено и внушено от германските генерали на турското правителство? Това е исторически факт, за който днес се мълчи!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо чак сега, лицемери противни? Когато се скарахте с Турция, тогава ли ви пук-на в скуошите? Сега ще гледам дали нашият Голям Скуош ще посмее да подразни брат си Реджеп Тайип и да признае геноцида!
33
3
 
23
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
а техния геноцид по целия свят кога ще признаят???
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще се приемат за геноцид убийствата на над 10 милиона индианци в Америка от американците
31
1
 
2
 
! Отговори
? преди 4 години
До Анонимендо 29 - а защо пишеш на небългарски, българино???
30
3
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
До АнонименЩо народ са затрили комуноидите... по примера на сатрапа сталин... Затова замълчи в тяхна памет!!! Ще и защитава той крадци, лъжци и убийци, накратко терористи. Не ми се захваща темата дори.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 13Комунистите, казваш, са виновни, че българите изчезват. Всъщност, те са виновни за за всичко лошо. Много удобна формула, нали? Но те имаха време и възможности да затрият българите цели 45 години. Защо не го направиха тогава? Вместо тава населението растеше.Фактът е много упорито нещо.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
27
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
"Изгнанници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик-"Хане Тервеле, стореното и срещу двата народа е нечовешко, неживотинско дори! Отвратителна жестокост и варварство - няма нужда да се сравняват геноцидите.
26
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До Хан ТервелМалкото арменско освобождение е през 1894-1896г., освободени са пълноценно и качествено над 200 000 арменци.