САЩ плашат с данъци и мита за европейски автомобили

Причината – данък за дигиталните компании в Англия
Обновена: 23 яну 2020 07:35 | 23 яну 2020 07:35,
20
САЩ плашат с данъци и мита за европейски автомобили
Снимка: БГНЕС

САЩ заплашиха, че ще повишават митата върху вноса на европейски автомобили, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че няма да се откаже от плана си за налагане на данъци върху американските дигитални компании, като Google и Facebook, пише британското издание The Independent.

Министърът на финансите в администрацията на Тръмп Стивън Мнучин заяви че страната му обмисля налагането на ответни мита, в отговор на това, върху автомобилната индустрия, пише "Фокус".

Неговият британски колега Саджид Джавид обаче заяви, че данъкът от 2% срещу технологичните гиганти ще бъде въведен през април въпреки всичко, и ще остане в сила, докато не бъде постигнато споразумение по въпроса между двете държави.

В свое изявление по време на Световния икономически форум, който се провежда в швейцарския курорт Давос, Мнучин заяви, че Доналд Тръмп ще се опита да обсъди с Джонсън въпроса и заяви, че двамата имат „чудесни взаимоотношения“.

Вашингтон и Париж в крайна сметка се разбраха, след като по-рано между тях избухна подобен конфликт, свързан с плановете на президента на Франция Еманюел Макрон да въведе подобни данъци в своята страна, на което Тръмп отвърна със заплахи за мита върху вноса на вино и сирене.

„Бяхме много ясни за това, че смятаме данъците върху дигиталните (компании) за дискриминационни“, каза той.
„Международните проблеми свързани с данъци са много сложни, отнемат много време да бъдат решени и ако хората искат просто да налагат избирателни данъци на нашите дигитални компании, ние ще обмислим да наложим избирателни мита на автомобилните компании“, добави той.

Великобритания беше помолена да отложи въвеждането на тези данъци от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която призова да бъде отделено повече време за решение на въпроса.

Но много други държави също обмислят налагането на подобни такси, за да се подсигурят, че най-големите дигитални компании в света плащат такси на страните, където те имат влияние и в които на практика работят, вместо само на държавите, в които са базирани. По-рано компанията Google беше намесена в скандал, свързан с пренасочване на приходите си в британската отвъдокеанска територия Бермуда, в опит да избегне плащането на високи данъци.

Джавид от своя страна заяви на форума, че Великобритания ще продължи с плановете си и ще наложи данъците.
„Това е важно, както казахме, след като внесохме (предложението) в парламента и го гласувахме – това е пропорционален данък“, каза той.
„Това е данък, който е умишлено създаден като временен такъв, така че той ще бъде отменен веднага, след като се стигне до международно решение“, уточни Джавид.

Тази ситуация идва малко преди САЩ и Великобритания да започнат преговори за търговско споразумение, което да влезе в сила след Брекзит, и то по същото време, когато ще се водят подобни разговори и между Европейския съюз и представителите на Лондон.

Джавид настоя, че търговската сделка с ЕС може „абсолютно“ да бъде завършена до края на 2020 г., поне по въпросите със стоките и услугите, въпреки притесненията от Брюксел, че това е твърде сложна процедура, която няма как да бъде приключена за 11 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои знае ли какви са Търговските взаимоотношения между България и САЩ!?Отавете сделката с самолетите защото тя е просто политическо подмазвачество
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоша работа сега къде ще изнасяме произведените в България от фолксваген автомобили!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономически протекционизъм, за едни е забранена практика, за други може. Изолация си просят сащяните
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп разбира от налагане чрез военна сила и санкции на рекет на целия свят, за да му плащат. Светът ще се научи да не търгува със САЩ. Ще станат една Африка.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ направиха целия свят на офшорка чрез Гугъл, Фейсбук.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е първия Президент на САЩ , който разбира от икономика и прави всичко за доброто на САЩ. Искаме или не той ще бъде преизбран за втори мандат, защото народа е доволен.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая тиква го докарва и на цвят
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11, тенденция към повишаване на цените и печалбите, а от там и на БВП.Елитите доволни - бедните народи потърпевши.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще увеличи митата, ако Борис Джонсън наложи данъци. Забелязахте ли двете ключови думи?
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да плашат Китай и Русия ще закрият тази имитация на държава.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво се произвежда в сащ което ние нямаме че не се сещам?"--------------------------------------------Е, как? ЕФ-16. 8 броя за 3 млрд. ЕФтино и сърдито. Но ние го можем.
8
3
 
10
 
! Отговори
Митница преди 4 години
Там обаче, са модерни европейските автомобили, а японските са по-изгодни.Американски коли карат предимно ceлянитe, останалите не могат да ги накарат насила.От друга страна големите американски компании работят на територията на целия ЕС, а плащат данъци само в една държава, Люксембург или Ирландия примерно.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама иначе краварите реват за авторски права на другия край на света нали. Пък като опре да си плащат данъци където печелят (което е логично) не то не било така справедливо. Лицемери от класа!
6
2
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
А трябва и фейса да има представителства навсякъде.Сега и да искаш никакви искове не може за морални и материални щети да предивиш.Значи световно обират парите от реклами,а не можеш да ги пишаш.Англичаните са прави!!!Фейса е търговска компания,като всички останали...
5
7
 
17
 
! Отговори
Българина преди 4 години
А зашо изобщо трябва да има търговия със сащ? Какво се произвежда в сащ което ние нямаме че не се сещам? С Китай е друго!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейски игри :-)
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вашингтон и Париж в крайна сметка се разбраха, след като по-рано между тях избухна подобен конфликт, свързан с плановете на президента на Франция Еманюел Макрон да въведе подобни данъци в своята страна, на което Тръмп отвърна с ... жълти джилетки.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият стил в износения либерализъм, Мита - ответни мита.
1
5
 
26
 
! Отговори
Въздух под налягане преди 4 години
Като плашат, и Европа трябва да каже спираме айфони, гугъл, фейсбук и кока кола продукти и ще клекнат