Китай отказа да обсъжда ситуацията в Хонконг в ООН

Страната призова САЩ да прекрати политиката си на сплашване
28 май 2020 10:56, Петя Славова
29
Китай отказа да обсъжда ситуацията в Хонконг в ООН
Снимка: БГНЕС

Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, предизвикана от коментара на Постоянната мисия на САЩ към организацията.

От своя страна, постоянният представител на КНР при ООН Джан Джун написа вTwitter, че "Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност". Според него законът за националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

"Това не е свързано с мандата на Съвета за сигурност", подчерта дипломатът, цитиран от БГНЕС.

Според постоянния представител на Китай "фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на проблеми в света". "Китай призовава САЩ незабавно да прекратят политиката си на сила и практиката на сплашване", добави той.

Според източник на РИА Новости в ООН, руската делегация е подкрепила позицията на Пекин, че ситуацията с Хонконг се явява вътрешен проблем на Китай и въпросът не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН.

Антиправителствените сили в Хонконг и редица западни служители бяха много недоволни от разглеждането от Всекитайското събрание на народните представители (основният законодателен орган на КНР) на проекта "Решения за създаване и усъвършенстване на правната система и механизмите за прилагане за обезпечаване на националната сигурност в специалния административен регион на Хонконг". Законопроект, създаден специално за Хонконг, ще включва забрана за подривни и сепаратистки дейности. Тя предполага забрана на всички форми на подбуждане, насочени към сваляне на централното правителство, както и на тероризма и външната намеса.

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън заплаши да наложи санкции срещу Китай, ако Пекин "завземе" Хонконг с помощта на законопроект за национална сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уведомил Конгреса, че Хонконг вече няма своята автономия от КНР, която беше предвидена, когато територията беше прехвърлена от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

По-рано американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действия във връзка с Хонконг. По-късно Китай реагира срещу Съединените щати заради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонконг и предупреди за възможни мерки за противодействие, ако САЩ продължат да действат подривно срещу интересите на КНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КитайоонХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ООН ще обсъжда ситуацията в Минеаполис? А мироопазващите сили няма ли да се намесят, да помогнат в изграждането на демократичния процес в САЩ?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Никой не ми отговори съвсем правилно няма и да ти отговори. Писна ни от питащи.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧумата си е чума тя не може да се изкорени понеже се превръща в кови окови.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените чуми трябва да се изкореняват.......китайската и блатната.
25
5
 
2
 
! Отговори
Колю мамата преди 3 години
Амера да пие ,турския шербет,и рахат локумя и да мълчат и да не си навират човка къде не требе
24
6
 
3
 
! Отговори
Никой не ми отговори преди 3 години
ООН Кога ще обсъди врщането на Текс и Калифорния на Мексико?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Американската мечтаНадживели сте шанса да станете нормални хора и сега яко дълбаете към дъното. Ако имате късмет, на финала ще финиширате с купичка ориз.
22
4
 
6
 
! Отговори
Американската мечта преди 3 години
Краварските демагогии вече сме ги надживели.Е тука - да се пенят в зелено промитите мозъци!
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Не можеш да "си поискаш обратно" нещо което си ПРОДАЛ.Тоест, можеш де, ако си нагъл блатник.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия кравари, като са толкова добри самаряни, защо не се погрижат за някоя африканска държава?! чудя се, какво ще стане, ако русия си поиска обратно аляска!
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ООН кода ще обсъжда мексиканска калифорния? Или тексас?
18
3
 
4
 
! Отговори
историята се повтаря преди 3 години
Първо Дойдоха за Хонконг, аз мълчах, не бях от там! Когато дойдат за мен - вече няма да има кой да чуе!
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Не трябва да разбираме другаря Си. Може би вие като руски марионетки трябва, но целия свят вижда какво прави Китай, мачкайки демонстрантите. Не се притеснявайте, вие си мислите, че тия неща са далеч от вас, но са по-близо отколкото си мислите. А ко Китай стигне там където иска да е, ще скърцате със зъби (защото дори няма да ви дават да ревете колко сте нещастни под китайската подметка. Такива волности "другаря Си" няма да ви позволи).
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от една страта чайниците цвърчат, че някой им се бъркал докато налагат комунизма в Хонконг, а от друга пак врякат, че САЩ искат да прекратят специалния статут на Хонконг именно поради това, че вече е на практика провинция в китай. Е как да стане другари китайски каскети? Вие сте като жените и не знаете какво искате, равноправие или както досега?
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Не си прав. Съветвам те да потърсиш клипове в ютуб за давидиш че не става въпрос за радикализирана група, а за стотици хиляди предимно студенти и млади хора. Няма значение дали е бил китайски преди 80 год, защото почти всички които живеят в момента там, са родени след това и не познават китайската диктатура. Хонкконг не е Китай и това го казват дори и китайците. Градът получи статут на автономия след връщането, но китайците не признават това действат против споразуменията.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8, никой не поставя Хонконг под китайска диктатура. През 1999 г. Хонконг беше върнат на КНР по формулата "Една държава, две системи". Хонконг живее по своята демократична система, има своя конституция, свои закони, свой флаг, различни от тези в Китай. Но ние трябва да разберем и Си, който не може да се съгласи с факта, че на тялото на единен Китай прогресира и се подклажда от вън огромен, възпален, гноящ цирей.
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите да си гледат паницата, че и техния заден двор почва да гори. Би било редно китайски диполомати и НПО-та да започнат да се срещат с протестиращи в Лос Анджелис и да ги нахъсват да стрелят срещу полицията и да рушат публична собственост.
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Съзнателно си дал неуместен пример, няма български град, който да бъде "върнат" на Турция - никога не са били турски. Хонг Конг, от своя страна, е окупиран от Великобритания по време на Опиумните войни, когато Китай е разсечен от Великите сили, т.е. винаги си е бил китайски. А протестите са малка радикализирана, група, която изпълнява класически сценарии на цветна революция - западни дипломатически лица се срещат с организаторите, изнасят лекции в университетите, западни НПО и т.н
11
0
 
4
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Заглавието: "в Хонконг в ООН" Петя Славова моля не казвай на никого че си журналист ! Ако някой те попита, казвай че работиш в сферата на "социални услуги в общността" Ще изглежда умно в очите на твоите познати !
10
3
 
3
 
! Отговори
2-рата преди 3 години
Вълна от Китайската Чума от Ухан, ще Вразуми Света! Още нищо не сте видели!!