Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест

Мъжът издъхна, притиснат от полицай с крак на врата
28 май 2020 08:52, Елка Василева
123
Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест
Кадър: YouTube

Протестиращи се събраха в американския град Минеаполис за втора поредна вечер с настояване за справедливост, след като чернокож мъж издъхна по време на задържане от полицаи. Кметът на града поиска арест за един от четиримата бели униформени, участвали в ареста, предаде БНР.

Хиляди оформиха барикада около участъка, в който са работили полицаите от случая преди уволнението им във вторник. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу събралите се да протестират след смъртта на 46 годишният Джордж Флойд, загинал в ръцете на полицията.

До напрежението се стигна, след като се появи видео, от което се вижда как униформен притиска с крака си врата на Флойд, докато той на няколко пъти казва, че не може да диша.

Президентът Доналд Тръмп в Тwitter определи смъртта на мъжа като “тъжна и трагична”, като по-рано пред журналисти заяви, че случилото се е “много, много тъжно събитие“. Попитан дали спрямо участвалите полицаи трябва да бъдат повдигнати обвинения, Тръмп каза, че администрацията ще разгледа тази възможност.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрaй коментира, че не може да разбере защо полицаят, който е приклещил Флойд, не е арестуван.

Бившият вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент Джо Байдън описа смъртта на Флойд като “ужасяваща” и каза, че това не е изолиран инцидент. Байдън изтъкна, че уволнението на униформените не е достатъчно.

Призиви за справедливост се чуват и от други части на страната, като някои сравняват случая с екзекуция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БравоХората излизат на масов протест срещуНесправедливостите А ние тук дремем и даже се радваме на убийствоТрябва да си много болен в главата За да се радваш на човешката смъртКакто човека каза " май обичате да лижете кубинките "
90
4
 
4
 
! Отговори
Tmipazi преди 3 години
Съпротивляваше се като искаше са излезе от колата и трима полицаи едва го издърпаха. Ясно, че го убиха, но от глупост и некадърност, но да не го изкарваме някакъв светец.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е убийство. Комплексирани полицаи се гаврят с човек с белезници на земята. Затвор поне 25г. за този изрооод в униформа.
88
2
 
4
 
! Отговори
ФАЩ преди 3 години
Аман от продрусани фашистиДано в амфетите ви сложат повечко антифриз
87
2
 
4
 
! Отговори
Памук и плантации преди 3 години
Една добра новина.
86
5
 
8
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Така, в ютуб има цялото нещо, заснето от съседни охранителни камери и т. н. и когато слиза от колата и когато му слагат белезниците и го водят и прочее, абсолютно никъде не се съпротивлява. Изгледайте го ако искате. Не знам защо толкова ви харесва да лижете полицейски ботуши, говорите за дрогирани амфетаджии това, онова, ама полицаите които аз познавам, бивши и настоящи са най-надрусаните пиянгури и прoсти ***, които съм срещал. В България поне, в САЩ не знам как е.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълни фашаги.....
84
4
 
6
 
! Отговори
ФАЩ преди 3 години
Бих се радвал и тук да видя такива действияОт страна на родната полицияОсобено когато има мачовеПълни с наркоманизирани амфетаджии и убийци с бомбчкиНали искате справедливост ? Всеки наркоман и престъпник трябва да се ликвидира
83
0
 
7
 
! Отговори
И в САЩ започна преди 3 години
предизборна кампания, в която малцинствени групи ще бъдат ухажвани(от демократите)и "произведени" в определящ фактор за победатана този или онзи.Поради тази причина точно демокрацията ще бъдепренебрегната,малцинството ще бъде издигнато на пиедестал да влияевърху избора,да компенсира решенията на мнозинството в една или другапосока.Нещо като у нас-неграмотни маргинали с чуждо самосъзнание,промито от внесени НПО-та решават как ние да управляваме страната сии да им осигуряваме благоденствие.
82
5
 
5
 
! Отговори
Браво на Негрите преди 3 години
САЩ ке падне. Скоро от САЩ ще се раздели и ще цъвнат малки държави там.
81
6
 
4
 
! Отговори
Гагс преди 3 години
Щом са го накачулили четирима при ареста, най - вероятно е особено опасен престъпник.
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този си е жив рецидивист. Добре са се справили хората.
79
2
 
12
 
! Отговори
Маке мерика грейт преди 3 години
Може в тубата да видите клипове за кварталите в минеаполис, такова пропаднало място няма никъде, факултето е цвете.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белият господар можеше да натупа и осъди този полицай.Сега няма кой да защити чернокожите. Те са свободни.
77
10
 
6
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Баси и коментарите, какво значение има какво са постигнали хората с цвят на кожата като неговия, без арест, обвинение, съд, присъда не може полицай да екзекутира човек, точка.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 87Първото гето е създадено вНацистка Германия В него са били държани евреите
75
2
 
0
 
! Отговори
до 87 преди 3 години
...и гетото.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Нека не забравяме и рок музиката
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХладилник, светофар, карбоновата жица, газовата печка, пейсмейкър Няколко изобретения от чернокожи
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп и олигархията:Тъжно етническо и расистко прочистване.Тъжно е да гледаме този линч.Тъжно е да се бият негритте.Трябва да преодолеят тъгата си и да продължат напред.