Тръмп подписа за ограничаване защитата на социалните мрежи

„Да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи“
29 май 2020 08:48, Елка Василева
43
Тръмп подписа за ограничаване защитата на социалните мрежи
Доналд Тръмп. Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за ограничаване на защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.

"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на този документ, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва Франс прес.

Тръмп обвини Тwitter в действия, неприсъщи на една неутрална платформа, след като социалната мрежа за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове, подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения.

Още по темата

"Малък брой медийни монополи контролират голяма част от всички публични и частни комуникации в Съединените щати. Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика", изтъкна Тръмп по отношение на гигантските технологични компании от Силициевата долина.

Президентът на САЩ  заяви, че указът му съдържа изискване за създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.

По-рано шефът на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че големите социални мрежи не бива да се превръщат в пазители на политическата реч в интернет. Той каза това, след като Тръмп заплаши да наложи регулации на тези компании, припомни БНР.

"Не смятам, че Facebook или която и да е интернет платформа трябва да бъде арбитър на истината", каза Зукърбърг в интервю за CNBC и определи подобен сценарий като нещо опасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До От щатитеТова което е видимо за хората е че левите резби станахте много арогантни и агресивни!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
черните опоскаха минеаполис, а нашият си играе на войници, ха ха ха...Браво тръмпаец, само така!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре направиха даже, че избраха него. Това е истинското лице на америка, предвид умствеия потенциал на електората.Браво, пак да го изберете!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците какъв автогол си вкараха с тоя. Да го махат по-бързо, че е тръгнал по пътища които ще свършат като едни други печалноизвестни блата.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може да не му харесва какво си говоря по телефона или какво гледам по телевизията, но това не му дава право да ми спре телефона на базата, че не му харесват някои мои виждания. Ми те утре така може да ми забранят да имам банкова сметка, да получавам здравни грижи, да не мога да се движа свободно понеже на някакъв си *** либерал не ме харесва.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Уж е прав, ама...Чакай малко бе кой те кара да ми четеш личния профил в дадена социална мрежа? Като не ти харесва не ме чети, ама да ме трият заради някой оплакващ се клоун като теб е тирания.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия за какво реват за привилегии след като не покриват изискванията все едно да имам завод за стъкло, ама да искам да имам привилегиите на нестопанска организация, няма как да стане същото е и със социалните мрежи искат привилегии без да отговарят на изискванията.
30
9
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Американците мрът като кучета, той със социалните мрежи се занимава дечкото, пълен инфантил!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно тия соцялни мрежи цензурират и трият и банват акаунти които са неудобни. Самозабравиха се. Опитайте се да напишете че 5Г е вредно и хоп коментара ви бива изтрит. Напишете още няколко неудобни истини и 1 месец банЦензурата да се криминализира с затвор! Не можеш да триеш свободното слово. Ако искат да кажат че земята е плоска, хората имат право да го вярват и изказват, колкото и абсурдно да звучи трябва да имат правото да казват каквото мислят
28
4
 
11
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Оставете Тръмп и САЩ.Вижте какво е положението у нас.Мисирски медии олизващи ежечасно герберастки зад...ци,блокиране на неудобни сайтове и профили,проверки и сплашване от ченгеджийницата,протоколи за предупреждение и други мерки за натиск и сплашване на неудобните на властта,да не споменавам и убийства на журналисти.111 място по свобода на слововто,СЕМ-Жотева нов закон за репресии и запушване устата на истинската журналистика.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пита ли вовата....наречен късия дали може?
26
3
 
6
 
! Отговори
Уж е прав, ама... преди 3 години
Вярно е, че социалните мрежи не са никакъв "свободен форум за споделяне" и налагат много пристрастна цензура. А от друга страна те са частни корпорации и ако потребителите не са съгласни с налаганите от тях правила, имат избор - да не ползват услугите им. Свободни медии няма никъде - всяка редaкция се съобразява с политическите пристрастия на собствениците и на рекламодателите. Затова Тръмпи се прояви повече като лицемер, а не защитник на свободата на словото.
25
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този клоун не разбра ли, че Twitter не е Fox News?
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пародия като човек.......пародия като рЕзидент.
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На перхидрола са забравили да му кажат, че е безпомощен срещу социалните мрежи..........и, че не се намира на красная.....хи хи.
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От подиграван като бизнесмен....до най-пропадналия рЕзидент на......блатная......гнуус.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха,че къде по света има свободни медии?
20
11
 
4
 
! Отговори
От щатите преди 3 години
Това което не е видимо за хората е, че Тръмп атакува всички и всичко свързано с Демократите. Просто така безцелно, защото кмета на някой си град не бил Републиканец, шефовете на някоя фирма не били Републиканци. Тази "дребна" подробност се спестява за живущите извън САЩ и те остават с впечатление, че Тръмп действа някак си правилно.Но не е така. През цялото време той води политика и за него всяко нещо различно от философията на Републиканците е опасно, и трябва да му се наложи контрол
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Нищо не иска да им отнема Тръмп, но щом ще цензурират едни и толерират други нямат право на привилегиите на социална мрежа. Съдържанието в тъпите им социялни мрежи е на създадено от потребителите без тях фейсбуците и туитърите са кръгла нула. Браво на Тръмп даже закъсня с няколко години.
18
10
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Туитващият срещу Туитър! Каква ирония с президента-пародия!