Убийство на чернокож наложи извънредно положение в САЩ

Протести блокираха град Минеаполис
29 май 2020 08:00,
47
Убийство на чернокож наложи извънредно положение в САЩ
Снимка: БГНЕС

Кметът на град Минеаполис (щата Минесота) Джейкъб Фрей обяви извънредно положение на фона на протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, умрял след като бе задържан от градската полиция, предава CNN, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

Според указа, публикуван на сайта на кметството, въвеждането на извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Освен това градските лидери получават възможност да потърсят помощ от властите в съседни градове, щата Минесота и федералното правителство.

Фрей подчерта, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“. Извънредното положение се въвежда за период от 72 часа и предполага възможността за по-ранното му отмяна от Общинския съвет.

По-рано губернаторът на Минесота Тим Уолс вкара Националната гвардия на САЩ за поддържане на реда заради масовите протести, причинени от смъртта на афроамериканец, по време на които се сблъскаха с полицията. Както следва от изявлението на Уолш, бойците на Националната гвардия трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурност и поддържане на спокойствие“. Това решение е взето след вандализъм, както и сблъсъци между демонстранти и полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Манипулация преди 3 години
По медиите новината се промотираше така:БЯЛ полицай замесен в смъртта на арестант.Почти по същото време, но в Торонто убиват слабо известен рапър. Новината беше следната:Престрелка в центъра посред бял ден. Пострадало е дете на 16г.Два дни по-късно се оказа, че детето е на 15г. и е стрелял с полуавтоматично оръжие - засега само с половин уста се казва, че май е бил с нападателите. Остава въпросът: Защо има значение цвета на полицая, когато изпълнява задълженията си?
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, ех... каква я мислехме, а каква стана.Що така бе Миме? Къде сте бе, шороши? Я сега разкажете някоя смешка за демокрацията...
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 36 E И? Не е искал да излиза и са го изкарали- сложили са му белезници още докато е прав до шофьорската врата на колата си и след това можеш ли да ми обясниш като вече е с белезници на гърба и не се съпротивлява защо го свалят на земята и оня го души с коляно??? Аре казвай!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакво значи не искал да излиза от колата при рутинна проверка? Ако проверката е рутинна, не си извършил престъпление и не криеш нищо, защо да не излезеш от колата? Както в България, така и в САЩ и по целия свят съществува нещо, наречено "полицейско разпореждане" - казва ти се нещо и се подчиняваш, освен ако инструкцията очевидно не води до това да извършиш престъпление. После можеш да подаваш жалби, сигнали и т.н., ако е било незаконно, но се подчиняваш и не го играеш ербап.
30
0
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 3 години
Променете заглавието на тъмнокож , че ще ви накажат .
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ало не те занм какъв си , но ЗАЩО ми изтри коментара, да не би да казах ЛЪЖА, че всички полицаи по света са еднакви?Значи твърдиш , че нашите полицаи не са като американските, които са най-демокретичните в света!Може би твърдиш че са по-лоши?
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 33 Ами на клипа не видя ли, че като човека спря да мърда и вече беше умрял, полицая урооод продължаваше да го натиска с коляно защото си мислеше, че оня преиграва.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чернокожите в САЩ вече нямат бели господари и полицията не рискува някой бял да ги осъди за убийство на чернокож.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28 Ми едва говореше ..хъхреше преди да го задуши...гледай клипа, а не задавай мaлoумни въпроси!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28 Ми едва говореше ..хъхреше...гледай клипа, а не задавай мaлоумни въпроси!
24
5
 
2
 
! Отговори
Чудно преди 3 години
Като е бил душен,как е говорел,че не може да диша?
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 22 В случая тоя цветнокож никаква съпротива не оказа. Сложиха му белезници още докато беше прав до шофьорската врата на колата си и след това гадовете са го съборили на земята и ченгето убиец го затискаше с коляно по врата. А тоя даже не е бил осъждан, а е търсил по- хубава работа, но не искал да излиза от колата си при рутинна проверка- заслужаваше да го убият полицаи като куче където не оказва никаква съпротива при изкарването му от колата? Ченгето е за доживотен!
22
3
 
4
 
! Отговори
seira преди 3 години
И САЩ СА ЕДНА "ДЕМОКРАЦИЯ"...НАРОДЕ!!!!!
21
6
 
4
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
ГЛЕДАХ ЗАПИСА НА АРЕСТА МУ ПРОСТО Е ОТВРАТИТЕЛНО ТОЙ КАЗВА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ДИША ЗВЕРОВЕ ВСИЧКИ СТРАДАТ ОТ СИТУАЦИЯТА
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилата са прости - съпротивляваш се при арест, полицията използва сила. Оказваш съдействие и не се правиш на тарикат - слагат ти едни белезници и ти пазят главата да не си я удариш, като влизаш в патрулката. Защо не се чува за американци от азиатски, средноизточен, европейски или друг произход да ги убиват полицаи?
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледал съм арести в сащ по нета и оставам с впечатлението,че поведението на много тъмнокожите е както на нашите индийци,не признават правила,винаги оказват съпротива при арест,държат се нагло,винаги се опитват да изтъкнат че са с друг цвят и затуй имало такова отношение към тях,и винаги са агресивни.В ситуациите,когато бял оказваше съпротива,агресия и наглост,полицаите действаха абсолютно по същия начин,както към тъмнокожи,убиваха без да се замислят при съпротива,не видях разлика в отношение
18
9
 
29
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
Да идват Ку Клус Клан и да решават проблема!! Иначе управия с тия цветните няма!!!
17
6
 
34
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
По никакъв начин не оправдавам действията на полицая, но защо наистина винаги в такива ситуации има замесен цветнокож? :) Как един път не прочетохме за някой китаец или японец в САЩ да е замесен, или поне, ако има такъв случай не разбираме за него или твърде рядко се случва, странно, нали? :)
16
2
 
21
 
! Отговори
Додо преди 3 години
100% е ясно, че иде реч за гнасна антирасова, политпропаганда, ще ви кажа, че през юли, 2016г имаше подобен случай, с разменени раси в ролите. Тогава, екип от двама полицаи (единият европеец, другият крадец на колела) задържа, закопча и уби със задушаване на асвалта 33 годишния европеец Тони Тимпа. След кат го удушиха, ченгето-'крадец на колела' дори се шегуваше,да ставал, защото майка му го била викала за закуска. Но, защото жертвата беше европеец, никоя (дез)информационна агенция не го отрази!
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо има значение кожата на пострадалия,тея цветнокожи станаха по-нагли и от хомотата,демек не мож барна тъмнокож,той е свръхчовек,че полицая си е превишил правата е факт,който няма нищо общо с тена на пострадалия.Стига с това правене,че са жертви заради различен цвят,азиатците и латиносите защо нямат проблем заради това,негротата взеха да ми стават антипатични с това преекспониране,май са като нашите индийци