Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом

Той заплаши защитниците на Джордж Флойд със зли кучета и оръжия
30 май 2020 17:50, Нели Христова
133
Доналд Тръмп срещу СЗО, Китай и протестиращите пред Белия дом
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е добър в това по време на криза да създаде нов проблем. На брифинг в Белия дом, без да споменава и дума за ужасяващият брой на заразени и починали от коронавирус в страната, президентът на САЩ заяви, че ще прекрати абсолютно всички отношения на страната със СЗО. По-точната дума, която Тръмп използва, бе "унищожи".

Преди няколко седмици Тръмп спря финансирането на СЗО и предупреди, че ако не се направят реформи в организацията, САЩ ще приключи напълно с отношенията си с нея. И това се случи. А в основата на този конфликт стои друг - според президента, Китай контролира СЗО.

"Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус", заяви той, като увери, че средставата ще бъдат изпратени на други организации, които "ги заслужават".

Говорейки за Китай, Тръмп не пропусна да нанесе и поредната обида срещу азиатската държава. Той заяви, че ще издаде официални прокламации, с които да "защити американските университети от китайски студенти". Тръмп отбеляза, че "жизненоважните университетски изследвания" трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че "краде индустриални тайни".

А след като Пекин прие спорният закон за сигурността, който касае главно Хонконг, Тръмп реши, че бившата британска територия вече не може да се ползва със специалното отношение на САЩ. Той нарече закона "трагедия" и заяви, че ще преразгледа свободното пътуване от и до Хонконг заради "по-голямата опасност от шпионаж от страна на Китай".

 "От години правителството на Китай провежда незаконен шпионаж, за да открадне нашите индустриални тайни, от които има много", каза Тръмп.

Голяма част от Републиканската партия настоява за изгонване на чуждестранните студенти в САЩ от чувствителни специалности. През февруари ФБР обяви, е разследва над хиляда случая на китайски икономически шпионаж и технологични кражби.

В ход, който може да има дълготрайни последици, Тръмп издаде и забрана за обучение на студенти, свързани с китайската армия, в американски университети.

Заповедта на Тръмп също може да предизвика отмъщение. Китай през март изгони американските журналисти, след като администрацията на Тръмп затегна правилата за издаване на визи за служителите в китайските държавни медии.

На брифингът Тръмп не спомена нищо нито за коронавируса, нито за случващото се в Минесота. По-късно, след като стотици протестиращи се събраха пред Белият дом, Тръмп отново реши да излее гнева си вTwitter. Той написа, че "секретните служби на САЩ са свършили чудесна работа, макар и да не били най-големите професионалисти".

"Бях вътре, гледах всяко движение и не можех да се почувствам по-защитен. Те оставиха протестиращите да викат колкото си искат, но когато някой решаваше да излезе извън линията, бързо се хвърлеха отгоре му, без да може да разбере от къде идва ударът. Агентите на фронтовата линия се подменяха като магия. Голяма тълпа, професионално организирана, но никой даже не се доближи до оградата. Ако някой я беше прескочил, щеше да бъде посрещнат от зли кучета и най-зловещите оръжия, които някога съм виждал", написа президента в Twitter.

Това не е първият път, в който Тръмп заплашва протестиращите. Вчера той написа в Twitter, че ако протестите в Минесота продължават, полицията ще започне да стреля срещу тълпата.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
И това не е вярно !!! Фейк новини !!!!! Доналд Трумп е умна личност !!!!
114
1
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
Ще ти пратя аз ис да си ги мерите !
113
0
 
3
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Бат Дончо има железни топки .
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен до Българин" Добре но защо трябва да е толкова сложно като може да е просто, а и избирателно.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Демократите му скроиха шапката" това е вярно но останалото не.
110
1
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
БРаво на Тръмп, че мачка СЗО та и всякакви вредни организации, китайските комунисти и вандалските тълпи в САЩ.
109
3
 
0
 
! Отговори
Цветна революция преди 3 години
никой не може да избяга от мен ако не слушка.
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите му скроиха шапката те. Виждам го бай Дончо как ще бяга със запалени *** съвсем скоро. Язък за Мелания, ще си счупи токчетата да бяга с него...
107
1
 
0
 
! Отговори
104 преди 3 години
Ами прати жена ти, тя ще ти каже колко точно е дълга или къса, ако точно искаш да знаеш.
106
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това недоразумение избрано от блатная му останаха 6 месеца.
105
3
 
0
 
! Отговори
104 преди 3 години
Аааа... бива, бива.Лошото е, че нямам тиранти и докато посягаш, може да ме хванеш за ... дръжката.
104
1
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 3 години
За тирантите... отзад, за да не паднеш в пропастта на собствената си глупост !
103
0
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Браво !
102
2
 
0
 
! Отговори
104 преди 3 години
За кое ша *** хванеш?Не разбрах...
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви протести, моля? Аз както гледам видеоматериалите от там, това си е чиста война на оскотели *** с полицаите.А формалният повод е смъртта на черен пласьор на фалшиви пари, обявена за убийство. А да грабиш магазини как се нарича?
100
1
 
2
 
! Отговори
Бай Доньо преди 3 години
Оставете ме на БИРА !
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Найлон Мъск да яхва драгон-а и да отива на громи протестиращите от въздуха.
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на бай Дончо скоро ще му запалят гащите в бялата колиба и накрая ще му остане цял само перчема както вървят нещата.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи според теб само Тромпета е пич (каквото и да значи това ?!?), а останалите са маскари.По тая логика и само единствената Бг звезда ББ е ОК.
96
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик!!! Днес обяви, че САЩ вече нямат нищо общо с измислената СЗО!!!!