Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
И да добавя, хем зная че полицията не прощава има толкова убийства от полицията и пак си продължават с наркотиците, грабежи, убийства, ознасилвания кражби...
162
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Нег_ра е указал съпротива при арест кво изка да му се молят ли. Все пак трябва да имаме страх от полицията иначе защо ни е ако я игнорираме. Ако си беше стоял на г_за щеше да е жив. А и с оглед на досието му доста време се е задържал жив.
161
1
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Срещу това неравенство спрямо жените няма ли да се борят феминистките, това е сексисъм :"Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък."
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де. Тези 1000 души си ходят мирно и изведнаж полицията ги убива!?!Моме, статистиката не е само цифри, а наука. А науката е да "четеш" цифрите, да ги разкодираш.
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статистиката за убитите полицаи също е лесно достъпна в интернет (дори с имената и датите). Около 150 всяка година, като около 30 от стрелба.В g00gle търси "us cops killed per year".
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да има толкова жертви даже са малко като се има предвид , че там може да си закупиш огнестрелно оръжие както обикновени вафли тук и всяко престъпление е с огнестелно оръжие.
157
1
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Джордж Флойд при ареста му оказал сериозна съпротива. Преди това въпросният чернокож бандит лежал в затвора за въоръжен грабеж и нахлуване с взлом. Сега бил заловен да плаща с фалшиви банкноти. Безработен. Нямал пари, но бил яко дрогиран.Не подкрепям задушаването му, но явно това е бил поредният нагъл чернокож.
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
159Мисли повече.
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все си мисля, че трябва много да наглееш, за да ти седнат на врата и да те удушат.
154
1
 
15
 
! Отговори
Съдията Дред преди 3 години
1000 жертви на полицаи ? Много манипулативно твърдение . Да не би към тия "жертви" да добавяте извършителите на въоръжени грабежи... изнасиилвачите.. крадци ... наркопласьорите .. и всякакви други американски гангстери които са били застреляни докато са се опитвали да избягат от полицията ? И могат ли такива да се нарекат жертви на полицията ? Я ДАЙТЕ САМО НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ. ТЕЗИ С ЧИСТО СЪДЕБНО МИНАЛО.... дали ще се съберат 3-4 за последните 10 г. ?
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тръмп го закъса заради тия протести.Бай Дън му взе вече 10% за изборите!
152
3
 
2
 
! Отговори
Eл Булгаро преди 3 години
До АнонименЕ точно на тази полицайка и лепнаха 15 години, след като съдебното жури я намери за виновна. Този бял полицай също ще "яде дървото", защото предумишлено или не причини смъртта на човек пред очите на цял свят. Тук в САЩ все пак има съдопроизводство и наказания. За разлика от Родината, където правиля няма!
151
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 години
И тези са тръгнали да оправят света. Та те собствената си държава не могат да оправят. Демокрация били, ако това е демокрация, значи нещата са много сбъркани. А когато в Русия арестуват някой на протест започвате да бълвате това и онова. Къде са сега плювалниците против Русия да изкоментират ставащото в любимата им САЩ?! А!
150
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом при това положение българите емигрират там, значи у нас е 300 пъти по зле! Тук и да убият някого на улицата като Чората, като Чакъра в лозята на Харманли, като Милен Цветков, тълпата не само, че не протестира, но подкрепя убийците и казва - Време му беше да го претрепят този гадюга! Няма мене да утрепят, я!
149
2
 
10
 
! Отговори
BGar преди 3 години
И тези ни са "светлия пример" за демократична държава!? Колкото по-далече, толкова по добре!
148
2
 
6
 
! Отговори
NewOne преди 3 години
Случващото се показва едно:Когато стотици години е господствала идеята з превъзходство на една част от обществото над останалата, Когато политическия елит на същата част иска да се промени в рамките на 50-на години - обществото като цяло не е готово.Стереотипите са залегнали толкова дълбоко в съзнанието на всеки отделен американец.Америка привидно е променена, де факто - не.
147
2
 
4
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Тежка е участта на всяка дьржава докарала народа си до гражданска воина всеки тоталитарен режим пада рано или кьсно , америка след -50 те от символ на демокрацията и просперитета се превьрна в един от наи тоталитарните режими - можем само да се надяваме ,че разума ще надделее и ще има реформи - защото сегашният модел на управление не вещае нищо добро и можем да очакваме распада до 2-3 г
146
4
 
5
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Досега си мислех, че това е държавата, в която ВСЕ ПАК, при цялата условност на твърдението, в САЩ има някаква законност, ред, справедливост. Оказа се, че докато те задържа, полицай може и да те убие, и то по зловещ начин. И някой да очаква тази гледка хората да я приемат спокойно? Нищо подобно - протести и сблъсъци с полицията, явно недоволството от полицията и от порядките в цялата държава се изливат сега, дошъл е моментът.
145
1
 
9
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Само,някой е наблюдавал,каква гмеж се изсипа в САЩ,по времето на Обамата,ще се досети,защо се случва,всичко това!
144
3
 
10
 
! Отговори
popa преди 3 години
леле, пращайте децата си там, там там, много е хубаво