Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Той оставя 6-годишна дъщеря сираче
Обновена: 3 юни 2020 09:01 | 2 юни 2020 09:43, Нели Христова
388
Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Вече седми ден протести в САЩ искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Вече в 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край над полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше, за това над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Още по темата

Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие се е предприело за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

Но кой бе Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА.

"Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше", казва Джаксън, който нарича Флойд "свой брат". Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
5
 
! Отговори
до 288 преди 3 години
през 60-тте години,по време на хипи движението,света бе едно много по-спокойно място,хората спяха навън,пътуваха на стоп,нямаше омраза,какво се промени от тогава в света-емиграцията,и щатите и европа бяха много по-чисти от пришълци,повечето бяха местни,малцинствата нямаха привилегии--------------------------------------------------------------------Просто колега - промениха се субстанциите които приемаха въпросните хипита. Просто сега са по-силни, и достъпни за повече хора!
280
0
 
16
 
! Отговори
егати преди 3 години
Чета:... не могъл да се реализира и след това влиза в затвора за 5 години....А пък ако се беше реализирал, за колко ли години щеше да е в затвора?
279
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наркоман и пласьор на фалшиви пари
278
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ ко ? Педофила Биден ли да сяда на Стола? Ай ходи се *** в гъзъ с тия глупости мче. Тръмп ще е президент до живот ако не си сгрял, сядай чети малко.
277
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Незнам какво пискат. Въоражен грабеж, по затворите по затворите бил. Въобще не ти трябва.
276
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какъв красавец, какво интелигентно изражение. Но, по-добре да не го срещате!
275
4
 
47
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Джордж Флойд при ареста му оказвал сериозна съпротива на полицаите. Два пъти се опитали да го вкарат в полицейската кола, но той ги събарял. Преди това въпросният чернокож бандит лежал в затвора за въоръжен грабеж и нахлуване с взлом. Сега бил заловен да плаща с фалшиви банкноти. Безработен. Нямал пари, но бил яко дрогиран. Ами изглежда, че полицаите е трябвало с торта и кока кола да го почерпят..
274
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Порно актьор и "добър" баща който щеше да научи децата си на "труд"
273
3
 
12
 
! Отговори
васил преди 3 години
на коя негро като му видя муцуната най - малко 20 години при бай ставри за превъзпитание иедин съвет към мукамбите като са недоволни от САЩ пътя и русия - ссср там ще видят къде зимуват раците
272
1
 
32
 
! Отговори
До Учуден преди 3 години
Джордж Флойд е крадец, рецидивист, специалист по въоръжен грабеж. И Мандела ли така?
271
0
 
38
 
! Отговори
оставете ги преди 3 години
Ами, Тръмп да остави американците в ръцете на такива като Джордж Флойд - да крадат, убиват и нападат с оръжие, а полицията да се оправдава, че и престъпниците имат права. Оставете чернокожите престъпници да вилнеят над мирното внаселение. Да му дойде акълът в главата на населението.
270
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през 60-тте години,по време на хипи движението,света бе едно много по-спокойно място,хората спяха навън,пътуваха на стоп,нямаше омраза,какво се промени от тогава в света-емиграцията,и щатите и европа бяха много по-чисти от пришълци,повечето бяха местни,малцинствата нямаха привилегии
269
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчуденТака е. През идните столетия да си дрогиран и да си криминален тип ще е гордост и ще се получаваш пенсия за АБПФК. А ако обираш и мандри ще ти се пише за борба срещу фашизЪма.КомунизЪма ще победи!
268
3
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Това е новия Нелсън Мандела. Ликът му ще отпечатан на сто доларовата банкнота.Паметник ще му се издигне. Ще остане в историята като борец са правда и свобода.През идните столетия ще се почита деня на рождението му с военни паради.Тъй де - що народ захлеби покрай него от обраните магазини.Ама що няма и статия кой е полицая дето го уби ? Обикновено медиите винаги изравят данни за белите-нацисти от къде ли не. Да не би да е върл демократ ???
267
0
 
35
 
! Отговори
защо се пропуска преди 3 години
факта че е лежал 5 години в затвора за въоръжен грабеж !!!???защо се пропуска факта, че е останал без работа заради юдо-масонската карантиназащо се пропуска факта, че се е опитал да пробута 20 фалшиви долара на магазинера, който се обажда на полицията !?
266
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоуна в белия дом има още 6 месеца......
265
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българин в САЩ"Чадо....от сТолипиново ли пишеш?
264
8
 
37
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
"Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква."Хайде стига с тези лъжи де!Никой не стреля срещу мирни демонстранти!Антифа напада конната полиция и за това започват да стрелят!Нищо общо с отиването на Тръмп в църквата!
263
6
 
12
 
! Отговори
продължението преди 3 години
До Анонимен 273 И докато Флойд е имал някакво престъпно минало, има много жертви на американската полиция , които не са направили нищо погрешно , нямали са досиета . Попадат на полицай , който ги убива . Някои полицаи биват осъдени , други не . Не знам защо в протестите не се споменава и за останалите жертви на полицейския произвол . Та това трябва да спре - полицейската бруталност и недосегаемост. Не може хладнокръвно да убиеш окован , или невъоръжен човек и да няма наказание за полицаите
262
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 273 Явно нещо му е прещракало , защото след излизането си от затвора някъде 2014 или 2012 /не помня / , не се замесвал в престъпления , работил е , тоест показвал е желание да се поправи . По твоята логика , затворите в САЩ трябва да са празни , защото полицаите трябва да са изпотрепали затворниците . И докато не си се объркал , не му оправдавам простъпките , ако и тук е бил виновен , щеше да си получи присъдата и да си лежи в затвора . Следва ...