Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Вива Революцион
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МAЙДАН?MAY & DONE = МАЙДАНМАЙДАН - ЕДНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪЛПАТАЩатите няма да се оставят и дълбоко ще бръкнат в микрофоните, екраните и сценариите на тяхните СМИта.
161
1
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Прекомерната употреба на белина има и странични ефекти
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VТръмп праща армията срещу озверели бандити и така трябва да бъде. Всеки престъпник, участващ в плячкосването, трябва да бъде отстрелван. Американците имат конституционното право да защитават живота и имуществото си със смъртоносна сила.
159
1
 
3
 
! Отговори
некъфф преди 3 години
До Анонимен 164 аМЕРИКАНСКАТА полиция бие по демократично.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
досега това в Русия да беше станало...
157
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перхидрола се страхува да атакува Иран, но ще хвърли армията срещу собствените си хора.......не мисля, че военните ще атакуват хората.......след 6 месеца клоуна е история.
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да видим стиска ли му на рижавият нарцис да изкара армията по улиците,гаранция че нещата ще прераснат в гражданска война ако се намесят и военните!
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И ква е разликата между Китай и САЩ ?"До сега V_обрезания е *** # 1....
154
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що Пиночет навремето прати армията срещу комунистическите 🐷 и в държавата настъпи просперитет.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V"пращат армията срещу народа"Я пак?:))))
152
3
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
До Анонимен Пращат армията срещу народа ,обаче те го правили с добри намерения :))) Ми то пътя към ада е покрит с добри намерения . Няма разлика между двата режима.А ако има тя е в полза на Китай ,а не на САЩ .В Китай искат убиец да отговаря за убийство .А тука е обратно . Ми то Китай е по законова държава.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VРазликата е, че в Хонгконг Китай налага на местното население закони с които им ограничава гражданските свободи, а в САЩ армията ще защитава гражданските свободи на гражданите от банди. Щом питаш такива въпроси, няма какво да четеш такива новини. Трябва да си четеш уроците в училище.
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това вече не е протест, това си е вандализъмПосле се сърдят че ги убиват.
149
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
*** тв у Хон Конг ли е или у САЩ ? Щото и у Хон Конг щяха да пращат армията. И ква е разликата между Китай и САЩ ?
148
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дано да се лъжа..ноТръмп е тотален АНТИПОД на Сорос, точно за това Сорос и левите либералиорганизират и разпалват всички тези размирици, които прераснаха в откровениизстъпления и чисто мародерство. Демократите-комунисти разбраха че БАйдън ще загуби изборите и в отчаянието си разиграват етническата карта с цел разпалване на гражданска война. Това е истинското лице на демократите-терористи.
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия се изтрепаха.....
146
2
 
10
 
! Отговори
Йово преди 3 години
До Сергей ЛавровДа, но това момиче което беше дръпнато за ръката на протеста в Москва се оказа че работи в про-западно НПО(разбирай соросоидно). Затова в ЕС, САЩ както и ООН подскачаха. Сега е друго!
145
0
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Преди малко четох по темата и споменават за 6 застреляни полицаи, също така кметът на NY отговорил на тръмп , че не иска да пуска войска ,защото се опасява че не са подготвени за да се справят с безредиците и да не издържат психически и съвсем да я оплескат.
144
1
 
22
 
! Отговори
Сергей Лавров преди 3 години
Странно... А когато в Русия полицай дръпне за ръкава протестиращ нехранимайко целият сват започва да *** като заклана aмериканска cвиня... Декларация ОНН или от от ЕС защо няма?