Учени: Американската средна класа умира тихо

Продължителността на живота не се увеличава като в развитите страни
7 юли 2020 19:48,
95
Учени: Американската средна класа умира тихо
Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота в САЩ все повече изостава от другите индустриални държави. Според проучване на икономисти, страната бавно се движи към бедствие: американската средна класа умира тихо, пише германското списание Der Spiegel.

Още по темата

Професор Ангъс Дийтън, Нобелов лауреат по икономика и американската икономистка Ан Кийс провеждат съвместни изследвания от много години. Сега те стигнаха до извода, че Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп, допълва „Фокус“.

В своята съвместна книга „Смърт от безнадеждност“ изследователите отбелязват, че САЩ се насочват към бедствие, на което основните медии не обръщат внимание, защото се появява бавно и постепенно. Тук става дума не само за икономическия упадък, но и в най-буквалния смисъл, за стотици хиляди жертви сред американското население.

Проучванията на учените показват, че във всички развити страни има тенденция към последователно увеличаване на продължителността на живота, но в Съединените щати през последните години практически няма увеличение на този показател. В това отношение САЩ изостават далеч от страни като Канада или Швеция.

Продължителността на живота е среден показател, който отчита всички сегменти от населението, обяснява изданието. Кейс и Дийтън проучиха данните за смъртността и установиха, че в Съединените щати смъртността се увеличава. Има три основни причини за това: повишени самоубийства, алкохолизъм и последствията от него и свръхдоза наркотици.
„Бялата работническа класа“ - белите граждани на САЩ без завършено висше образование - страдат най-много
от тези проблеми. В почти всички индустриализирани страни смъртността при това население на възраст между 45 и 54 години намалява, докато в САЩ дори се е увеличила в сравнение с края на 90-те години на миналия век. В сравнение с Швеция се оказва, че вероятността от смърт на бял американец на средна възраст е повече от два пъти по-висока. От 1999 г. броят на такива „допълнителни“ смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати, е около 600 хиляди, а повечето от жертвите са на средна възраст, отбелязва германското списание, цитирайки американски експерти.

Увеличаването на смъртността в Съединените щати е свързано с „опиоидната криза“, но не се обяснява напълно с нея: без отслабването на бялата средна класа в Америка, кризата с наркотиците не би била толкова широко разпространена. „Отчаянието се разпространява в обществото. Това даде възможност за пускане на пазара на фармацевтичната индустрия, която не е добре регулирана“, обяснява Нобеловият лауреат Ангъс Дийтън.

Според изследователите, източникът на това бедствие са били „тектонични промени“ на пазара на труда в САЩ. Ако преди работещите без висше образование биха могли да получават прилични доходи, сега те все повече се сблъскват с трудности. С оглед на инфлацията заплатите на най-бедната част от американското население не са се увеличавали от половин век. Белите мъже без висше образование от 1979 до 2017 г. дори загубиха 13% от покупателната си способност, подчертава изданието.

Всичко това има не само финансови последици: здравният статус на американските граждани без висше образование на възраст от 45 до 54 години постепенно се влошава. В тази възрастова група сега има повече случаи на хронични заболявания, отколкото при американските пенсионери. Много жизнени планове също се рушат под икономически натиск: броят на браковете между американци без висше образование е намалял много повече, отколкото сред завършилите. Освен това е много по-малко вероятно да влязат в религиозна общност. Така се наблюдава постепенно унищожаване на общностите, които осигуряват на хората жизненоважна подкрепа.

Изследователите виждат причината за това развитие на ситуацията във факта, е нискоквалифицираните специалисти са изправени пред натиска на глобализацията и роботизацията на производството. За разлика от много европейски страни, където няма увеличение на „смъртта от безнадеждност“, в САЩ няма социални системи, които биха могли да предотвратят негативните тенденции.

Дийтън и Кийс критикуват особено остро американската здравна система. Тя представлява около 17% от БВП на страната, а здравноосигурителните вноски в тази раздвоена система за американците са „като дължимото, което трябва да плащат на чуждестранните власти“. Тези, които нямат високи доходи, са особено засегнати от това. Много фирми наемат само висококвалифицирани служители, тъй като с годишна заплата от 100 хиляди долара разходите за семейно здравно осигуряване, които възлизат на около 20 хиляди долара, не са толкова осезаеми, колкото за по-нискоквалифицираните служители с годишна заплата от 30 хиляди долара.

Трагедията на тази ситуация е, че самите американци, които са изправени пред подобни трудности, не знаят причините за бедствията си и Доналд Тръмп не може да предложи на своите избиратели решения на проблема, заключава Der Spiegel. Американските икономисти са сигурни, че той е станал президент на САЩ само заради отчаянието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анти-либерастКак може да си анти-либераст а да подкрепш либераста Тръмп?
80
3
 
4
 
! Отговори
Малей, тъn съм... преди 3 години
Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп
79
3
 
14
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
Доналд Тръмп отвори икономиката на Америка както никога преди, за това е неистово мразен от либерастичната из..мет. При тях такова нещо не се е случвало и никога няма да се случи. Доналд Тръмп отваря работни места и работи за интересите на страната си, с/у китайските лайнояди, които запалиха целия свят със заразите си. Това е другата причина поради която либерастичната *** мрази президента Тръмп. Те бяха свикнали да си подлагат мусурите на онзи който им поиска, пресен пример беше Обонго с Иран
78
1
 
13
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
..от тях, точно както беше едно време през каманизъма. Една партия, една "шепа" по-равни "другари", другите са в един калъп - бедни.Това им е модела на либерастичните плазмодии, и към това бутата целия свят. Доналд Тръмп им е прът в колелото, защото много добре знае че икономиката се гради на средна класа. Средната класа са онези които им се работи за по-доброто си бъдеще и това на децата си, онези които имат поне малко акъл в главите си и могат да мислят. На либерастите не им трябват мислещи!
77
2
 
11
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
Доналд Тръмп е ЕДИНСТВЕНИЯ президент през последните 30 години койтоп РЕАЛНО работи ЗА средната класа. Казвал го е хиляди пъти че без средната си класа, Америка няма да е тази Америка която знаем. Наобратно, уродливите либерастични безгъбначни, се опитват всячески да унищожат средната класа, защото не им влиза в аджендата. Защо? Зашото те искат да има богата класа и бедна класа. Този двуполюсен модел се управлява и манипулира много лесно. Либерастите искат бедната класа да проси прехраната си..
76
8
 
1
 
! Отговори
AAA преди 3 години
До Ха-ха. Те започнаха да работят.Оня ден гледам 40 годишният ми съсед започнал да кара такси сутрин и вечер,а през деня ходи да трепе хлeбарките на мизерниците,а досега се мъкнеше с едни паднали *** и коса на плитки,но сега нормално облечен и остриган 0 номер.Мисля,че ще се научат да рботят.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаше да се случва ако проозводството си беше в Сащ.Проозводство работни места висока раждаемост и обратно Вместо това глобализма го измести към ниска раждаемост изнасяне на производство и тн.На Американския президент а и на френския белгииският премиер и тн.Трябва ли дя му пука за китай ми не.Но на Безос му пука за китай щото той няма народност на него му пука само за приходите и акциите не за американците.Товя тръгна от Америка либерализма и глобализма за по-големи печалби.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте кои са свръхбогатите 50 сент и някакви неграмотници.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бедността или поне в Сащ идва от друго.От това че шефа на епъл Бай Х решава да пренесе производството в Чайна и така лишава хиляди хора от работа.Защото акционерите в епъл искат повече дивиденти и тн.А самите акционери може и да са тпи на гьон и всичко да е наследено от състоянието им еъпроса е че те определят поведението на компанията.И затова логичното се случва пазарите се сгромолясват уж "гиганти" като Еърбъс и Луфтханза са пред фалит за три месеца и издъхват по-бързо от Балканкар 1989-та
72
0
 
14
 
! Отговори
наблюдаващ преди 3 години
Това нямаше да се случи,ако средната класа не беше товарена да издига благополучието на едрите капиталисти и да хрантути легиони мързеливци.От една страна експлоатацията расте, а от другата се роят ***.Наследниците на роботърговците и притежатели на памучните плантации втълпяват колективна вина на средната класа!Т.е., "всички от бялата раса са виновни (!?).Така истенските виновници се крият зад тези,които им пълнят хазната.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФНе е въпроса да раздадеш само едни пари,въпроса е, да не мачкаш,грабиш и експлоатираш дребните,средните,местните,държавните,да не грабиш,окрупняваш и да налагаш закони в своя изгода,а за останалите да оставиш едно нищо, да не вдигаш цени и монополи.Средна класа няма именно заради това - свръбогатите са ограбили и окрупнили всичко,те налагат и законите,удобни на тях,а за останалите хора няма шанс!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФКой са богатите според теб, също като си толкова отворен да те питам ей така за спорта - Защо сме най бедната и корумпирана страна в ЕС?Раята ли според теб е виновна, вие умните и дебелите ли сте виновни....кажи мен!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФТи в кой век живееш ве мен, или твоята представа е да те експлоатират, това е капитализма!Социализма беше изкривен от Ленин и Сталин, след тях се стабилизираха нещата, не съм чул от стари хора да са били недоволни.Братовчедка ми разправя ( женена за немец от ГДР ) че след обединението, западногерманците били изненадани от качеството на продуктите, верно няма голям избор, но искаш месо получаваш месо, искаш кашкавал получаваш истинсйи такъв......
68
6
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До Анонимен 59Като заговорих за президента, той казва: "Богатите не са проблемът, проблемът е бедността !!!" А бедността идва от слаба мотивация, липса на предприемчивост, високи данъци и най-вече липса на финансова грамотност. Тръмп от десетилетия се бори с тия проблеми. Или ти какво казваш - да вземем парите от богатите и да ги дадем на бедните? Ако ограбим най-богатия човек - Безос и раздадем парите му на американците, всеки ще вземе по 400 долара. И какво, ще забогатее ли?
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе демократите се спонсорират от някого от Китай най вече.Жълтурите ви гаврят и ви се смеят.Излъгаха ли ви за короната излъгаха ви набутаха ли ви по къщите набутаха ви.тпи ли сте тпи.Кво искате повече.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо що трябва да има леви идеи и партии.Маркс Енгелс що за глупости.
65
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До АнтонТочно затова Тръмп налага мита и се опитва да върне производството на американските компании обратно в САЩ. Той направи доста и би направил ного повече, ако политическите престъпници не му пречеха и не го бойкотираха. Но "демократите" са жадни само за власт, на тях не им пука ни за САЩ, ни за американския народ.
64
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Сетила се Мара - както се казва - тия неща: за опасното стопяване и обедняване на средната класа и последствията от това за здравната и социалната система, оттам за държавата - Доналд Тръмп ги говореше и пишеше още преди 15-20 години !!! Четете му книгите и ще видите !!! Сега го пишат някакви анонимни професорчета, все едно са направили откритие - смях в залата. Тръмп се отказа от рахата си и стана президент в отчаян опит да спре катастрофата.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт!Ами покажи нагледно и лично как става това,което предлагаш на останалите!Психопат!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- банките да престанат да ограбват всички и да се направят по-меки и добри условия за населението,което има необходимост от пари,да не им вземат всичко и да ги оставят на улицата,както през кризите и през 2008 година