Последните думи на Джордж Флойд – 20 пъти е казал, че не може да диша

Тогава спри да говориш, спри да викаш, казал му полицаят
12 юли 2020 21:16, Нели Христова
149
Последните думи на Джордж Флойд – 20 пъти е казал, че не може да диша
Снимка: БГНЕС

Видео кадрите от смъртта на Джордж Флойд ни показаха визуално какво се е случило с чернокожия мъж, който бе задушен от полицаи в Америка. Сега препис от последният му разговор с полицията хвърля повече светлина върху това, което се е случило.

Още преди да му бъдат сложени белезниците, Флойд казва, че страда от клаустрофобия. След това неведнъж, а близо 20 пъти казва на полицаите, че ще се задуши.

80-те страници проследяват последните минути от живота на Флойд - от пристигането на полицията до моментите, в които лекари му правят сърдечен масаж, за да го спасят. Четиримата полицаи са изпратени там, тъй като чернокожият мъж е заподозрян, че си е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара.

В един момент, след като Флойд е притиснат от полицията към земята, той казва: "Ще ме убиеш, човече!", а полицаят му отговаря: "Тогава спри да говориш, спри да крещиш. Нужен ти е прекалено много кислород, за да говориш."

От записите става ясно, че Джордж Флойд първоначално е съдействал на полицията. Когато органите на реда се приближават към колата му, той се извинява. Един от офицерите му нарежда около 10 пъти да покаже ръцете си и да слезе от колата, но Флойд заявява: "Господин полицай, преди ме застреляха по същия начин." Не е ясно дали чернокожият мъж говори за друга схватка с полицията. "Защо не ни показва ръцете си и се държи толкова странно?", пита единият полицай.

Малко след това Флойд вече е с белезници и е качен в полицейския ван. Тогава той става нервен и казва на полицаите, че страда от клаустрофобия. Те го питат дали е взел някакво наркотично вещество, а той отговаря: "Просто съм изплашен."

Според свидетелствата на един от полицаите, Томас Лейн, Флойд започнал да буйства във вана. За това е бил изведен от него и повален на земята. На записите от полицейските камери се чува, как той започва да плаче: "Мамо... Не мога да повярвам. Мамо, обичам те. Обичам те. Кажи на децата ми, че ги обичам. Ще умра."

Докато Флойд се оплаква, че не може да диша, Лейн пита полицая, който си е сложил коляното върху Флойд, Дерек Чавин, дали не трябва да го обърнат на една страна, а той отговаря: "Не, той си остава така."

Записите на разговора се появяват чак сега като доказателство в процеса срещу Томас Лейн. Когато Чавин задушава Флойд, мъжът е служител на полицията едва от няколко дни. Той пледира, че "не е честно или логично да бъде обвиняван за смъртта на чернокожия мъж".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
10
 
! Отговори
Всяко чудо за 3 дни преди 3 години
Да кажеш 20 пъти че се задушаваш без да можеш поне веднъж да си поемеш въздух.......... уникално. Явно протестите затихват поради изчерпан интерес... или липса на повече магазини за обиране ... та затова организаторите се опитват с тези драматични "хватки" да върнат народа по улиците . До изборите има мнооого време . До тогава афроамериканците с по една мозъчна клетка тъй активно показали недоволството си вече ЩЕ СА ЗАБРАВИЛИ ЗА КАКВО СА ПРОТЕСТИРАЛИ и че трябва бат Дончо да свалят от власт.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- "бат George задушавам са!"
96
0
 
10
 
! Отговори
стига де преди 3 години
До кога ще ни занимавате с проблемите на *** ?Пишете за РЕАЛНИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ !!!
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами да е дишал когато е могъл, наркомана рецидивист гаден
94
5
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
''Тогава спри да говориш, спри да викаш, казал му полицаят''-и правилно му е казал!Така са казали и нашите полицаи на пикльото(внук на бивш червен депутат)които се е опитал да счупи пръстите на полицая,който го е задържал!
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не може да го направи и Юсеин Болт - да повториш 20 пъти едно изречение без да можеш да си поемеш дъх, тоя е бил за Рекордите на Гинес.
92
7
 
6
 
! Отговори
Членът на Партията преди 3 години
Кога в България ще има паметник на протестиращия гендер?
91
7
 
6
 
! Отговори
Леле до 89 преди 3 години
Ислямската наглост е безкрайна. Да твърдиш, че уважаваш Христос, точно както нас, после да добавиш, че е Пророк и сатанинското мир на праха му, както пише в курана е изключителен цинизъм. Отричате фундаменталната истина- безсмъртието на Христос и неговата Божествена същност- за Вески християнин и Пак :уважавамеее хавтееее. много сте зле.
90
3
 
9
 
! Отговори
ФБЮ преди 3 години
До А нашите ***: Сравнение между полицията в САЩ и България е немислимо. Опитваш се да капитализираш аджендата на Черепа, посредством инцидента с Джордж Флойд, но не ти се получава. Колкото и коментари да напишеш.
89
2
 
24
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Не ни занимавайте с американските не*гра!Борбата е за спасяването на белите хора в Европа и България конкретно.Полицаите са прости хора навсякъде по света и мисленето им е първосигнално,въпросът е усилията им да бъдат насочени в правилната посока.Сега ги държи БГ-мафията и резултатите съответстват.
88
2
 
11
 
! Отговори
ФБЮ преди 3 години
До Пижо:Двата случая нямат абсолютно нищо общо и ти го знаеш.
87
2
 
26
 
! Отговори
Фак Дис преди 3 години
Стига шум, полицията просто си свърши работата. Сега обаче полицаите напускат масово в Минеаполис и народа бива оставен на уличната анархия, с тартори чернокожи африканци, вчастност сомалийски бежанци, за които човешкия живот има стойност не по-голяма от кутийка кола кола!
86
8
 
7
 
! Отговори
А нашите маймуняци преди 3 години
-полицаи да не са по стока, видяхме как пребиха онова момче, само дето не го убиха на място. Това са и.зроди без мозък, това не са хора! Сега майка му ще ги съди, но пак народа ще плати за простащината им!?
85
9
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Хубаво е, че припомняте случаят "Флойд", чиито аналогичен вариант станахме свидетели в София, когато полицията преби арестуван и свален на земята младеж! Пълното затъмнение по този случай от "националните" медии не попречи на Евронюз, "Политико"-Италия и други европейски издания да публикуват кадри със случилото се!Протести срещу полицейската бруталност изкараха състудентите на Евгени Марчев в Хага пред Посолството на България! СЪД за полицаите, извършили побоя!
84
3
 
18
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 години
ПРЕСТЪПНИКА. "НЕ МОЖЕ ДА ДИША"..... ХАХАХААА....А, НИЕ КВО.... КАК ДА ДИШАМЕ ОТ ТЕХНИТЕПРЕСТЪПЛЕНИЯ И УБИЙСТВА??!!!
83
1
 
21
 
! Отговори
Дерибей преди 3 години
Остава сега и паметник да му дигнат... който пък ще бъде съборен от *следващата* вълна модни протести, както сега събарят безогледно паметниците дори на чернокожи борци срещу робството (Фредерик Дъглас, ако на някой му е интересно). Нейсе, като минат изборите, независимо от резултата, тоя тип новини ще бъдат зарязани като вчерашни вестници.
82
3
 
4
 
! Отговори
nazi преди 3 години
Още ли ни занимавате с тея ***.
81
2
 
15
 
! Отговори
Дерибей преди 3 години
Не можел да диша, пък бил страдал от клаустрофобия... аман от измислици. Човекът е рецидивист, включая заплашил бременна жена с пистолет за да й обере къщата; арестуван е за употреба на фалшиви банкноти, бил е надрусан по време на ареста, и е оказал съпротива. А да, и е бил заразен с коронавирус. Класически случай на "да би мирно седяло, не би в морга лежало".
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли ни занимавата с тоя престъпник.В америка заразените скоро ще чукната 100 хиляди дневно , а те тръгнали тоя новина да го правят.
79
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До Хм: Затова защото в Америка отдавна няма свобода на словото, а Конституцията бива изнасилвана във 1А и 2А ежедневно, а по някога и два пъти дневно. Истината за геноцида над Европейската раса и Християнската цивилизация, истината за ционисткото лоби в американския конгрес, истината за войните на ционизма, платени с американски пари и кръвта на хиляди американски войничета (както и милиони невинни животи) са истини, дефинирани като реч на омразата и не могат да бъдат обсъждани.