Тръмп и Байдън и позициите им във външната политика

Целите им са сходни, но се различава начина, по който се извършват
29 окт 2020 11:29, Петя Славова
22
Тръмп и Байдън и позициите им във външната политика
Снимка: БГНЕС

Външнополитическите цели на двамата кандидати за президент на САЩ са сходни. Те обаче се различават по начина, по който се извършват, анализира Касим Илери за Анадолската агенция.

Както републиканският кандидат и действащ президент Доналд Тръмп, така и демократът, бившият вицепрезидент Джо Байдън, рядко говорят за външната политика и е поразително, че не им задават въпроси по този въпрос по време на дебати, предава БГНЕС.

Байдън просто обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена, докато Тръмп се хвали, че е прекратил отстъпките, предоставени на някои страни, че е натиснал Иран, като се оттегли ядрено споразумение, за убийството на иранския генерал Касем Солеймани и бившия лидер на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и за спасяването на страната от "безкрайни войни" чрез изтегляне на войски от определени страни.

Външнополитическите действия на Тръмп предизвикаха дискусии както в медиите, така и в академичната общност относно възможна американска изолационна стратегия, подобна на тази преди Втората световна война, както и подготовка за връщане нова студена война.

Още по темата

Китай

И двамата кандидати съвпадат при оказването на натиск върху Китай. Те обаче се различават по начина, по който го правят.

Съветниците на Байдън приемат, че Китай е "авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ", администрацията на Тръмп уверява, че ще продължи политиката за намаляване на зависимостта си от Китай чрез мита.

Байдън подкрепя военно обграждане на Китай и разработване на съюзи със страни от региона, но уточнява, че е отворен за работа с Китай по глобални въпроси, за създаване на съюз срещу Китай чрез вдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и да поддържа по-малко агресивна реторика.

По същия начин Байдън защитава връщането на Вашингтон към многонационални споразумения, аргументирайки, че оттеглянето на организациите на ООН само отваря пространство за Китай на международната сцена.

Иран

Байдън твърди, че оттеглянето от ядрената сделка с Иран е грешка и посочва международната коалиция като инструмент за натиск върху Иран, а не едностранна намеса.

Войски в чужбина

Що се отнася до изтеглянето на американските войски, Байдън смята, че това трябва да се направи, докато "ситуацията позволява".

Палестино-израелски конфликт

Изненадващо, Байдън подкрепя стратегията на Тръмп за израелско-палестинския конфликт и дори твърди, че той също е допринесъл за нормализирането на отношенията между Израел и някои от страните от Персийския залив.

Демократичният кандидат посочва, че ще напусне посолството на САЩ в град Йерусалим, че ще отвори Генерално консулство в Йерусалим за палестинската власт, че ще отвори отново офиса на Вашингтон на Организацията за освобождение на Палестина и че ще възобнови помощта за Палестина. .

Персийски залив

За Тръмп арабските страни от Персийския залив са пазар за оръжейната му индустрия, докато Байдън подчертава важността да не се пренебрегват нарушенията на правата на човека в тези страни.

Русия

По отношение на предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г. Тръмп уверява, че няма по-строг от него, когато става въпрос за наказване на Русия, докато Байдън обвинява Тръмп, че е "марионетка" на руския президент Владимир Путин .

Турция

В отношенията между Турция и САЩ Байдън призовава администрацията на Тръмп да окаже натиск върху Турция във връзка с кризата в Източното Средиземноморие и ескалацията на напрежението с Гърция.

По същия начин Байдън критикува повторното отваряне на Света София като джамия.

От своя страна Тръмп се опитва да поддържа относително добри отношения с Турция чрез директна връзка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, въпреки кризите със затвора на пастор Андрю Брънсън, отстраняването на Турция от програмата F-35, налагането на мита върху турските продукти и спирането на оръжейното ембарго на гръцката власт в Южен Кипър.

Северна Корея

По отношение на Северна Корея, Байдън обуславя всеки диалог с азиатската държава за приемането на предварителните условия на САЩ, предпоставки, които Байдън не изяснява

От своя страна Тръмп твърди, че ако не той, сега те биха воювали със Северна Корея и се застъпва за поддържане на диалог с тази държава, ако той бъде избран отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
ivanov преди 3 години
Русофобията се засили 10 пъти.. ... Добрият чичо Дони, ни натресе недемократично ф-16 и още сделки в бъдеще ако е на власт, база за война с Русия във Варна. Натрапва ни течен газ скъп. Държи Бойко и Гешев. Ердоган и Тръмп са приели Истанбулската конвенция. Позволи ковид-19 историята, и 5-джи, космическа армия, и ядрена надпревара. Дори икономиката е по лоша. УСЕТИХМЕ ЧЕ САЩ НИ *** С 300, И СМЕ КОЛОНИЯ БЕЗПРАВНА, СЕ РАЗБРА И ОТ ПОСЛЕДНИЯТ НАИВНИК
20
1
 
2
 
! Отговори
ivanov преди 3 години
Добрият чичо Дони, ни натресе недемократично ф-16 и още сделки в бъдеще ако е на власт, база за война с Русия във Варна. Натрапва ни течен газ скъп. Държи Бойко и Гешев. Ердоган и Тръмп са приели Истанбулската конвенция. Позволи ковид-19 историята, и 5-джи, космическа армия, и ядрена надпревара. Дори икономиката е по лоша.
19
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и двамата са еднакви хвани единия удари другия ние сме мишена на русия зарадитехните безкраини интереси и печалби
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
америка си избира фигурант.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви позици, да не би от утре америка да заобича Русия?Ха, ха.... Стига смешки.
16
1
 
1
 
! Отговори
Маркиз дьо Лафайет преди 3 години
Франция подари свободата на тези циркaджии.
15
4
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
Те говорят за Русия и Китай като че ли тези страни маршируват на място .Особено Китай -изтърваха го и ще му дишат прахоляка с техните афроамериканци ,които живеят само на социални помощи !Големите сили само ще се побутват отвреме навреме , а ние ще опираме пешкира .Ядрените оръжия ще унищожат всичко живо и това е , което възпира всички !Иначе отдавна да сме се изпотрепали .Абе тази нашта външна министърка ми хареса за Македония .Каза им стоп по заповед на Борката ! Така трябва !
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-хаВашингтон поуст от две години обясняват как американците трябва да приемат Китай за господар, колко хубаво е това и колко добър лидер за тях ще бъде другаря Си.
13
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До ЦРУЛекинко се увлече-БВП на Китай е вече 60% от американския,Китай е първа промишлена сила от 2 години и втора по военен бюджет(който се харчи най-вече за нови оръжия,за разлика от американския).Впрочем тоя месец водещите западни анализатори,които прогнозираха,че Китай ще задмине САЩ по всички показатели през 2040 г промениха прогнозата на 2030г(зарадиС19)!Разбира се,Тръмп направи много за измъкване на САЩ от положението до което я докараха демократите.Победа на Байдън означава крах за САЩ
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите, включително и в България, продължават упорито да мълчат за това, че Байдън е вземал подкупи и от руснаци, и от китайци. Има няколко независими свидетеля, има телефони, лаптопи, имейли, съобщения и така нататък. Защо мълчите? Вече всичко излезе наяве така или иначе. Най-големият корупционен скандал е това.
11
2
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
ЗАЩО ТРЪМП е СИГУРЕН с нов мандат ??? Защото за 3.5 год. направи САЩ НАЙ-БОГАТА и МОГЪЩА .........само факти - САЩ е близо 50 % по-богата от КИТАЙ......и 15 ПЪТИ ....ПЪТИ...ПЪТИ (1500%) от Раша !!! ....6 ПЪТИ (600%) от ГЕРМАНИЯ ......4.5 ПЪТИ от ЯПОНИЯ ( 450 %)........30 ПЪТИ ( 30 000 % ) от ТУРЦИЯ !!! .............и 500 ПЪТИ от БГ (затова всички бягат в САЩ ...внука на Т.Ж...със сменено " партизанско име " - ТЕД ВЛАД.....сина на НИНОВА - РАФА....дов.син на През.Р.РАДЕВ - СТРАХИЛ ...и т.н...т.н
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНТрябва да си ужасно смотан, че да вярваш на комарджии. Сайтовете за залагания приемаха и залози, че Джъстин Бийбър щял да умре от свръхдоза, преди да навърши 21.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ"Още един такъв мандат и със САЩ никой няма да се съобразява."Със САЩ се съобразяват поради икономически причини. Ако щат да завладеят Либерия, Камбоджа и други такива дупки, ще е все тая.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"чрез вдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и да поддържа по-малко агресивна реторика."И като Япония, Южна Корея и Европа ти кажат,да си навреш политиката в ***, защото, особено във времената на идващата рецесия, никой няма да иска да купува скъпо, защото някакъв ментално неадекватен старец казал, ще си промениш риториката...
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудото старче се бори за поста с изкуф.ялото старче за президентския пост на световната империя. Който и да спечели, все ще е катастрофа.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая Тръмп е по-малкото зло което американците могат да понесат.
5
9
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
В тези смутни времена когато Русия и Китай явно се подиграват на САЩ, Тръмп е президента който не отвори нито една война през своят мандат. Още един такъв мандат и със САЩ никой няма да се съобразява. С поставянето Тръмп за президент от Кремъл,руснаците си отмъстиха за епохата на предателите Горбачов и Елцин!
4
7
 
10
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
АБСОЛЮТНО СИГУРНО е победата на Тръмп !!! на 100 % !!!.....ЗАЩОТО американците гласуват " СПРЯМО ПОРТФЕЙЛА си "......а САЩ НИКОГА до сега не е била ПО-БОГАТА !!! Пристъпване в длъжност на Тръмп ....БВП = 15 хил. мил. долара.......преди пандемията = 24 хил.мил. долара .......и ДОХОДИТЕ със 30 % НАГОРЕ !!! Ако може Тръмп ще го изберат и трети път....в САЩ не може....но в БГ може.....затова напролет ще има -" БОРИСОВ -4 "....посли 5 и 6 !
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алцхаймер Паркинсън ли ще е новия клоун на света?
2
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАЖЕТЕ СБОГОМ НА ТРЪМП!! САЙТОВЕТЕ ЗА ЗАЛАГАНИЯ ВЕЧЕ ОБЯВИХА НАЙ-СТАРИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ БАЙДЪН ЗА ПОБЕДИТЕЛ!!!