Тръмп изтегля по-голямата част от американските войници в Сомалия

Комюникето не съдържа подробности
5 дек 2020 07:30, Петя Славова
36
Тръмп изтегля  по-голямата част от американските войници в Сомалия
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, нареди по-голямата част от американските войници в Сомалия да бъдат изтеглени, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

"Част от силите ще може да бъдат предислоцирани извън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат прехвърлени от Сомалия към съседните страни, за да бъдат възможни трансгранични операции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до насилие екстремистки организации", обяви министерството на отбраната на САЩ.

Комюникето не съдържа подробности. В него само се казва, че изтеглянето ще стане в началото на следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Франс прес припомня, че сега около 700 войници от американските специални части обучават и съветват сомалийската армия в борбата й срещу свързаната с Ал Каида джихадистка групировка Аш Шабаб.

"Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка", подчерта Пентагонът. Той обеща американските въоръжени сили да "запазят своя капацитет да провеждат целенасочени антитерористични операции в Сомалия", както и да продължат разузнавателните си операции в тази страна от Африканския рог.

Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от основните театри на външни операции и да прекрати "безкрайните войни" на Америка. Тази негова позиция има подкрепата на голяма част от обществеността.

От победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ в началото на миналия месец, републиканецът Тръмп, макар и още да не е признал своето поражение, се опитва да ускори изтеглянето на американските войници от няколко държави, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Генералният инспектор на Пентагона предупреди наскоро, че Аш Шабаб остава сериозна заплаха в Сомалия и региона. Групировката "продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в състояние да атакува западните интереси и техните партньори в Сомалия и Източна Африка", констатира той в доклад, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
тръмп да изтегли ам воиски от балканите и черно море искам мир и разбирателствоне желая ам интереси да ми определят мисленето и начина на живот
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна се пише че Русия и Китай имат нарастващ интерес към Африка . И от години са увеличили интересите си на Черрния континент. Пример . Путин дори организира среща в Москва ??? на африкански лидери да си обсъждат проблемите а Китай предлага военна и икономическа помощ в региона .Да се изтеглят американски войски в такъв момент е направо предателство от вече доказания послушник на Путин - Димитрий Тръмпович по волята на Кремълското джжудже - Президент на САЩ .
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комюникето не съдържа подробностиКое не съдържа подробности, господин "знам да трия коментари"?
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Янките да се махат отвсякъде, че много бой ще ядат.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
26 пак ли си тук? Заминавай в чана да цивриш че си пратил Радан в европарламента.
22
2
 
2
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Стига грижете за САЩ и Русия.Повечето от специалистите тук седят по долни *** сега и пият кафе или ракия.Първи сме във всички отрицателни класации в света, те се загрижили за други.И двете страни са империи, в обозримо бъдеще ще правим каквото ни кажат.
21
5
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Един озлобен отмъстителен психопат, е това е т`Ръмпо`!
20
0
 
0
 
! Отговори
Идват преди 3 години
у Бг да ги храните.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спящият Тръмп, а се смееше на Байдън за същото. Присмял се щърбел на хърбел.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предислоцират половината от американдсите войници от Сомалия в балтийските държави и Полша за да са по-близо до cвинската ко4ина, защото наближава Коледа.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предислоцират половината от американдсите войници от Сомалия в балтийските държави и Полша за да са по-близо до cвинската ***, защото наближава Коледа.
16
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До пияница мистик-ПИШЕШ ЗА НЕЩО ДЕТО НЕЗНАЕШ-КАКВО КОГА И КАК Е СТАНАЛО.-РУСИЯ ВЛИЗА В ГЕРМАНИЯ ОТ СЕВЕР ПРИ -40 ГРАДУСА ОКУПИРА БЕРЛИН И ОБСТРЕЛВА БУНКЕРИ С ДЕБЕЛИНА НА СТЕНИТЕ ОТ ПО 3 МЕТРА.-СЛЕД 5 ДНИ НЕПРЕКЪСНАТ ОБСТРЕЛ БЕРЛИН ПАДА.ДА ДОПЪЛНЯ-ВЛИЗАТ С 6000 ТАНКА И 9000 ОРЪДИЯ.-РУСИЯ НЕ ГИ ЗАВЛАДЯВА ОСТАВЯ ГИ И СЕ ПРИБИРАТ В РУСИЯ.
15
9
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До SHEFAНищо не е сломила. Добре че бяха американците и англичаните, че щяха иначе сега да произвеждат в някой московски завод Мерцедеси. Не че щеше да е лошо де, щяха дивите азиатски пиянки поне да се очовечат малко. В началото на ВСВ Хитлер и Сталин са имали споразумение да си поделят Европа, играели са го комбина и Сталин е бил с хитлеристите, ама пуста лакомия, не му трябваше на Хитлер да настройва света срещу себе си и най-вече американците и англичаните
14
0
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До 14-ХАХААААААА-ЕТО НА ЗАПОЧНА СЕ.-ДАВАЙ- НАПАДАЙ.
13
6
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НЕ ГИ ГЛЕДАЙТЕ ЧЕ СИ ТРАЯТ-И РУСИЯ Я Е СТРАХ ДА СТАНЕ ВОЙНА-ЩОТО ТРЪГНАТ ЛИ НЕМА СПИРАНЕ.НИКОГА НЕ НАПАДАЙТЕ РУСИЯ-ВАНГА ГО Е КАЗАЛА НА ХИТЛЕР-И ТОЙ ЗГРЕШИ--РУСИЯ ГИ СЛОМИ.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
война война и пак война е нужна на краваршингтонако требе ще я направят и в европа те така станаха богати след две световни войни но тоя път няма да са непотопяемия самолетоносач - недосегаемсамо с мексико са спечелили една войнав останалите случаи жертвите и разрушенията за воюващите а златото за америка
11
4
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До АнонимеН 11-МОЖЕ ДА ИСКАТ АМА НЕСТАВА-МОСКВА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ КАРТАТА.
10
12
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СВЕТА ИСКА НЕЩО ГОЛЯМО ЗА ДА ЗАСЕНЧИ ПАНДЕМИЯТА!!!ВОЙНА В УКРАЙНА, СИРИЯ, ЛИБИЯ Е СЛАБА РАБОТА!!!!СВЕТА ИСКА ФАЩ ДА НАПРАВИ ЯДРЕНА ВОЙНА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ДА ЗАЛИЧИ МОСКВА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!
9
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До пияница мистик ПЕРФЕКТЕН КОМЕНТАР!!
8
13
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Нищо, Байдън ще ги върне. Няма да му мине номера на терорист номер 1 - кремълското джудже американците да си отидат и да оставят след себе си празно поле, че той да се настани там