Фармацевт съсипа ваксина за 500 души, вярвал в конспиративни теории

Инцидентът се случил в щата Уисконсин
5 яну 2021 18:11, Нели Христова
77
Фармацевт съсипа ваксина за 500 души, вярвал в конспиративни теории
Снимка: БГНЕС

Фармацевт от щата Уисконсин унищожил стотици дози от ваксината на Модерна срещу коронавируса, защото бил привърженик на конспиративните теории, предадоха световните агенции, като се позоваха на съдебни документи

Стивън Брандънбърг, който е работил като фармацевт през нощта в медицинския център Орора в град Графтън в щата Уисконсин, извадил нарочно от хладилниците за съхранение на центъра 57 шишенца с ваксината, защото вярвал, че тя може да модифицира човешката ДНК. С тях е можело да бъдат ваксинирани над 500 души, предаде БТА.

Той бил уволнен от медицинския център и властите били сезирани. Фармацевтът бил арестуван още миналия четвъртък, после пуснат под гаранция от 10 000 долара и бил заставен и да предаде оръжията, които притежавал у дома си.

"Намерението му било да направи ваксините неефикасни, защото бил убеден, че те не били сигурни, че РНК методът, използван за производството на тези ваксини, ги правел опасни", заяви прокурорът на окръг Озоки Адам Джиръл.

Ваксината на Модерна, както и тази на Пфайзер/Бионтех са базирани върху технологията "месинджър РНК", нов метод за научаване на имунната система да се бори с вируса, припомня Франс прес.

Задържаният фармацевт, който е на 46 години, на първо време твърдял пред болничната управа, че милионите дози от ваксината на Модерна са се оказали случайно извън хладилника, но после признал вината си. Първо той казвал, че ги извадил, за да вземе нещо друго от хладилника и след това забравил да ги върне. Разследването показало, че той ги е вадил от хладилника на два пъти. В нощта на 24 срещу 25 декември и после в нощта на 25 срещу 26 декември. Те били открити навън от друг служител на 26 декември. Накрая фармацевтът признал, че е действал умишлено. При полицейски разпит, той казал, че е привърженик на конспиративните теории.

Ваксините на Модерна могат да се използват ако са 12 часа извън хладилника, така че здравни работници ги използвали, за да инжектират 57 души, преди да се откажат от използването на останалите дози. Полицията съобщи, че дозите, които не са били използвани, са били на стойност между 8000 и 11 000 долара. Модерна сега ще изследва неизползваните дози, за да види дали те са действително станали неефикасни и после ще се реши какви обвинения да бъдат предявени на фармацевта.

Съпругата му пък заявила пред американски медии, че той твърдял, че целият свят рухвал и че правителството планирало кибератаки. Фармацевтът имал и семейни проблеми, тъй като съпругата му подала молба за развод през юни след осемгодишен брак и това го разстроило още повече.

Напълно безпочвени конспиративни теории за пандемията, по-специално за ваксините, се разпространиха в социалните медии, въпреки усилията на технологичните гиганти да ги спрат. Властите и експерти смятат, че такава кампания за дезинформация е сериозна заплаха за борбата срещу вируса, защото насърчава хората да отказват да се ваксинират. Една от най-ранните конспиративни теории в тази насока беше, че ваксините можели да променят ДНК на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
Никаква разлика с нашите конспиратори тук, но разликата е, че те са безработни и нямат достъп до ваксини, а тоя поне е бил на работа. Не мога да кажа, че е бил грамотен, защото то си го пише: "вярвал". Като е вярвал е религиозен, не грамотен.Нищо де, след тоя инцидент и той става като нашите конспиратори: безработен и живота му в ***.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все пак си е редно да му се присъди наградата:"Герой на Фармацефтическия труд"
59
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Истински герой
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А забравих, освен от футбол и от политика, бай *** разбира и от фармация. А по измислянето на световни конспирации, равен няма!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този спешно се нуждае от психиатър! Ок, не иска да се ваксинира, но кой е той, че да режава вместо другите?!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Модерна сега ще изследва неизползваните дози, за да види дали те са действително станали неефикасни". Това някяква шега ли е?
55
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и фармацевтите не вярват, смятай с какви люти бизнесмени си имаме работа.
54
4
 
16
 
! Отговори
REAL HERO преди 3 години
Добър човек, спасил е няколко живота.
53
4
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До 49, ти нормален ли си ве, как няколко месеца ще се равняват на години, особено при тестването, как след 2 седмици ще знаеш, дали няма 5% да развият рак или автоимунно например, след 2 години. Ей такива *** наричат всичко живо конспиратори. Не може да започнеш тестове септември, октомври и декември да кажеш всичко е точно. Не само, че никой не знае тези ваксини дали са безопасни, дано да са. Но и никой не може да знае дали са ефективни.
52
5
 
6
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Тоз пък 52, ще спасяват човечеството. От какво бе от вирус с практически 0% смъртност ли? Населението се увеличи с 80 млн. през 2020, това са 12 Българии, от какво точно ще го спасяват, в Германия до 35 г. са починали 70 човека от над 700 000 доказани случая, до 60 г. са 1200 от 1,3 млн. 27 от 35 хил. починали са над 80. Освен да спасят някой друг много възрастен и то много условно. Играта с ваксините е да се направят едни трилиони долари в следващите няколко години. Ваксината дано е безопасна.
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя съпартиец на Мангъров ли е в АБъВъ, или е от конкуренцията ВъГъЗъ ?
50
0
 
1
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до 54 - редовно, проблем?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 %
48
2
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
ако този наистина е унищожил ваксините е просто ...не-добре. който иска да си ги бие, няма грижи, просто не ми ги давайте на мен.изглежда този случай, както и бомбата на коледа в щатите ще бъдат използвани като претекст за репресия и заключване на онези които оспорват "партийната линия". ние, би трябвало да знаем по-добре...
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива сте Антибоковчета изчанчени като Рубашкин!
46
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкукал народ.Марш при психиатър!Ще ви дам една конспирация болни мозъци!Хората се чудят как да спасят човечеството ,а те саботират...Това е електората на Чалгаря
45
3
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до 48 - общото е че милионите умрели ОТ ковид и само няколкото жерви на васкината до днес са докладвани от едни и същи медии...валиден аррумент е да се каже че първите са преувеличени, а вторите намалени, защото така се утвърждава теорията за смъртоносен вирус и божествена ваксина...
44
11
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Един ден на този човек ще му издигнат паметник.
43
9
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ваксините се появиха доста бързо , а сетете се защо ? Фирмите за производство на ваксини нямаха финансов стимул за производство на ваксини за определен регион от света и всичко се проточваше с години . Ковид19 засегна всички страни и стотиците милиарди бяха гарантирани на производителите и започна денонощно проучване и опити за създаването на ваксина с последващото и тестване , така , че 9-10 месеца в тази ситуация се равняват на няколко години лежерна работа на производителите .
42
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сащ има вече 5 милиона ваксинирани. В Израел милион. За другите страни идея си нямам. Да речем,че за целия свят са 10 милиона. Значи за 10 милиона имаме една португалка която решаваме,че е от ваксината, а не от друго и една 80 годишна баба. 2 смъртни случая на 10 милиона. Мда. Страшно звучи.