На американците парите не им стигат отдавна, защо?

Най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти
15 яну 2021 20:37, Елка Василева
125
 На американците парите не им стигат отдавна, защо?
Снимка: архив, БГНЕС

Предоверявайки се на добрите прогнози за работа и икономически ръст, много американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да плащат вноските за колата или да погасяват кредитите си. Балонът заплашва да се спука.

21 трилиона долара или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам.

Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения – значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията, посочва „Ди Цайт“, цитиран от Дойче веле. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „COVID-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна – на американците парите не им стигат“. В момента  много се търсят заеми срещу заложени вещи. „Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до 1,3 трилиона долара.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина – едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Американецът дължи средно 6 200 долара

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. „Това обстоятелство е съсипващо“, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от „Ди Цайт“. „Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг.“ За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.

„Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително", казва Слок.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отиват на добре нещата щом и американците взеха да се оплакват. Пък още са в началото на прехода към социализъм.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом анализът е на немските ,,Ди Цайт" и ,,Дойче Веле" ,ясно е колко е верен.
98
5
 
13
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 3 години
Това, че дължат на банките, не е проблем. Един от проблемите е, че много хора надценяват възможностите си. Не можеш да купуваш къща или кола която струва доста над това което може да покрие дохода ти. 30% от населението са латиноси и черни, огромна част от тях са без квалификация или образование изобщо, но искат да карат Кадилак и да живеят в собствена къща. Не си плащат за добри здравни застраховки и след това задлъжняват към болници. Статията не е добра, жонглира с цифри без анализ.
97
6
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Защото в САЩ реално са богати 100 семейства от тайната финансова олигархия и приближените до тях още 1 милион души, назначени да им управляват (като бизнесмени) и да им пазят (като висши държавни служители) парите. Останалите 299 милиона американци живеят като нас и затова гласуват за Тръмп и се вдигнаха на протест, че му откраднаха изборите.Има и сериозен контингент афроамериканци, латиноси и обикновена либepacтка и ссopocoидна ***, които редовно гласуват за демократите.
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изведнъж почна да се говори за криза... Ковид-а добре прикри истината, но тя ви аги изплува. Фалит за банките. Нулираме на дълговете. Кой губи? Сорос, Безос и други ссссс..... Змии. Обикновенните човек ще си отдъхне! 1,6 млн. За къща!?!?! Ненормално звучи. Аз си построих до. В Австрия - 250 к. Заедно с терена и всички данъци и такси! Европа трябва да се еманципира от САЩ и да се въоръжи яко срещу просия. Това е пътя. всички искат да ни видят на колене. Неблагодарни деца, произлезли именно от тук
95
2
 
2
 
! Отговори
ДядоСтою преди 3 години
Скъпи джендъре запомнете с дръжките на ***,мотиката и лопатата може и да се работи
94
2
 
4
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
Ами то не остана необрано ранчо у света требе да се работи
93
1
 
5
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 3 години
До анонимния #49,7/11 не е хранителен магазин или ресторант. Предлага понички, чипс и вафли. Една пица е $2.5 и със $100 може да изкараш доста дни, ако ходиш само там. Много хора го посещават по всяко време на ноща и деня за да играят тото/ лото или скратчери, да си купят бира или кола кола. Бил ли си изобщо в САЩ?
92
15
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахаааа, бедната Америка 21 трильона БВП, богатата Раша 1.2 трильона :))))))))))))))))))))))))) Тука някакви руски въшльовци се прехласнали :)))))))))))))))))))))
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедността на американците се измерва в това дали могат да си позволят последно поколение джаджи или да отидат на ексозитчна почивка.В същото време някакви, които и днес ще ядат хляд с лютеница и ще жулят Пещерска и Ариана са седнали да ги мислят, че и да ги коментират.
90
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Като не им стигат,да дойдат да живеят тук.Барба Ганьос ще им осигури 300 евро заплата и 150 евро пенсия.Живот здравей,здравей.
89
0
 
18
 
! Отговори
Ранят щракачи преди 3 години
На американците парите не им стигат защото все по-малката средна класа хрантути 50-60 милиона разноцветни щракачи с пръсти и тия всяка година нарастват с по 1-2 милиона.
88
2
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Много е просто, защото Путин и Си се погрижиха за армията си. Хаха
87
6
 
10
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Божията Справедливост...не тази на проповедници и политици с офшорни захранвани с невинни животи...
86
6
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
А познайте до три пъти какво очаква Планетата ни..Американци,Руснаци,Китайци...ами не това което ви се иска и за което работите...Справедлив и Свободен Свят...или Мъртав...ние сме Свободни Човешки Същества...не сме ви Роби...Роботодатели сме ви...не четете Историята...ще ви обесим..ще ви накажем Справедливо...Справедливост!!!..парите ви нямат стойност..очаква ви Световна Революция за Справедливост..и много смърт..вие започнахте играта на живот и смърт...парите ви не са ценност..Справедливостта е
85
5
 
5
 
! Отговори
Може да съм... преди 3 години
Беден, наемен и среден - но пак аз каквото съм направил ще ви трябват 100 години да го проумеете още, само след 100 години усетихте Сакскобургите к'во са и мене така ще ме разберете след 100 години!
84
8
 
4
 
! Отговори
Виж ония на север преди 3 години
Един изпит само след 16 година по роден език, а в университетите си ги проверяват кой за к'во е . Тия са цивилизовани според мен, а вие се връзвате на акъла на Сакскобурга дето ако го питате българите са само за зоологическата градина в клетките или в пещерите да попълнят липсващото звено на неандерталците .... С един фашага и *** му да не можете да ги вкарате в затвора, че бил подписал присъединителния договор с ЕС - това не го прави по-малко престъпник, мародер, убиец ясно ли ви е?
83
2
 
1
 
! Отговори
Та мисълта ми е ... преди 3 години
Освен Jim Beama , че и истината е едно такова рефлексно чукче ... ама много боли като те тряснат с него! Това като капиталистическия лаф - накрая идва големия и такова мамата на малкия и средния и дребния. И то това може да важи за много сфери включително в интимната - иде ония с големия и всички останали вече не са като него! Така че кво и да ми говорите за образованието вие сте дискриминирали отделните сфери, цивилизована държава, република било - матури има по всичко само не и по art & sport
82
1
 
1
 
! Отговори
Ама как така? преди 3 години
Еми като много малък нещо някакъв инцидент бях претърпял или след двете ми автомобилни катастрофи и височинната ми среща с бетона от 8 метра височина бе не помня кога и гледам доктора как с някакво малко рефлексно чукче проверява дали имат нормални рефлекси краката ми. А да май беше след първата катастрофа със счупените ребра и бедрена кост .... и удря той с чукчето и кракът реагира нормално и рефлектира. Веднага отвръща. Ами то живота са едни такива постоянни удари с такива чукчета и изкуството
81
3
 
2
 
! Отговори
P.S. преди 3 години
Ама какво ме гледате мене? Мен ми е работа да съм скандален и провокативен! Аз ако не съм скандален не става от мене артист и художник и учител, ама мойте скандали са друга работа. Много различно естество са мойте скандали - аз дълбоко вярвам, че художествената провокация предизвиква критично и гражданско мислене. Ама не правя България като тоалетна и др. т. Мойте скандали и техните художествени форми реално погледнато ако питате изкуствоведите какво са те ще ви кажат! Вашите скандали какви са?