Администрацията на Байдън - приоритети и наследство

Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria
20 яну 2021 13:41, Анисия Иванова
22
Администрацията на Байдън - приоритети и наследство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията, че следващият президент на САЩ Джо Байдън за няколко дни ще върне американската политика обратно в ерата преди Доналд Тръмп, няма как да се случат. По-скоро промяната ще се реализира в дългосрочен аспект. Това коментира Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Много по-трудно се гради, отколкото се разрушава. Със сигурност ще има някои знакови решения в близък план, като връщане на САЩ в Световната здравна организация и Парижкото споразумение, но те ще представляват политически намерения, а не реална промяна", допълни политикът.

Според Калфин новият американски държавен глава ще се срещне най-голямо съпротивление в борбата с изменението на климата.

Още по темата

"Промяната на политиката за климата предполага доста силен икономически натиск върху националната икономика. Една от гордостите на Тръмп беше, че той действително успя да стимулира икономиката, макар краткосрочно и с протекционистични мерки. И поради тази причина американската индустрия не очаква да бъдат наложени много тежки изисквания", предположи гостът.

По отношение на бъдещата външна политика на САЩ Калфин поясни, че арестът на руския опозиционен лидер Алексей Навални и репресиите в Хонконг не са случайни и добави, че новата администрация ще има много по-засилен интерес в региона на Балканите.

"Новият държавен секретар Антъни Бликен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд и останалата част от екипа по външна политика на Байдън са хора, които идват от администрацията на Барак Обама, а някои дори и от тази на Хилъри Клинтън. Това предполага много активна политика за Балканите, като самият Блинкен имат опит в региона. Напълно вероятно е връщането на стари конфликти, сред които този с Турция по времето на Обама", каза още Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Не виждам перспектива за тристранен екип, в който да участват САЩ, Китай и Европейския съюз", коментира бившият вицепремиер, посочвайки, че тези търговски връзки по-скоро ще се развиват върху основните на мрежа от двустранни споразумения извън рамките на международните институции.

"ЕС трябва да реши няколко проблема със САЩ, за да се промени статуквото на транслатлантическите отношения  - да бъдат преразгледани митата върху европейски стоки, желанието на блока да облага големите американски технологични компании, борбата с климата и съвместната работа в рамките на СЗО и Световната търговска организация. Но всичко това няма да стане много скоро".

От разговора стана ясно, че политическата кариера на Тръмп зависи от развръзката по делото за неговия импийчмънт в Сената, като Ивайло Калфин изказа тезата, че "Тръмпизмът" скоро няма да отшуми и ще остане занапред под една или друга форма, имайки се впредвид колко голяма част от американския народ подкрепя тази идеология.

Целияj разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тука явно предходните два коментара са писани от про-ду-хани балкански тра-верс-и ,та затова се впрягат нещо.Скъпи не си напрягайте мозъчетата ами отидете на Лъвов мост има време може да заработите 20 лв заедно с колежката ви Ур-сула.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16И кое е ясно като бял ден? Вие още ли се имате за пика на човешката еволюция бе балкански селяни? :))) я стига сте давали тон в живота на хората ми погледната собствената си "държава".
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16И какво те бърка тебе *** на другия край на света какъв министър бил назначил Байдън?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
приоритетите ги видяхме вече .Първата работа на Байдън беше да назначи трансджендър за заместник министър.От там на сетне всичко е ясно като бял ден!
11
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Анисия, няма "впредвид", а само предвид! Колко си имала в училище по български език и литература?
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката на Тръмп за стимулиране агресивността на Москва днес приключи. Съболезнования за русофилите.
9
0
 
3
 
! Отговори
ТТ 7,762 преди 3 години
Българските комунисти винаги следват повеят на вятъра!Вчера се кланеха на Тромпета, днес на Бидона.Традиция да го е..., още от 09.09.1944г.-)))))
8
1
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Призовавам своите братя русофили да бойкотират предаването по телевизията на церемонията по инагурацията на войнолюбеца империалист Байдън. Вместо това братя мои гледайте траурната церемония в Кремъл по-случай оттеглянето на пацифиста миролюбец и путинолюбец Тръмп от Белия дом. Използвам случая да изкажа дълбоките си съболезнования на другаря Калфин, по случай днешната кончина на политиката на Тръмп.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп отдавна е поставил подводни камъни.Ето Ви един - сложил е консервативен контрол върху USAGM т.е. службата отговорна за медийното и новинарско съдържание на щатите, пряко финансираща и регулираща медии като Voice Of America, Радио Свободна Европа за следващите две години напред.Казано с други думи - тъмни облаци надвисват върху РСЕ.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистът Калфин много разбира от американска политика. Няма и един ден трудов стаж-все на държавната хранилка паразитира. Абе истински комунист....
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
оффф па тоя и той от всичко разбира - кат всеки комунист,все разбира от всичко и все всичко знае,а както е известно - човек който става за всичко не става за нищо.
4
4
 
7
 
! Отговори
do 4 преди 3 години
Нелепо е един безгръбначен индивид на трицифрена заплатка да дава мнение за УСПЕШЕН МИЛИАРДЕР И ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ КАТО ТРЪМП, ти си нищожество.
3
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВие дори си нямате понятие от положението в САЩ, а за политиката на Тръмп и какво реално е направил още по-малко. Тръмп беше един клоун, който освен, че прецака икономиката на САЩ с търговската война с Китай друго не е направил. А да направи... говори пълни глупости да му се радват от необразованата работническа класа по Фокс нюз.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приоритетите на новата администрация са ясни - хомосексуализъм, трансджендърство, войни, насилие, ревашнишъзм и нов криптокомунизъм, одплътен с МЕГА цензура.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основен приоритет ще е строителството на пирамида на местото на Белия дом