Доналд Тръмп не се самопомилва - грешка ли беше това?

Може ли вече бившият президент да е издал тайно помилвания?
21 яну 2021 21:30, Нели Христова
79
Доналд Тръмп не се самопомилва - грешка ли беше това?
Снимка: БГНЕС

Бившият президент Доналд Тръмп не се самопомилва, докато имаше шанс. И това може би е голяма грешка.

Това решение оставя Тръмп незащитен от потенциални тежки криминални обвинения на местните прокурори и евентуалното федерално правителство на Джо Байдън, особено сега, когато служителите на реда от цялата страна разследват поведението му и семейният му бизнес.

Политически експерти и юристи от месеци предполагаха, че Тръмп със сигурност ще се самопомилва и ще помилва своите пълнолетни деца, както и адвоката си Руди Джулиани - преди дори да бъдат повдигнати обвинения. И все пак в суматохата на помилвания и комутации, които Тръмп издаде след полунощ в последния ден от президентството си - имената Тръмп и Джулиани не се появиха.

Тръмп е изправен пред потенциална опасност заради ролята си в насърчаването на тълпата, която щурмува сградата на Капитолия, както и опитът му да осуети руското разследване, като и факта, че е давал парични подкупи на жени, които твърдят, че са спали с него преди изборите през 2016 г.

Бившият президент може да е приоритизирал публичния си имидж заради предстоящия процес за импийчмънт,  казват правни експерти пред VICE News.

"Мисля, че Тръмп беше съсредоточен върху импийчмънта, връзките с обществеността, възстановяването на марката и 2024 г.", казва Карл Тобиас, професор, който специализира в американската съдебна система в Юридическия факултет на Университета в Ричмънд. "Плюс това той би изглеждал слаб и виновен, ако се самопомилва."

Този ход оставя Министерството на правосъдието на Байдън да вземе някои трудни решения за това как да се справи с огромната купчина доказателства, оставени от Тръмп, включително дали да обвинява бивш президент на САЩ за престъпления за първи път в американската история.

Съобщава се, че Тръмп е бил предупреден, че решението за самопомилване може да се превърне в нож с две остриета.

Юристконсултите на Тръмп са били на мнение, че превантивните помилвания за него и децата му ще ги накарат да изглеждат виновни и биха могли да ги поставят в правно опасно положение, съобщава CNN, позовавайки се на неназовани източници. Съветниците казали на Тръмп, че не трябва да помилва себе си или членовете на семейството си предварително, освен ако не е готов да изброи конкретни престъпления в документите.

Тръмп може би е бил по-загрижен за това, че е първият президент, осъден в процес на импийчмънт, отколкото първият, изправен пред наказателна зала. Съобщава се, че Тръмп се притеснява, че помилването му ще провокира републиканците в Сената да го осъдят в очертаващия се импийчмънт процес заради въстанието на 6 януари в Капитолия, в момент, когато подкрепата му в Сената се клати. Лидерът на мнозинството от сената на GOP Мич Макконъл укори Тръмп тази седмица, че провокира тълпата с "лъжи".

Самопомилването - което би било безпрецедентно в исторически план - също би могло да възмути правоприлагащите органи и да ги насърчи да опитат да докажат, че то няма да има ефект. Помилването може да отпадне в съда, ако федералните прокурори някога се опитат да го оспорят с обвинителен акт, тъй като Върховният съд никога не е приемал, че подобен ход е легитимен, според правните експерти.

"Мисля, че самопомилването би било като подтикване към прокурорите, които иначе биха решили да не повдигат обвинения, тъй като обвинителен акт би бил единственият начин да се оспори помилването в съда", обяснява Ребека Ройф, бивш прокурор и експерт по прокурорска етика в Нюйоркския юридически факултет. "Прокурорите не биха приели любезно такава публична декларация, че президентът е над закона."

Неуспехът на Тръмп да се самопомилва може да има смисъл, но някои експерти са объркани защо той не е помилвал семейството си или близки сътрудници.

"Решението на Тръмп да не помилва Джулиани изглежда като възмездие за усилените опити, но и провали на Джулиани да осигури на Тръмп втори мандат в съдилищата, според Майкъл Коен, бившият частен адвокат на Тръмп. Юридическият екип на Тръмп загуби над 60 съдебни решения, докато преследва фалшиви искове за измама на избиратели.

"Той не прости на Руди и му наложи наказание за масовия му юридически провал при отмяната на изборите", казва Коен пред VICE News. "Не знам защо той не помилва себе си, децата си и Джаред Кушнер."

Джулиани отрече, че иска или се нуждае от помилване, въпреки че е разследван от федерални прокурори от Южния окръг на Ню Йорк.

Възможно е обаче Тръмп да е подписал помилването тайно.

Въпреки че Законът за президентските записи изисква Тръмп да остави протокол за своите помилвания, той може просто да е игнорирал това правило. Това би означавало, че дори администрацията на Байдън може да няма данни за някои помилвания, издадени от Тръмп.

"Ако Тръмп наруши задължението си да създаде запис, Тръмп може да издаде тайни помилвания и никой няма да знае, освен ако и докато той не реши да ги разкрие", каза Ройф. "Самият факт, че той е нарушил изискването на конгреса, не би направил невалидни помилванията."

Такива помилвания, ако останат в тайна, могат да бъдат държани, докато не бъдат повдигнати обвинения - и след това да бъдат изведени в опит да осуетят прокурорите. Но Тръмп би трябвало да има свидетели и ясен печат върху документите, според Ройф.

Но администрацията на Тръмп изтече като решето и няма гаранция, че свидетели биха могли да останат тихи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Лузър преди 3 години
Преценявам го спрямо президентите преди него; със самочувствието на свободен човек, имащ собствено мнение и без комплекси (каквито явно имат някои) и страхопочитание към накой си, само защото бил милиардер. Ходете му целувайте ..... щото имал мангизи. Е, то вие си знаете, щом мерилото ви е количеството пари, притежавани от някого. А такива като вас навремето, с царедворски манталитет, избраха г-н КМДВ, куха и празна личност, човек без 1 ден трудов стаж в живота, единствено защото бил цар.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най обичам да слушам как Тръмп бил *** и необразован от разни анонимни ***. С какво самочувствие критикуват един милиардер, човек с невероятни успехи, всичките му деца работят за неговата кауза, обичан е от мнозинството американци дори повече от самия JFK! И идва някакъв лузър да чете лекции на Тръмп. Къде отиваш, бе?
45
1
 
3
 
! Отговори
До ББ (номер 33) преди 3 години
Джон Куинси Адамс е един от президентите на САЩ, който не е присъствал на церемонията за встъпването в длъжност на неговия приемник. Това не променя неговото завидно място в историята на САЩ, като един от най-успешните държавни секретари на своята страна през 19-ти век. Жестът на Джон К. Адамс по никакъв начин не се е отразил и на влиянието му в обществения и политическия живот на САЩ. Явно този жест е имал своите основания, така, както и отказът на Тръмп да присъства на възцаряването на Байдън.
44
1
 
2
 
! Отговори
Тръмптист преди 3 години
Вие нищо не знаете, бе, Бай Дончо сутрин пие ултравиолетови хапчета и гипрокарва с белина.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че това е може би най-умното нещо, което е направил този през живота си. НеобразоваН, нискокултурен илитерат, роден със златна лъжичка в устата, вероятно с двуцифрено IQ. Това нещо беше едно от най-трагичните неща, случили се на САЩ от 11 септември насам (а и на света). Те и подкрепящите го са същите като него - разни конспиратори и кукундели, на които им е драго, че ги ръководи индивид по-*** и от тях.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ви платиха да лъжете?Ще ме убедите, че възможно да си продадеш душата на дявола, НО СЛЕД 10 ТОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА С ДЯВОЛА, ТОЙ ПРАЩА АДСКИТЕ СИ ХРЪТКИ ДА МУ ПРИБЕРАТ КРЕДИТА)))накратко, излъганите сте вие, ***
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Дон ще се върне по-силен отвсякога. Той им извади зъбите и ги остави да се самозакопаят окончателно. Скоро дори и най-залухавите либерали ще осъзнаят, че са измамени от демократите. А тая глупотевина за руснаците е параноята на клинтъновица, че NSA излезе от техен контрол и NSA им обезвреди нагласените избори, когато Тръмп дойде на власт. Никога не са предполагали, че Тръмп може да дойде на власт. Тоя вариант изобщо не са го предвиждали.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо, you know I won!DJT
39
4
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
За какво да се самопомилва, бе - да не е престъпник? Или децата му, или Руди? Престъпници са тия, дето се намърдаха в Белият дом вчера !!!
38
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Точно по моята прогноза Доню щял да прави проруска партийка :)))))))))))))))))))))))))))
37
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
До Рушофилски *** 47я провери, колко каскета осъдиха за този "уич хънт".-------------------------------Както заявих, не мога да бъда толкова умен като вас. Случва се и не е по моя вина! Тъй че нямам достачно способности да проверя това и не знам как става. Извинете ме и Ви моля, вие да проверите и да ми кажете кои са и колко са осъдените за руската колужън, за да не се излагам повече като кифладжия. Предварително благодаря, добри хора
36
10
 
0
 
! Отговори
Бог да дава Живот преди 3 години
на Президент Байдън - последният Бял Президент на Съединените Африкански Щати! Кемъла чака в ъгъла и потрива доволно ръчички както я е научил съпругът й, чистокръвният Юдея!!
35
2
 
2
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Да не би за това че казваше че руската връзка е уич хънт и се оказа прав?.......Алоо тролофф я провери, колко каскета осъдиха за този "уич хънт"....къде ви намират?
34
2
 
3
 
! Отговори
трън е политически преди 3 години
Още ли ни си разбрал че републиканската партия, това е Тръмп.......ТРУП.
33
2
 
6
 
! Отговори
@ Анонимен 29 преди 3 години
От каква партия ще го изключват бе анализаторе? Още ли ни си разбрал че републиканската партия, това е Тръмп. Републиканската партия, това е електората и, а не риновците или политиците и. Не е както в комунистическите държави, близки до сърцето ти.И скоро ще го разберат.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББ (37)имунитета го спасяваше.----------------------------------Я ни обясни за какво престъпление го бил спасявал имунитета ?!Да не би за това че казваше че руската връзка е уич хънт и се оказа прав?Ако не е извършвал престъпление за какво да се самопомилва? С коя част от тялото си мислиш?
31
1
 
9
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
И защо да се самопомилва? Защо ни един журналист първ не обясни какво престъпление е извършил? Или по метода на комунистите- Посочете ми човек, а ние ще изнамерим какво престъпление е извършил. Както пробваха със злополучно приключилата рашън колужън, за което скалъпено разследване вече има криминално разследване? Или данъчните декларации на Тръмп дето са били на разположение на Мюлър 3 години а и на самите яки данъчни служби ?Да ме поправят умните журналисти и коментиращи- или поне напсуват
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд Тръмп не се самопомилва - грешка ли беше това?-------------Достойнство!Тръмп не е извършил никакво правонарушение на законите на САЩ за разлика от Бидоня, баба Килъри или Обама!За разлика от своите предшественици не започна нова война!Наистина се опита да се пребори с "Блатото" без да се възползва от поста, длъжноста и власта си!И да направи Америка отново велика!Не успя!Предадоха го онези, за които се бори!"Нищо ново под Слънцето!"
29
0
 
10
 
! Отговори
Статия провал преди 3 години
Неуспехът на Тръмп да се самопомилва ------------Като изключим цитатите, останалта част от статията е меко казано позор за журналистиката!Особено впечатляващо е заключението на автора по горе. Неуспех е когато някой се е опитал да направи нещо и не е успял. Когато някой не иска да направи нещо и съответно не го прави е нежелание. Поне Уикипедия ползвайте бе. Тая (автора) ако ми беше семейство щеше много да ме е срам. Дано няма деца, че горките те иначе...
28
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Чалгаджия в сърцето на САЩ...престъпник...национален предател...въпрос на ценности...нашите са Божийте...Бог ни дава живота...останалото е генцид...убийства и грабежи...фашизъм модерен ..фашизъм в 21 век...не ви плащаме да ни ограбвате и убивате политици...ще ви съдим строго...децата ви...внуците ви..Справедливостта не е слабост...Добротата не е слабост...Божий повели са...Справедлив или мъртав свят!!!