Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и ЕС ще станат по-силни

Джо Байдън е обединител, каза още посланикът на САЩ у нас
21 яну 2021 16:19,
43
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и ЕС ще станат по-силни
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Съединените щати в България Н. Пр. Херо Мустафа изрази увереност, че с новата американска администрация трансатлантическите отношения с Европейския съюз ще станат още по-силни.

По думите ѝ мирното предаване на властта и възстановяването на ценностите на управлението чрез избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската демокрация.

"Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява", отбеляза пред БНР посланикът на Съединените щати в България.

"Ние провеждаме церемонии по встъпване в длъжност на всеки четири години от 1789 година насам. Тези обвързани с демокрацията институции и традиции са важни и вчерашната церемония ме развълнува истински, както при всяко встъпване в длъжност. Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията", смята Мустафа.

"Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания", заяви още посланикът.

Като пример Херо Мустафа посочи възможността на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд.

"И по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е силна демокрация".

В отговор на въпрос какво е основното предизвикателство за президента Джо Байдън, който встъпва в длъжност за пръв път в условията на продължаваща процедура по импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, Херо Мустафа коментира:

"Предизвикателството е същото като това, пред което са били изправени всички неотдавнашни президенти – да насърчават единството, както и пътя напред на нашата страна. Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща – вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това".

"Рано е да се каже какво би предприела новата администрация, те са от ден на новата си служба и очевидно приоритет ще бъде справянето с пандемията, наред с това аз съм уверена, че отношенията с Европейския съюз, които са били винаги важни, ще станат по-силни. Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз", добави тя.

Относно газовите проекти като Турски поток и Северен поток Херо Мустафа изтъкна:

"Енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката. Относно въпроса ви за Турски поток, Северен поток и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на движение, преди да коментирам".

По темата за Близкия изток и какво да очакваме в политическите взаимоотношения там, като се има и предвид, че Херо Мустафа е била съветник на Байдън, докато той е бил вицепрезидент, посланикът на САЩ посочи:

"Аз бях съветник по въпросите на Близкия Изток и на Южна и Централна Азия. Традицията е дипломатите да изчакат администрацията да отговори на тези въпроси директно, след като са готови с отговорите каква посока ще следват".

"България ще продължи да бъде важен съюзник за Съединените щати. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всякога ние имаме нужда да подкрепим нашите партньори включително и за опазване на върховенството на закона", добави посланикът.

Херо Мустафа коментира още, че ще продължат да подкрепят различните етнически общности и вероизповедания, както и уязвимите от социално изключване общности в България. Като пример за това Мустафа посочи назначенията в кабинета на Джо Байдън, в който има голямо разнообразие – има много жени, които участват в него.

За първи път в историята цветнокожа жена стана вицепрезидент на Съединените щати. Според Херо Мустафа има много удивителни жени не само в политиката и дипломацията, но и в журналистиката навсякъде по света. "Жените могат да променят всичко на световната политическа система - това е моят отговор".

   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Карлсон преди 3 години
Палестина или Израел сънува Мустафа-та???
36
0
 
2
 
! Отговори
обединител преди 3 години
Поживм - увидим.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конкурс за 7 блок.-Кои сте вие?-Уестингхаус.-Добре, имате ли реактор?-Нямаме!-Защо нямате?-Защото фалирахме.-Добре, ще ви дадем руски реактор, ще ви дадем пари, ще ви дадем заеми, за да ви спасим. Съгласни ли сте?-Съгласни сме.
34
1
 
4
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Не мислех, че Херо е толкова изкукала, Байдън не е ***, той има деменция, ама тая Херо какво е само *** или и тя с деменция?
33
1
 
7
 
! Отговори
ПОП Грую преди 3 години
МЕРСИИИИ НЕ ВИ ИСКАМЕ НИ МЕДА НИ ЖИЛОТО ОСТАВЕТЕ НИ НАМИРА ПИЯВИЦИ ТАКИВА
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уестингхаус участва без реактор в конкурса за 7 блок и печели конкурса!
31
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве тъз рязаната уфсцъ няма ли да я уволняват вече?
30
1
 
4
 
! Отговори
однако38562 преди 3 години
"Демократите изпуснаха "джина от бутилката", ха, да ги видим как ще се справят!"===================По всичко изглежда, че решението на Върховния пиндостански съд от 12.12.2020 г., сложи началото на нов ера в развитието на вече поизхабилите се СъединениАЩ - ера, която най-вероятно ще бъде наречена Разделените Щати на Америка /РаЩА/.
29
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Херо Мустафа е американка, вайспрезидентна е черна жена, присъствието на жени и то не симо черни в администрацията на женоподобния президент, е свидетелство че идва края и на тази империя.
28
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Тая е ТРЪМПовица !!! Скоро ще я отзоват !!!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо се мазни ...а а чао ,явно ще е замести някой от Чад ,и нашите че му се кланят )
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесва ми Мустафа, има луд поглед :)) Когато се опита да научи български, както и да меси баница ми се издигна в очите :) Все пак е от администрацията на рижавия, трябва да се подмаже на спящия Джо :)
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24В Канада Русия не е засадила хиляди продажни комунисти както в България (щото не може, не че не иска).
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж сме съюзник ама с визи... А за Канада няма визи и не са изпищяли нещо... Значи това е подигравка със съюзник.
23
7
 
5
 
! Отговори
ДуПЛИКА преди 3 години
Прави впечатление, че дежурните американофили във форума също не се радват особено на избора на Байдън, за разлика от този на Тръмп който в началото приеха като нова надежда след слабия тъмент президент. Това е сигурен знак че нещата отиват в някаква посока. А въжделенията на америакнофилите винаги са свързани с каузата на работодателя си. Те нямат определено мнение и ценности.
22
5
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Тази вече издиша.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антифа громи офисите на Демократичната партия в Портланд и Сиатъл, сблъсаци с полицията.На постерите които носят - "Нямаме нужда от Байдън, искаме реванш".Демократите изпуснаха "джина от бутилката", ха, да ги видим как ще се справят!
20
7
 
5
 
! Отговори
Леко Калитко преди 3 години
До Калеко Алеко"Легендарното СУ-24"моного са ти извратени сънищата!
19
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Веднага благотворително от някое НПО да се достави един контейнер с памперси за възрастни до порт Варна! Най-добре още един и до Бургас за в случай, че не стигнат!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоТака е калитко - надеждата, като личи в писанието ти, умира последна.Да видим сега как са облозите - Америка сама ли ще се разпадне или ще я сгази дракон докато чакаме Русия да си отиде?