Разделение в САЩ, ще успее ли Байдън да ги обедини?

Накъде поемат, коментират специалисти
21 яну 2021 12:16, Петя Славова
49

САЩ вече имат своя 46-и президент. Джо Байдън положи клетва на церемония без аналог в американската история. Какви ще са първите му стъпки и в каква посока поема държавата под неговото управление?

"Демокрацията се върна  в една от родините си. Сега трябва да се работи по кризите - действията по всяка една от тях трябва да са едновременно във вътрешната и външната политика. Първата - пандемията, втората - икономическата криза и третата - климатичната криза. Байдън започва с амбициозна програма да работи по трите едновременно." Това заяви полотологът проф. Анна Кръстева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Тръмп остави в наследство разделението не само в народа, но и в Републиканската партия. Разделенията са по всички линии, Тръмп загуби всичко, което можеше да загуби. Три са пистите за това единство, което никога не може да бъде постигнато напълно - нов излаз, самите политики - вече имаше маса символни жестове, които да обединяват", посочи проф. Кръстева.

По нейните думи светът очаква глобално лидерство и то "вече беше заявено в първия ден".

А политологът Георги Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че заминаването на Тръмп може да не е край, а начало.

"Тези хора, които са подкрепяли Тръмп, продължават да са американски граждани, да вярват в конспирациите и Тръмп да им е лидер - остава това желание у тези хора за реванш. И Тръмп загатна това нещо, то даде ясна заявка, че след 4 години може синът му да бъде кандидат за президент", отбеляза Киряков.

"Трябва да се прекрати тази идеология за превъзходството на бялата раса, което означава, че Байдън ще се противопостави на тези поддръжници на Тръмп. Правени са опити и от американски милиардери да се създават нови партийни структури, но не са успявали, въпросът е дали това е не краят, а началото на нещо", допълни събеседникът.

Според Киряков място в политиката на САЩ засега имат само 2 партии, а Тръмп трябва да създаде такава партия, която да печели мажоритарно във всеки щат:  "ако не си в политическия елит, е трудно да спечелиш тези 50+ 1% гласа. Без голямата партия Тръмп няма бъдеще".

"Първо САЩ трябва да се справят с вътрешните си проблеми и премахването на идеологията на Тръмп, защото тя е опасна за Америка. САЩ ще се върнат на световната сцена само когато се справят с вътрешните си кризи", каза Георги Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият свят видя как едно крило на демократите, яростни русофоби прецакват вече няколко пъти с гнусни манипулации Сандърс, защо да не прецака и консерваторите?
36
2
 
7
 
! Отговори
Дай Боже! преди 3 години
До Анонимен"Дано успее, от това зависи бъдещето на целия демократичен Свят."Дано успее да се разпадне! - от това зависи бъдещето на целия нормален свят!Щото америка и приятели се оказаха демоНократичен свят.
35
3
 
3
 
! Отговори
Горкото! преди 3 години
Бедната грозна чебурашка !Толкова статии и нито една за Русия!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде далеч от конспирациите.Кой е внедрил Тръмп? Американския народ го направи.Подобно.на Обама.Запада сам си е виновен за много неща.Няма как от 60г да рушиш това ,което си и да очакваш,че другите в света ще те чакат.
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън, подобно на Обама, наследява икономика на изкуствено дишане, заради пандемията, и разединено общество вследствие на пробива, който силите подриващи Запада реализираха с внедряването на Тръмп. Америка е преживявала и по лошо в исторически мащаб, но в рамките на това поколение не била поставяна на по голямо изпитание. Дано успее, от това зависи бъдещето на целия демократичен Свят.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстева е малоумница.Ако я питаш колко е часа ще гледа умно без да ти отговори.Няма познание в никаква обшаст.Поредния нищо незнаещ професор в 21 век от фалшивия НБУ.
31
3
 
9
 
! Отговори
BG преди 3 години
Кръстева ти си толкова професор колкото аз съм космонавт. Нищо не разбираш от ситуацията в момента в САЩ. Стой настрана ! Демокрация за теб ли са гей бракове, лесбийки, трети тоалетни и т.н. Разкарай се !ш
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сига-ни, да се радват. На тая толкова е я еня за дедовия, колкото и бразилската президенка Русеф за България. На като Камилата иска положението, както Русеф Бразилия, и тия ще се правят, че не е от техните.
29
2
 
5
 
! Отговори
Демократите преди 3 години
нямат нужда от обединение. Напротив те залагат на расовото противопоставяне, на противопоставяне по полов, етнически и всякакъв друг принцип налагайки квоти и подтискайки средния американски данъкоплатец, за да обслужват непродуктивния си избирателен електорат. Целта им е този електорат до следващите избори да бъде напомпан необратимо, така че да си осигурят власт завинаги.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън не е същия човек, какъвто беше преди 10-15г. Като го гледах вчера, видях едно злобно старче, което хем говореше за обединение, хем се мръщеше, без да се усмихне и един път. Може да е бил голям политик някога, но сега става само да си гледа сериалите в мазето...!!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Разделение в САЩ, ще успее ли Байдън да ги обедини?"Да се надяваме че Паркинсона ще има прекалено много вътрешна работа за "оправяне" за да не му остане време да разпалва войни и преврати по света. И най-вече за да не налага левите си трансджендър виждания на Европа.
26
0
 
10
 
! Отговори
Щуреца преди 3 години
СоциализЪма победи и в САЩ! Ха - ха - ха - ха!
25
0
 
4
 
! Отговори
Всевишния монтанец преди 3 години
* досещам
24
0
 
9
 
! Отговори
Всевишния монтанец преди 3 години
До сещам се какво е пишело на листчето, оставено от Тръмп. Започва с " ф".
23
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Слюнка преди 3 години
Дреме ми на жезъла!
22
0
 
10
 
! Отговори
Пицагейт преди 3 години
След Русия вече и США си има отявлен педофил за президент. Става все по - гнусно...
21
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА РАЗДЕЛЕНИЕ В САЩ!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както бойко ни обединява 11 години така и тоя ще ги обедини всички срещу него или гражданска война
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън с 2 подписа още от първия ден хариза няколко милиарда на Путин и го напрви най-големият търговец на газ и петрол. Толкоз за кукумицините от белия дом.
18
3
 
18
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
За какво обединение ми говорите, САЩ е сбирщина от всякакви раси, етноси и т.н. Пределно е ясно, че не може на едно място да събереш всякаква пасмина и да чакаш нещо, това, което се случва сега в САЩ ще се случи и в западна Европа, просто след около 50 години.