Ще успее ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено, заяви Христофор Караджов
21 яну 2021 09:00, Ния Христова
98
 
Философите силно вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли страната да преодолее съществуващите различия?
 
"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2008 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна това, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 
 
"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство", посочи експертът и продължи:
 
"Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов.
 
Според него Байдън може да направи много неща и сподели, че го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.
 
"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.
 
Журналистът сподели още, че Байдън на няколко пъти е изтъкнал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.
 
"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп нищо не е постигнал. За сметка на това доста щети е причинил.Важното е, че народът му посочи вратата.
76
0
 
5
 
! Отговори
Александър Симов БСП преди 3 години
До Христо ХристовСветът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки - те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи. Из "20 причини да обичаш Америка", причина 14
75
6
 
0
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Постигнатото от Тръмп се брои на пръстите на едната ръка.Може би *** следи в тоалетната чиния са нещото, с което той най-много се гордее. Но и те се заличават.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До аз да ви обадятова което си написал е безсмислено. Ако го направи Байдън ще резцепи Америка. Все още движеща сила са Средните Щати. Там се произвежда. Финансовият сектор при продължаваща криза ще рухне, ако продължи да се раздават пари. Още не могат да си оправят здравеопазванто след Обамакеър. Маргиналните групи като трансексулви и т.н. не са от значение и политговоренето може да се смени рязко. Преекспонирането на расизма ще доведе до обратен ефект. Белите все още са мнозинство.
73
3
 
3
 
! Отговори
До аз да ви обадя преди 3 години
Митата на европейските стоки може да ги продължи, но с Китай отношенията ще са диаметрално противоположни. Той е изцяло техен човек, имат си бизнес отношения, синът му е с инвестиции там. Това е основна тревога на поддръжниците на Тръмп.Печатането на пари ще се ускори многократно, затова борсата се вдигна при новната за него и още ще расте. Уол Стрийт е доволен.Тези с джендърни проблеми същса доволни, подписал е, че биологически момчета (осъзнати като момичета) могат да се състезават с момичетата. Светът се промени! Който не го е разбрал, скоро ще го усети. Омразата на комунистите към САЩ
72
1
 
7
 
! Отговори
нормален преди 3 години
изключително жалко същество е тая мазня
71
5
 
12
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Тоя е нищо в сравнение с президент Д Тръмп
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като прочетох че този е преподавател в Калифорнийския университет и няма смисъл да се чете повече. Ляво-Либералите леят пропаганда като водопад, този е същият. Може ли да обясни защо Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение,при положение, че държавата най-голям замърсител на планетата-Китай според същотоспоразумение има 13 години ГРАТИСЕН ПЕРИОД!!! Този двоен стандарт и неправомерно и едностранно облагодетелстване на Китай бяха основната причина за неподписванетому от Тръмп.
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Байдън вече ми стана байгън.
68
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще има обединение и единство след фалшифицирани избори? Има ли такова в Беларус или Венецуела? Държави, които САЩ имаха наглостта да поучават доскоро. На едни места го правят с автомати както в Крим, на други с фалшифицирани писма, паднали от небето както в САЩ. Така победи Байдън -с писма, не с реален вот. Или както казваме тук - те умеят да правят избори т.е. да ги фалшифицират.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56С уговорката, когато и доколкото съвпадаха с амбициите и интересите му.Може би някои са разочаровани, че така и не стана БатманА на всички щати, но в интерес на истината никога и не е имал подобни амбиции. Нюх и усет за момента и умело възползване от хорските въжделения и настроения - да, но само дотук
66
5
 
12
 
! Отговори
До Мяу преди 3 години
Не го разкараха американците а венецуелския софтуер с алгоритъм на машини свързани към интернет (Пулицър го демонстрира на живо пред комисия), също гласуването по поща без идентификация, многото фантоми, по хиляди на пощенска кутия, многото гласували умрели и въобще, избирателите които бяха повече от регистрираните гласоподаватели. Резил. Затова трябва да се прави разлика! Американците го изритаха. Тръмп им спечели гласа!
65
5
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 3 години
Да не забравяме и Парижкото споразумение за климата - от него, казват, Тръмп е спестил по $20000 на семейство - Байден днес го подписа!
64
23
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не се съмнявайте, че с каквото се захване, ще го направи и то трябва да е обратно на Тръмп, защото той е провал и американците го раз.к.а.р.а.Ха.
63
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно ще успее! Още на първия ден заличи 10 000 работни места като канцелира нефтената тръба Кийстон, между Небраска и Канада. Изчисляват го над 2,2 милиарда в заплати плюс други придобивки на стойност 3 милиарда плюс един милиард от съсобственост и печалби за индианците.Какво ли ще постигне през останалите дни!? Левите/комунистите/ са ненадминати в това да заличават и разрушават!
62
4
 
12
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Напротив , ще го продължи:Ще продължи борбата с Китайще продължат митата за европейски стокище продължи да признава новата столица на Израелще продължи да печати пари като за последноуолстриит ще продължи да постига рекордни нива...В САЩ , независимо от партията , винаги Америка е фърст, търсят си интересите.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА БГ МУТРИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, КОЙТО И ДА Е ВСЕ ЩЕ ГИ БИЕ.
60
12
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Ха,ха_ха_ха, кои сте вие и колко сте, които сте гледали на Америкадобре по време на Тръмп?
59
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той вече го заличи, с изборните измами. Тъкмо бяхме почнали да гледаме положително (отново) на САЩ.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите се объркаха, не знаят на кого да се кланят хахахаххаа