С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?

И има ли нужда от тях?
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:21, Нели Христова
64
С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Като бивш президент на САЩ Доналд Тръмп вече има право на годишна пенсия от 221 400 долара и привилегии на стойност много повече от това.

Не е напълно сигурно, но има възможност той да ги загуби това, ако бъде осъден в предстоящия процес за импийчмънт в Сената.

Законът не отпуска пенсия на президенти, чийто мандат приключва чрез "отстраняване" от импийчмънт. Въпреки че Тръмп все още е изправен пред процес за импийчмънт в Сената, присъдата не може да доведе до отстраняването му от длъжност, тъй като мандатът му приключи преди процеса. Така че, ако Сенатът го осъди, вероятно ще се наложи още едно гласуване, което да лиши Тръмп от пенсия и обезщетения, твърди Майкъл Герхард, професор по право в Университета на Северна Каролина.

"Този втори вот ще го отстрани от длъжността на бившия президент, което ще доведе до загубата на предимствата на този пост", обяснява Герхард пред CNN. Но други експерти се съмняват дали дори второ гласуване би могло да му отнеме пенсията и привилегиите.

"Това изглежда доста съмнително", каза Демиан Брейди, директор на научните изследвания към Националната фондация на данъкоплатците, държавна организация за наблюдение на разходите.

Други облаги

Другите обезщетения, които Тръмп ще получава, в допълнение към пенсията си, могат да бъдат значителни - надбавките за пътуване, офис площи и заплати за персонала могат да надхвърлят 1 милион долара годишно за бивш президент. Според анализ на Националната фондация на данъкоплатците от 2000 г. на четиримата настоящи бивши президенти са предоставени общо 56 милиона долара привилегии и обезщетения.

Според Брейди един от най-скъпите бонуси за бившите президенти е наемът на офис площи, който няма ограничения.

Бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрили над 500 000 долара под наем на офис миналата година. Наемът на Джими Картър беше само малка част от това - 118 000 долара. Но и тази сума все пак е съществена.

"Тръмп, чийто бизнес е струвал на американските данъкоплатци над 1 милион долара за наем и други услуги, откакто встъпи в длъжност, ще може да бъде обезщетен за наем за офиси в собствения си имот", според Брейди.

Еднин от бонусите, които Тръмп няма да получи за разлика от другите бивши президенти, е здравното осигуряване - президентът трябва да бъде във федералния офис поне пет години, за да получи тази бонус, така че нито Тръмп, нито Картър отговарят на условията за това.

Какво е състоянието на Доналд Тръмп?

Може би пенсията няма толкова голямо значение - изглежда Тръмп се е справял добре и без президентската си заплата по време на управлението си. От Белия дом редовно обявяваха, че той е връщал годишната си президентска заплата от 400 000 долара на различни правителствени ведомства, докато е бил на поста.

Законът за определяне на президентските пенсии е приет през 1958 г., когато Хари Труман, тогава един от двамата живи бивши президенти, изпитва финансови проблеми. Но имаше призиви за прекратяване или намаляване на пенсията и привилегиите за бившите президенти, защото повечето от тях днес имат значителен потенциал за печалба от книги и лекции.

"Този закон първоначално беше приет за тежък случай. В съвременната епоха тези бивши президенти имат толкова голям потенциал за доходи, че той стана субсидиращ милионери", каза Брейди от NTUF. Той твърди, че дори ползите да достигнат само 4 милиона долара годишно, малка част от федералния бюджет, който е  трилиони, това са пари, които могат да бъдат спестени.

"Всяка възможност, при която можем да намалим ненужните разходи, трябва да се използва", каза той.

През 2016 г. Конгресът, контролиран от републиканците, прие законопроект, който би определил фиксирани 200 000 щатски долара годишно за пенсионни плащания и ще ограничи другите разходи на 200 000 долара годишно на президент. Увеличаването на разходите за живот за пенсията ще бъде обвързано със същата формула, базирана на инфлацията, използвана за увеличаване на социалноосигурителните обезщетения.

Но тези 400 000 долара можеха бързо да изчезнат съгласно законодателството, което намалява плащанията за пенсии и разходи с долар за всеки долар, който бивш президент печели над 400 000 долара.

Обама наложи вето на законодателството, като каза на Конгреса, че го е направил, защото законопроектът също би прекратил заплатите и обезщетенията на служителите на бившите президенти и ще затрудни Тайната служба да защити бившите президенти.

"Ако Конгресът върне законопроект, който е отговорил по подходящ начин на тези опасения, ще го подпиша", каза той.

Законодателството така и не се върна на бюрото на Обама. И докато Камарата прие подобно законодателство през 2019 г., след като демократите поеха контрола над нея, Сенатът никога не го гласува.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Меринджей преди 3 години
Ама ти не спираш латерната. Явно си на заплата и не можеш да си позволиш намаляване на доходите .Ok.продължавай да си говориш. ... но без мене . Не обичам да споря с фанатици . Още повече че не ми пука дали тоя Доналд Дък е жив или не , дали е цар на някого или търка наровете в някой затвор . ... А най вече ми е през дедовия дали е "супер-дуупер" милиардер и дали някой го смята за живия бог слязъл на земята .п.с. Можеш да му направиш параклис в задния си двор. хахаАйде . Много ти здраве.
46
0
 
0
 
! Отговори
До Меринджей преди 3 години
"Искаш да кажеш че коронавируса е ПУСНАТ от американците ..." къде казвам това?Научи се да се ограмотяваш, за да различаваш полезната информация от бозата и да развиеш аналитични способности с които да я обработваш. Иначе разговорът е безсмислен.Като написах че левият Блумберг е рапортувал имах предвид точно това : рапортувал финансовите данни на правителството, които могат да се намерят на правителствените сайтове. Много евтини трикове ползваш. Може би си тук служебно.
45
1
 
1
 
! Отговори
Меринджей преди 3 години
До До МеринджейПосле му появиха ковида заради който смениха изборните правила. сринаха икономиката и ден след идването на Байден, ковида не бил вече проблем...Искаш да кажеш че коронавируса е ПУСНАТ от американците , противници на ТЪръмп за да го провалят на идващите избори ? ТОВА е нещо ново .Ако разберат това от QAnon ще те направят почетен член на психодружинката . А ние до тук спираме . Умния отстъпва . Надявам се да се помислиш за умен и да спреш с тая словесна диаррия от глупости.
44
1
 
2
 
! Отговори
До Меринджей преди 3 години
Кенеди, Рейгън и Тръмп - единствените президенти които се опънаха на червения финансов кабал. Затова медията ги мрази и наивниците и пригласят. Тръмп беше най-успешен от тримата. Той отне "независимостта" на Феда и го сложи под юрисдикцията на Финансиовия отдел. Затова го мразят толкова, затова сега го "импичват" и още не могат да мирясат. Въпреки че не можа да докара работата до край с всичките простотии които му сътвориха. Комунистите са създадени от банковия капитал и винаги ще работят за него. Това им е предназначението.
43
0
 
2
 
! Отговори
До Меринджей преди 3 години
Какво се опитваш да кажеш? Наясно ли си, че Тръмп прекара 3 години половина с почти вързани ръце, да се защитава от "руското разследване" партенката на левите, която по признание на самия бивш шеф на фбр е пусната за да отклони вниманието от скандала с имейлите на Хилари. После му появиха ковида заради който смениха изборните правила. сринаха икономиката и ден след идването на Байден, ковида не бил вече проблем: Хидроксихлорокина стана добър, отварят икономиката, СЗО каза че тестовете дават лъжливи позитивни ...и т.н.
42
2
 
3
 
! Отговори
МРУ преди 3 години
До ЦРУТръмп в момента се издържа ЕДИНСТВЕНО от даването под наем на фирмените офиси , по-голяма част от които завещани от баща му .Това му е основния доход.Чети "Форбс".Има доходи от голф игрищата си и няколко други странични дейности.А преди да стане президент е обявявал фалити 4 пъти и се е налагало да се крие от данъчните . Имаше няколко съдебни дела за измама които прекрати като стана президент а "Стажантът" беше пълно фиаско.Но участието му в КЕЧ мания беше успешноНещо да пропуснах ?
41
3
 
2
 
! Отговори
Меринджей преди 3 години
До До ?? МеринджейИ пак пишеш за някакви анонимни "компании". Имена на тези компании не знаеш ли ? Или ти се губят в мъглата ? Тесла ... Тесла не върна НИЩО в САЩ.Заводите и си остават по целия свят.Само премести централния си офис който не генерира никакви печалби от един щат в друг за да плаща по-малко данъци.Върнали трилион?Тръмбести популистки лозунги писани от кремълски редактори. Нищо чудно че левия Блумбърг ги е рапортувал. И сега са в бюджета на САЩ ??? А дано, ама надали .
40
1
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До МРУ......Тръмп е БИЗНЕСМЕН.....в СТРОИТЕЛНИЯТ БИЗНЕС !!!! .....Ходи в Москва...като ( РАЗВИВАЩА се СТРАНА от ТРЕТИЯТ СВЯТ ) ....да строй небостъргачи.....но щом разбра .че рашките ПЪРВО ИСКАТ ПОДКУП ...после преговори ....се отказа ! ...небостъргачите сега в Москва са построени от фирма на ЖЕНАТА на кмета ЛУШКОВ...и гол. щерка на Путин - ВЪВ АБСОЛЮТЕН КОНФЛИКТ на ИНТЕРЕСИ !!!...
39
2
 
3
 
! Отговори
До From The Swamp преди 3 години
Както казах, подкрепата за него е огромна и алгоритмите не работят добре. След грешката с Хилари си взеха бележка и стопираха броенето за около час и половина два, изгониха наблюдателите и получиха желания резултат. На живо, на екрана на телевизора, цифра от десетки хиляди гласове изчезва под Тръмп и се появяват под другия. В рамките на секунди. Бройки, при броене намаляват - помисли това възможно ли е?Над 74% грешки при броенето - това е рекорд. Тези "грешки" се вкарват ръчно в компютъра, по усмотрение на оператора!
38
0
 
3
 
! Отговори
МРУ преди 3 години
До ЦРУПропусна "пирамидата" която се строи в момента в Масква . Че и Иванка и зетя Джаред праща три пъти да преговарят с Путин да следят как върви строежа.А как е на "фараона" дъщерята?Иванка . Дали на пук на баща си не присъства на коронясването на Бай Гън за да му се подмаже и да си запази сладката политическа кариера ?И не забравяй. Преди да се кандидатира с Републиканците Тръмп е СПОНСОРИРАЛ и ДЕМОКРАТИТЕ години наред . Не че нещо. Общодостъпна публична информация .
37
2
 
0
 
! Отговори
From The Swamp преди 3 години
До Swamp is deepОбичат го викаш ? А това че на предишните избори Килърито имаше 3 милиарда РЕАЛНИ гласа повече по твоята логика означава че нея народа я обича повече .Май забравяш че на Изборите 2016г. беше ТОЧНО обратното .Тръмп "спечели" с по-малко гласове и със съмнения за руска хакерска намеса . Излезе огромен сенатски доклад по тази тема и още го има на сайта на правителството .Русия бе санкционирана заради това...ТОГАВА, ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ РЕАЛНОСТТА ?С измама дойде с измама си тръгва
36
1
 
1
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
КАКВИ ПЕНСИЙ.....какви ГЛУПОСТИ пишете беееееееее....т.н. " ЖУРНАЛИСТИ " ??????????????????...Тръмп се ОТКАЗА от заплата ( сега е 400 000 долара ) ! .......Тръмп е ЕДИНСТВЕНИЯТ във света ......който като древноегипетски ФАРАОН ..преживе си направи три ПИРАМИДИ - НЕБОСТЪРГАЧИ - кулите на Тръмп ....в Ню йдрк....Атлантик.....Лас вегас !!!
35
2
 
0
 
! Отговори
До ?? Меринджей преди 3 години
Тесла е от национално значение и Мъск, се премести в републиканския Тексас за по-сигурно. След обявяването на данъчните облекчения, американските компании са върнали 1 трилион, това по официални данни. Даже левия Блумбърг ги рапортува. Можеш сам да прочетеш и да се ограмотиш, никой не е длъжен да ти пише фермани по форумите.
34
3
 
1
 
! Отговори
Swamp is deep преди 3 години
Мнозинството от хората в Щатите искренно го обичат. Близо 3/4 са гласували за него, което е рекорд! Това по данни от сървъра показани на нета от С.Пауер, адвокатката на Ген.Флин преди да стопират броенето понеже алгоритъма се "счупи" от огромния резултат. След крайния резултат се оказа че гласувалите в оспорваните региони са повече от регистрираните (абсурд)!Японците го обожават. Всички държави около Китай буквално го боготворят, правят демонстрации в негова чест, понеже надежда друга нямат. Медийната пропаганда няма НИЩО общо с реалността!
33
2
 
3
 
! Отговори
Велик Меринджей преди 3 години
До До 34Тръмп върнал много бизнеси .че завършваш и с "научи фактите".Ок.Само един и много Лесен за теб въпрос> Ти след като си ги научил тия факти кой бизнес върна Тръмп от Китай? Епъл ли? Упс. Те наистина напуснаха Китай ама си преместиха многомилиардния бизнес В ИНДИЯ...Тесла ли? Пак Упс.Точно по времето на Тръмп Тесла си построи Гигафабриката в Китай и дори вече продава колите си накитайците.А защо санкциите засегнали толкова компании търгуващи с Китай пропуснаха Тесла? Някакви факти?
32
2
 
2
 
! Отговори
Ама ти сериозно ли? преди 3 години
До А сега сериозноТръмп се отказа от заплатата си с популистка цел а и щото не е кой знае колко . Това и нашите хитреци от управляващите го правят . Но Тръмп не се отказа от комисионната от оръжейните сделки със Саудитска Арабия.Импийчмънта ще бъде за да свалят имунитета на Тръмп като бивш президент да го лишат от привилегиите и охраната която му се полага .Много и дълги съдебни дела очакват другаря Тръмп. Особено след като си развали отношенията с Джулиани покрай тези оспорвания на изборите.
31
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Не си наясно и сам се проявяваш като неадекватен. За Радев си прав, но грешиш за Тръмп: Именно метежниците "умни и красиви" ДБ и сие, с които е Радев, са подкрепяни от демократите от САЩ. А тези с юмрука-символ в САЩ се казват Антифа и БЛМ те са против Тръмп ЗА демократите те са ЛЕВИ.А Тръмп постигна много - най-вече постави Феда под юрисдикцията на Финансовото министерство. Върна много бизнеси от Китай, направи страната 100% енергийно независима (Байден го развали това още първия ден, в интерес на арабския нефт) и много друго. Прочети и научи фактите!
30
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ами комисионните от продажбата на оръжие
29
6
 
14
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
4 години Тръмп се бе отказал от заплатата си близо половин милион долара. Сега разни хитреци дрънкат глупости за импичмънт още по-комичен от първия. Можеш да импичнеш Президент ако искаш толкова но не можеш да импичнеш от президентски пост някой който не президент. Престанете да повтаряте всяха глупост от СНН. Само вий останахте да им се връзвате на глупостите. СНН отдавна са труп. И с право.А народа на републиканската партия отдавна вече е с Тръмп.
28
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страната на неограничените възможности" с неограничени възможности за доказателство как един глуп-а-вичък народ си избира още по-глу-пав президент.И не руските хакери са им виновни за това чу..чело. Всеки народ си заслужава съдбата. Когато една цяла нация с безгръбначни избира лидер с неограничени възможности - той ги лекува с белина.По-неадекватен от Тръмп е само Румен Радев. И двамата са метежници с юмрук. Видял Радев, че Тръмп вдига юмрук и си казал: "И аз мога да го вдигам, даже по-високо."