Джо Байдън назначи две жени на висши военни постове

Те ще са втората и третата жена на такива позиции в САЩ
9 мар 2021 09:50, Елка Василева
59
Джо Байдън назначи две жени на висши военни постове
Джаклин Ван Овост (вляво) и Лора Ричърдсън (вдясно) с Джо Байдън. Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви, че назначава две жени начело на американски военни командвания. Ако номинациите им бъдат утвърдени от Сената – горната камара на Конгреса, те ще бъдат втората и третата жена на такива висши военни постове в САЩ, предаде Франс прес.

Генералът от американските военновъздушни сили Джаклин Ван Овост, която е единствената жена с ранг генерал с 4 звезди (най-висшия в американската армия), е номинирана начело на логистичното транспортно командване (Транском). Генералът с 3 звезди от сухопътните сили Лора Ричардсън бе избрана от Байдън да оглави Южното командване, обхващащо Централна и Латинска Америка (Саутком). Тя ще получи и четвъртата си звезда.

"Всяка една от тези две жени е направила кариера, демонстрирайки компетентност, почтеност и несравнимо чувство за дълг", подчерта Байдън, представяйки двете номинации.

Американската армия наброява 11 военни командвания, всичките ръководени от генерали с 4 звезди, които имат почти ранга на министри.

Още миналия месец "Ню Йорк таймс" написа, че номинацията на гореспоменатите две жени е била решена миналата година от Пентагона, но се е изчаквало да минат президентските избори, защото тогавашният министър на отбраната Марк Еспър се е опасявал, че тогавашният президент Доналд Тръмп няма да ги одобри заради пола им, припомня БНР.

Първата жена начело на военно командване в САЩ бе Лори Робинсън, която оглави Северното командване (Нортком), преди да се пенсионира през 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Пол Пот преди 3 години
Тия ГЕНЕРАЛШИ и за *** за зеле не стават!Я си ги представете във войната за Виетнам...РАмбо ако ги види ще се гръмне с базука между очите, само и само некоя оскубана генералша да не му заповядва в джунглата как се трепат жълтурковци...
31
0
 
2
 
! Отговори
ПешкоОТдетскатаГРУПА преди 3 години
Не пожелавам на никое дете такава майка генерал...падни!...легни!...Хоодом марш!От лево на десно,преееброй се!За пооочест!На нож малки калпазани!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадни назначения . Работа йок.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно са много по-способни от мъжете генерали със същия ранг, щом са успели да стигнат дотам въпреки, че са жени. Със сигурност заслужават тия постове повече, отколкото Байдън неговия.
28
1
 
10
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Дано по време на атака не им дойде месечното течение....
27
2
 
6
 
! Отговори
извращение преди 3 години
ПОНЯТИЕТО генерал ДЕВАЛВИРА...!!!!Атанас Атанасов не ще вече да го наричат генерал...ББ все още лавира и си трайка дипломатично...а пРЕЗИДЕНТА си свали юмрука засрамен и отвратен...
26
5
 
2
 
! Отговори
442 преди 3 години
До Анонимен 30Направи ги перола който го плащаме ние. Но с шистовите техн. цените паднаха и сега продават имотите у нас. Московчани пътуват над 1100км до Финландия да си напълнят багажниците на колите.
25
1
 
10
 
! Отговори
Христо Ботев преди 3 години
И плеснат с ръце, па го прегърнат ...и с песни хвръкнат те в небесата-летят и пеят, дорде осъмнат...и търсят духът на БАйдън...Жив е той ,жив е...ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ...тия ще му видят сметката!!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
отзиви от НАТО преди 3 години
тьотки...за слушкане!
23
0
 
7
 
! Отговори
е ле па тия... преди 3 години
А баница могат ли да правят?
22
1
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Налагаме вето на САЩ...спираме ДАМСКИТЕ ПРЕВРЪЗКИ...!
21
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 3 години
Военослужащи от логистичното транспортно командване на хамериканските военно въздушни сили и военнослужещи от сухопътните сили на хамериканското Южно командване МАСОВО НАПУСКАТ хамериканската армия и се пренасочват към РУСИЯ....ЧЕСТИТО НА АСКЕРА!!!!
20
0
 
10
 
! Отговори
хех преди 3 години
САЩ ще бъде Бразилия след време. С такива управници.
19
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Жената от ВВС е с черната униформа.Личи си че е запазила нещо...женско в себе си,въпреки военната служба.Както казват по...нашенско;където почва...авиацията,там свършват...уставите.Тази от СВ,има...стойка на пекан...командос и сигурно е...такава;изминала стотици километри в планински и...пустини преходи и винаги...побеждавала врага.Еее,не случайно е...генерал.
18
1
 
8
 
! Отговори
Божкеее.... преди 3 години
Тия ли *** са представителите на НАЙ ВЕЛИКАТА сила на света????А стига бе...на къде върви света????Дори и в каменната ера по време на МАТРИАРХАТА войните са се водили от мъже и ВОЖДОВЕТЕ са били МЪЖЕ!!!!!!Я си представете,че по време на война им дойде ЦИКЪЛА и те трябва да взимат жизнено важни решения дали да ползват ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ...?ЖЕНА В ЦИКЪЛ....УЖАСььььь....!
17
1
 
3
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 3 години
Тия нежни създания вижда ли ли саПИШКА/пардон за лапсуса/ПУШКА....И дали ще командват с команди от сорта:слама-сено...вместо леви-десни...?
16
1
 
11
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
Наближава ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА....тия *** като нищо ще я започнат...!
15
0
 
7
 
! Отговори
плеймейтка преди 3 години
А ми ОТИВАТ му тия двете скубли на дъртия...едната за делник,а другата за празник...да му мислят тия които ще воюват под тяхното командване!!!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощо ново, там наскоро им позволиха да са с грим, червило и високи токчета на фронта така ще шокират враговете.
13
0
 
13
 
! Отговори
Цезар преди 3 години
С краката НАГОРЕ и НАПРЕД се взимат генералски пагони с 4-ри звезди и още нещо..."Всяка една от тези две жени е направила кариера, демонстрирайки компетентност, почтеност и несравнимо чувство за дълг"...Упсььь...тия хамериканци ША МЪ разплачат от умиление...