Как Бил Гейтс натрупа богатство от 128 млрд. долара?

Жажда за знание, правилен бизнес партньор, увереност...
14 апр 2021 20:40, Анисия Иванова
152
Как Бил Гейтс натрупа богатство от 128 млрд. долара?
Снимка: Michael Cohen/Bloomberg

Някога младо момче, което харесва да се занимава с компютри, Бил Гейтс сега е сред най-богатите хора на света. Според Forbes Гейтс има нетно състояние от 128,1 милиарда долара към април 2021 г., пише Yahoo Finance.

Как обаче Гейтс постигна този успех?

Има жажда за знание

Гейтс посещава за кратко Харвардския университет, преди да го напусне, но въпреки това отдава успеха си на времето, прекарано там. „Това беше невероятна привилегия (да учи в Харвард) и въпреки че напуснах рано, бях преобразен от годините си в университета, приятелствата, които създадох, и идеите, по които работих“, заяви Гейтс в реч през 2007 г., пише Bloomberg TV Bulgaria.

Родителите му го подкрепят

В отговор на въпрос относно моделите му на подражание, Гейтс отговаря, че това са родителите му.

“Имах прекрасни родители, като и двамата бяха въвлечени в различни интересни активности и прибирайки се вкъщи говорехме за света на бизнеса, правото, политиката, благотворителните дейности, в които участваха”, разказва Гейтс през 1998 г. Родителите му са разбирали и подкрепяли интереса му към компютрите, дори решението му да прекъсне образованието си в Харвард.

Той чете много

В интервю бащата на Гейтс казва, че синът му е бил изключително запален читател като дете. „Почти всякакъв вид книги го интересуваха - енциклопедии, научна фантастика, всичко“, посочва той.

Гейтс запазва любовта си към четенето през целия си живот. Той дори има собствен блог, където често препоръчва книги. Четенето вероятно е допринесло за успеха на Гейтс, тъй като му е помогнало да изгради знанията, от които се нуждае, за да стане успешен предприемач.

Избира страхотен бизнес партньор

Гейтс е взел безброй брилянтни бизнес решения, много от които включват хората, с които е избрал да работи.

„Бих казал, че най-добрите ми бизнес решения наистина са свързани с подбора на хора“, казва самият той в интервю през 1998 г. „Изборът ми да си партнирам с Пол Алън вероятно е на върха в списъка“, посочва Гейтс.

Алън и Гейс са приятели от детството и заедно основават Microsoft през 1975 г.

Остава уверен в своята мечта и визия

Гейтс посещава Lakeside School - елитно частно училище в Сиатъл, което му дава достъп до компютри, когато е в седми клас. Той твърди, че опитът му в училището го е насърчил да прави невъзможното.

„Опитът и прозрението, които с Пол Алън придобихме тук, ни дадоха увереността да създадем компания, базирана на тази дива идея, с която никой друг не се съгласи - че компютърните чипове ще станат толкова мощни, така че компютрите и софтуерът да се превърнат в инструмент, който да бъде на всяко бюро и във всеки дом“, посочва Гейтс в реч от 2005 г.

Има спешно финансиране за Microsoft

Гейтс научава рано, че за да успее, той трябва да натрупа голям спешен фонд за Microsoft, който ще поддържа бизнеса на повърхността, ако някога срещне финансови пречки.

„Избрах този невероятно консервативен подход - исках да имам достатъчно пари в банката, за да покрия разходите за година, дори ако не получим никакви плащания - през цялото време съм почти верен на това“, твърди Гейтс.

Учи се от грешките си в Microsoft

„Нашите продукти (на Microsoft) бяха достатъчно успешни, така че дори когато направехме грешка - когато да наемем грешен човек или да организираме нещата по грешен начин - бяхме достатъчно откровени със себе си, за да си кажем - опа, това не работи”, посочва Гейтс в интервю за BBC през 2008 г. "Имахме шанс да се поучим от всички грешки, които допуснахме", добавя той.

Спи по седем часа в денонощието

Въпреки че много успешни бизнесмени обичат да се хвалят колко малко спят, Гейтс харесва обратното.

„Обичам да спя по седем часа“, посочва той пред пред Seattle Times през 1990 г. „Въпреки че е забавно да стоя цяла нощ - ако трябва да бъда креативен, ми трябват седем часа”, разказва Гейтс.

Има добър финансов съветник

Що се отнася до избора на финансов съветник, Гейтс със сигурност знае как да го направи. Неговият управител на средства Майкъл Ларсън е до голяма степен отговорен за генерирането на богатството на Гейтс.

Business Insider съобщи през 2014 г., че Гейтс е наел Ларсън преди повече от две десетилетия - когато неговото състояние е 5 милиарда долара - да управлява личната му инвестиционна компания Cascade Investment, LLC. Според Business Insider Гейтс „става по-богат по-бързо, отколкото може да раздава парите си“ благодарение на Ларсън.

Диверсифицира частното си портфолио

Когато Гейтс изгражда Microsoft, той влaга по-голямата част от времето, енергията и творческия си талант, за да превърне дружеството в най-голямата технологична компания в света. След като забогатява, той прави това, което повечето финансови съветници препоръчват на инвеститорите - диверсифицира.

Гейтс продава по-голямата част от акциите си на Microsoft - сега той притежава малко повече от 1% от книжата на компанията. След това той използва парите, за да инвестира в широк спектър от различни акции и други активи, които предпазват огромното му портфолио.

Знае кога е надраснал дадено парньорство

Партньорството на Microsoft с IBM формира гръбнака на революцията на персоналните компютри през 80-те години на миналия век. Двете компании си сътрудничат, за да създадат операционните системи, които вдъхват живот на повечето компютри. До началото на 90-те години обаче партньорството изпада в застой и Гейтс решава, че Microsoft ще се справи по-добре сама.

Знае как да пуска контрола

Според доклад от 2019 г. на Inc. Гейтс е постигнал успех едва след като се е научил да вярва на хората, които е наел, и да им делегира отговорност. Това обаче изисква него да направи нещо, което е противоположно на цялата му личност - да пусне контрола.

Остава отдаден на работата си

Както много предприемачи казват - трябва да обичате това, което правите, ако се надявате да успеете. Бил Гейтс се влюбва в компютрите като дете и цял живот изгражда един от най-успешните бизнеси в света.

„Трябва да се наслаждавате на това, което правите всеки ден, а за мен това е да работя с много умни хора“, казва Гейтс през 1998 г.

Въпреки че се разделя с ежедневната си роля в Microsoft преди повече от десетилетие, Гейтс остава председател на борда на компанията. През 2020 г. обаче той напусна борда, за да се съсредоточи върху своята благотворителна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
1
 
! Отговори
БГ Манталитет преди 3 години
Много хора вярват че "Щом е богат значи е крадец и мошеник."Това че у нас това в повечето случай е вярно не значи че навсякъде е така. Имам приятели на които вярвам и които са работили с чичо Бил лично. Само добри неща съм чувал за него от тях.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашист.
103
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До кит.ком.партияпо китайско-руски...къде са руските олигарси на световната борса бре,продават животите на Народа си...и си купуват яхти...какво произвеждате и къде на борсата го продавате,с ценности,работа и продаваеми продукти се прави...поне в САЩ е така...в Русия шепа "господари" превърнали в крепостни Народа си...от столетия е така...замразени...безпомощни...до кога Народа на Русия ще живее като "крепостни"...а ограбващите го ще си купеват яхти с животите им???страхливци ли сте??враг ли?
102
3
 
1
 
! Отговори
кит.ком.партия преди 3 години
да му се вземат парите и в кауша
101
3
 
4
 
! Отговори
Гейтс-нер преди 3 години
Пенсионер съм и искам и аз да се занимавам с благотворителност като Гейтс. Но...... ,моля , кажете Гейтс , как да стане като получавам 300 лв. пенсия и с неч мога да си купя само 250 хляба за един месец ? Колко лева мога да отделя за благотворителност ?
100
4
 
1
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Ваксината на Гейтс- най-добрата ваксина! Бързо, че не останаха! Хайде баламурниците трябва да измрат!
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе той прадядо му е максуел и е председател на банката на родшилд 1906 г , баща му майка му милионери не като да е тръгнал от една ябълка бизнеса му е осигурен от самото начало това че прави фондове е за да избегне данъците
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейтс проби с протекцията на IBM [майка му работеше там] и Държавния департамент. Това стопира силно конкуренцията в операционните системи и забави развитието с десетилетия. Да си спомним колко помия се изля само върху Linux! Сега акцентът на протекциите се прехвърли върху Гугъл, но тепърва ще нараства натискът от Китай.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** с джипЦялата държавна администрация ползва ЛИЦЕНЗИРАН. Водиха борба за да го наложат.
96
2
 
12
 
! Отговори
благотворителност преди 3 години
Сетих се как преди години,Бъфет подари на африканците голямо количество мрежи за комари,за да се предпазват от малария.Хората,обаче гладни , решили да ползват мрежите за да си наловят риба.Да ,ама се оказало ,че рибата умирала още вътре във водата ,тъй като мрежите били напоени с отрова.Чудя се дали Бъфет би си закачил такава мрежа на прозореца в къщи.Разбира се случая нито беше разследван,нито пък някой се извини на хората.Нали не си мислите ,че този елит прави разлика между африканците и нас.
95
3
 
2
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Че кой в БГ-то ползва лицензиран Уиндоус. Тоя не е видял и цент от нас.А като е голЕм "филантроп" да си остави 10 милиончета примерно и да раздаде останалото сега, а не като п*укне. "Ще отпусна кесията, ама трябва да чакате докато вляза в казаната."Да бе...
94
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Мен повече ме интересува с колко ще му удължат живота и как ще ги пренесе в отвъдното.... Ето това са постижения
93
3
 
12
 
! Отговори
SSss преди 3 години
А защо забравяте ,че баща му и дядо му са от политическия елит. Това са връзки, обществени поръчки, и най-вече трето поколение знания как стават нещата на този свят. С други думи-"наше момче"!
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Визионер - човек, който вижда възможност в една нова и скъпа технология да я направи масова и нататък всички знаем историята. Да не забравяме, че този човек и създадените от него програми отвориха Интернет за всички хора... Само ако имаеме 2-3 такива в България, които освен визионери да милеят за страната си бързо ще се отлепим от дъното.. Но проблема е в това, че ние искаме да сме богати, но мразим другите богати и сами си закопаваме бъдещето...
91
10
 
9
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
Тоя велик човек, не само ще ни научи да ядем синтерично месо.Не само ще редудицира броя пърдящото население съсипващо атмосферата.Не само ще защити населеленито от измиране от вируси(който вижда противоречие с предното е расист).Но и ще затъмни слънцето за да предотврати глобалното затопляне.Нищо че Земята и Слънцето изтинват невъзратимо,
90
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
слуга на Сатаната
89
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Чекмеджан го сложи тоя в малкия си джоб!Без да е прочел цяла книга, само с алчност, подлост, лицемерие и селска хитрост успя да обере цял един народ!
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 102За да пуснеш компютъра трябва първо да го купиш от магазина и там чичко Геис ти прибира паричките. Днес е един чип а утре коренно различен и плащаш.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 102Без хардуера не може да пуснеш никакъв прозорец. Гейс владее хардуера подарен му от военните и затова е станал богат. На другите САЩ не го дават освен за да сглобяват като в Тайван, че правят печалба от ниските заплати в заводите които са пак техни. Ако си против САЩ, блокират произвидството и нищо не може да тръгне от кода или вируси или не се вижда нищо на монитора.
86
4
 
11
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
Абе...пропусна да кажеш и че е рептил, масон...евреин...Хаха....