Бурните 20-те: Ще изживеем ли своята лудост след края на пандемията?

Може би няма да вилнеем цяло десетилетие
Обновена: 26 апр 2021 12:49 | 18 апр 2021 21:35, Нели Христова
33
Бурните 20-те: Ще изживеем ли своята лудост след края на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Войната бе свършила. Глобалната пандемия избледняваше. Икономиката на САЩ беше под пара, нараствайки с 42% между 1920 до 1929 г., докато американците харчеха и се забавляваха през това десетилетие, станало известно като Бурните 20-те. Някои смятат, че нашият век ще изпита нещо подобно. Пандемията скоро може да изчезне, новата администрация иска да налее трилиони в икономиката, а след 13 месеца на ограничения много американци са готови да купонясват. „Веднага щом се ваксинирам и светът се отвори отново, ще подивея напълно“, ми сподели приятел, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School, цитирана от Investor.

Съгласна съм с него, но не съм толкова сигурна, че ще вилнеем цяло десетилетие. Въпреки че ускоряването на растежа е почти гарантирано в развития свят тази година, има причини да се притесняваме, че то няма да продължи в средносрочен и дългосрочен план.

Бурните 20-те години се характеризираха с бум на разходите, технологични иновации (водени от използването на електричеството), разширяване на личните свободи (включително избирателното право на жените), нарастващо неравенство и буен фондов пазар. Чекваме много от тези квадратчета през 2021 г. Нивата на спестявания в САЩ и Европа скочиха с 10-20 процентни пункта миналата година, отчасти благодарение на мерките за фискални стимули. С отварянето на икономиките тези спестявания вероятно ще бъдат изразходвани, което ще доведе до нарастване на търсенето.

Това вече започна, след като акциите на компаниите за развлечения от индекса MSCI World Hotels, Restaurants and Leisure се представят по-добре от глобалната кошница на Citibank от компании, възползващи се от затварянето. Индексите на мениджърите по доставките скочиха до нива, които не са наблюдавани от 1983 г. в САЩ и от началото на воденето на статистика през 1997 г. в еврозоната.

През последната година дигитализацията и автоматизацията се ускориха. Проучване на Глобалния институт McKinsey установи, че фирмите цифровизират много дейности през първите седем месеца на 2020 г. с 20 до 25 пъти по-бързо, отколкото са смятали за възможно. Главният икономист на Английската централна банка Анди Халдейн твърди, че това може да предизвика бум на производителността през следващото десетилетие, който да стимулира растежа.

20-те години на 20 век не бяха бурни за всички. Расово и икономически сегрегирано, американското общество беше много неравно. Икономиката силно разчиташе на селското стопанство за разкриване на работни места; фермите обикновено бяха малки и непродуктивни. През 2019 г. Статистическото бюро отчете едно от най-големите неравенства в американските доходи от 50 години насам, като то вероятно се е покачило още повече миналата година.

Фондовите пазари отново са на рекордни върхове. Според циклично коригираното съотношение цена-печалба, оценките на компаниите в S&P 500 само два пъти са били по-високи в сравнение с бума на акциите от 20-те години на миналия век: в пика на дотком балона и, което е тревожно, сега. И двата пъти акциите бяах стимулирани от изключително експанзионистична монетарна политика, отчасти благодарение на ниската инфлация.

Но все още не изваждайте ретро дрехите отпреди век. Дали днешният прилив на икономическа активност ще продължи зависи от три неща: пандемията, политиките и производителността.

Груповият имунитет може никога да не се образува. Неравномерното разпространение на ваксините в световен мащаб увеличава риска от поява на устойчиви на ваксини щамове. Вълните от новозаразени могат да откажат хората да излизат и да харчат. Неравният достъп до имунизация може да забави растежа на развитите икономики.

Фискалните и монетарните стимули също така могат да бъдат спрени преждевременно. Извънредните фискални стимули ще изтекат през следващите година или две, като фискалният импулс може да се превърне в отрицателен в някои страни с отшумяване на натрупаното търсене. За щастие това изглежда малко вероятно в САЩ и ЕС, тъй като стимулиращият пакет на президента Джо Байдън за „ново изграждане“ (който все още не е приет) и европейският план за възстановяване „за следващото поколение” са фокусирани върху средносрочните разходи. По-голямата заплаха е задържаното търсене и стабилните перспективи за растеж да генерират инфлация и да вдигнат доходността по облигациите, което да накара централните банки да затегнат паричната политика.

Дигитализацията и автоматизацията може да предизвикат бум в производителността, но това може да подрине икономическия растеж. Големите компании суперзвезди вероятно са имали най-лесния достъп до капитал за тази промяна. Ако е така, пазарната концентрация ще се повиши още, отслабвайки конкуренцията и силата на работниците, и изостряйки неравенството. Автоматизацията също така заменя някои от работниците с ниски заплати и непълно работно време, засегнати най-силно от пандемията. Хората в долната част на скалата по заплащане имат по-голяма пределна склонност към потребление от тези в горната част, така че това удря търсенето.

И така, нека вдигнем наздравица за отварянето на света и да се надяваме да последва бум. Но си струва да се отбележи, че Бурните 20-те бяха последвани от Голямата депресия. Институциите и корпоративните лидери трябва да помнят, че купоните и махмурлукът вървят ръка за ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aко зачистим глобалистите - възможно е да има възход!
15
1
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
нищо подобно няма да изпита нашия век... едно голяяяямо робство се задава...
14
0
 
6
 
! Отговори
Костенурка Нинджа преди 2 години
боцкайте Мутагена и си свъркайте докато станете зелени!
13
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
стига бе, наплашен, недей така
12
1
 
4
 
! Отговори
Ваксиниран ЮдейСемит преди 2 години
Боцкай!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пха-ха...
10
2
 
6
 
! Отговори
ДО 3 преди 2 години
Ликвидиране добре, ама не на БСП.Ликвидиране на ГЕРБ!!!Това трябва да се запише със златни букви за поколенията:ЛИКВИДИРАНЕ НА ГЕРБ Е НУЖНО!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Roaring twenties!Това е оригиналният термин на английски език, който така и не видях опит да го цитират.Както и да е. Преводът е точен.Флапърките (The flappers) на двайсетте години са се подстригвали късо, като момчета, носили са къси полички или панталони и изобщо са били бунтарки.Просто хора, които са искали да живеят свободно и нормално.Тук не става въпрос само за пандемия.Тук става въпрос за това, че и жените се чувстват хора също като мъжете.
8
2
 
8
 
! Отговори
Ник преди 2 години
мероприятието не е организирано да ви освободи след 2 игли. ще купонясва на кукуво лято на топло в крематориума поредния наивник.
7
2
 
14
 
! Отговори
12664 преди 2 години
Бурните 20-те.Това на какъв език е?
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има крй на тая пандемия, не сте ли го разбрали още? Господарите на този свят, верни поклонници на сатана, са пуснали този вирус с определена цел. Няма никакъв шанс да се пропусне "ползата" им от тази пандемия и да се остави да "бушува" само 1 година.
5
12
 
9
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
Веднага щом България се отърве от ГЕРБ и Главния Прокурор Гешев , ще има бурно нарастване на доходите на Българите .
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купонът беше до 2018г. Сега идва истинският капитализъм и с него идва и многото работа работа работа....както обичат да казват другарите от ГЕРБ.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се ликвидира БСП, тези винаги ще се възползват да се вмъкнат във властта на чужд гръб.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, ще вилнеят.. Там така са им набили канчетата, че не смеят да се усмихнат, да не би да обидят някой или да направят нещо, които не трябва, за което дебнат стотици нпо-та. А кредитна задлъжнялост нямат само тези, които нямат нищо, та всеки долар от протести им е чиста печалба.
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купон ще има но не по рано от 5 години. Най лошото е че всяка година ще трябва да ви боцкат с нова ваксина. Вируса продължава да мутира и става все по зъл. Колкото повече се опитват да го уб.ият токова повече се видоизменя. Като живо същество е което усеща че трябва да се защитава. Така че по леко с купоните да не прекупонясате.